Un iPhone nou "costa" in Bucuresti peste 28 de zile lucratoare, fata de doua zile si sase ore in Zurich, arata un studiu realizat de banca elvetiana UBS. Acelasi studiu a scos la iveala si tarile in care se lucreaza cel mai mult, dar si cele in care exista mai multe ore libere decat lucrate.
O persoana din Bucuresti care doreste sa cumpere ultimul model de iPhone trebuie sa economiseasca venitul net echivalent obtinut in schimbul a 229 de ore de munca, ceea ce reprezinta mai mult de 28 de zile lucratoare a cate 8 ore pe zi.
La Atena, un iPhone 4S de 16 GB poate fi cumparat cu banii economisiti in 10 zile si sase ore, in 16 zile si patru ore la Praga sau in 25 de zile si sase ore la Budapesta.
Angajatii din Zurich pot cumpara ultimul model de iPhone cu venitul pentru numai 22 de ore de munca, reprezentand doua zile si sase ore, iar la New York smartphone-ul poate fi achizitionat dupa 27 de ore si jumatate de lucru, adica putin peste 3 zile lucratoare.
Raportat la preturile din New York, Bucurestiul este unul dintre cele mai ieftine orase din lume. Nivelul mediu al preturilor din Capitala, exclusiv chirii, reprezinta 39,8% din preturile din New York. Singurele orase cu preturi mai mici comparativ cu Bucrestiul sunt metropolele indiene Mumbai si Delhi.
Un angajat care lucreaza in Bucuresti incaseaza un salariu mediu net de 3,4 dolari pe ora, similar cu cel inregistrat in Sofia, capitala Bulgariei, fata de 4,6 dolari in Budapesta, 5,5 dolari in Varsovia sau 10,1 dolari in Atena.
Angajatii din Bucuresti lucreaza in medie 1.837 ore pe an, adica aproximativ 35 ore pe saptamana, si beneficiaza anual de 26 de zile de concediu platit, potrivit raportului UBS. Cel mai mult se lucreaza in Mexico City, cu o medie 2.375 ore pe an pe angajat, echivalentul a 45 de ore pe saptamana.
Angajatii din Zurich lucreaza in medie 1.887 ore pe an, fata de 1.787 la Londra si 1.731 la Frankfurt. Parisul este capitala in care se munceste cel mai putin din lume, adica 1.558 ore la Paris, conform raportului UBS .