Teatrul romanesc mai sarac in 2013?

 

Anul 2012 a adus mari schimbari pe scena teatrului  romanesc. Regizori si actori celebrii au turnat ultimele pelicule si au interpretat cele din urma roluri, urmand sa-si continue activitatea in ceruri.

            Regizorul Bitu Falticeanu a inceput lista regretatilor in anul 2012. Dupa a lunga suferinta pe care si-a mascat-o foarte bine timp de 13 ani, Bitu Falticeanu a decedat la varsta de 86 de ani. La inceputul anului 2011 regizorul  a sarbatorit, odata cu premiera "Arca lui Nae si Vasile", cel de-al  200-lea spectacol din cariera sa de peste 50 de ani dedicata in exclusivitate Revistei romanesti si Teatrului de Revista. De-a lungul carierei sale, el a lucrat cu artisti care au contribuit la gloria Teatrului de Revista "Constantin Tanase" si a lansat cupluri celebre ca: Stela Popescu si Alexandru Arsinel, Nae Lazarescu si Vasile Muraru.

Emil Hossu moare pe scena Teatrului Nottara din Bucuresti in timpul repetitiei generale pentru spectacolul ”Aniversarea” la varsta de 70 de ani, in urma unui infarct miocardic. Actorul Emil Hossu a fost decorat la 13 decembrie 2002 cu ”Ordinul national Serviciul Credincios” in grad de Cavaler, alaturi de alti actori, „pentru devotamentul si harul artistic puse in slujba teatrului romanesc, cu prilejul implinirii unui veac si jumatate de existenta a Teatrului National din Bucuresti”. A jucat printre altele si in ”Triunghiul Mortii” (1999, in regia lui Sergiu Nicolaescu), ”Batranul” (in regia sotiei sale, Catrinel Dumitrescu).  Actorul s-a numarat printre personalitatile culturale implicate activ in protectia cainilor fara stapan si lupta inversunata contra incalificabilei "legi a eutanasiei".

Ion Lucian, actor de comedie in teatru si film, epigramist, director al teatrului ”Excelsior”, a   murit la varsta de 87 de ani, la Spitalul de Urgenta Floreasca din Capitala, unde fusese internat cu suspiciune de bronhopneumonie si anemie. Actorul a primit titlul de Ofiter al Ordinului National al Legiunii de Onoare (Franta, 2004), o incununare a activitatii sale remarcabile desfasurata in spatiul francofon. A fost distins cu Ordinul Muncii Clasa I si II, Ordinul Meritul Cultural Clasa I, Ordinul National Serviciul Credincios in Grad de Cavaler. De asemenea, la editia 2007 a Festivalului Comediei Romanesti, i-a fost acordat premiul de excelenta.

Pe 4 mai 2011, a fost inaugurat in prezenta directorului Ion Lucian, noul sediu al Teatrului Excelsior din Bucuresti, una dintre sali purtand chiar numele marelui actor, care a luptat pentru deschiderea acestei institutii de cultura. In 2012, Ion Lucian a primit, postum, o stea pe Aleea Celebritatilor (Walk of Fame), iar Paula Sorescu Lucian, sotia maestrului, l-a descris pe Ion Lucian ca fiind "un Michelangelo modern", amintind ca acesta, pe langa faptul ca era regizor, picta si sculpta.

Iurie Darie a avut o cariera insemnata, cu roluri in peste 40 de productii cinematografice. Actorul a murit la 83 de ani dupa o lunga suferinta. Un moment important din cariera sa a fost perioada ”Teatrului de Comedie”, perioada in care Radu Beligan a avut flerul sa adune cativa actori ce aveau sa faca faima acelui teatru. I-a avut ca parteneri pe marii actori: Gheorghe Dinica, Marin Moraru,  Dem Radulescu, Sanda Toma, Vasilica Tastaman, Stela Popescu.

Iurie Darie s-a remarcat si in emisiunile de televiziune pentru copii, in care actorul isi etala abilitatea de a desena, uneori cu ambele maini. Intr-o vreme facea si turnee prin tara cu spectacole pentru copii, in care istorisea si desena o poveste simpla, dar plina de haz si de invataminte.

Actorul Iurie Darie a fost decorat la 30 mai 2002 cu ”Ordinul national Serviciul Credincios in grad de Cavaler”, alaturi de alti actori, „pentru prestigioasa cariera artistica si talentul deosebit prin care au dat viata personajelor interpretate in filme, dar si pe scena, cu prilejul celebrarii unui veac de film romanesc”.

Serban Ionescu, unul dintre cei mai cunoscuti actori romani de teatru si film, a decedat la varsta de 62 de ani, din cauza unei boli incurabile – scleroza amiotrofica. Serban Ionescu a absolvit Institutul de Arta Teatrala si Cinematografica la clasa lui Amza Pelea si, la terminarea facultatii, a fost repartizat la Teatrul din Petrosani, unde a interpretat numeroase roluri. Teatrul din Petrosani a fost o rampa de lansare pentru Serban Ionescu, care a jucat apoi la Teatrul Mic si Teatrul din Sibiu, Teatrul de comedie, Teatrul Odeon, dupa care, din 2001, a jucat in productiile Teatrului National Bucuresti (TNB), al carui actor a fost pana la sfarsitul vietii sale.

erban Ionescu  a avut si o intensa activitate cinematografica. In 1980, regizorul Mircea Muresan i-a incredintat ceea ce a fost considerat rolul vietii sale: Ion, in filmul "Ion: Blestemul pamantului, blestemul iubirii", ecranizarea romanului cu acelasi nume de Liviu Rebreanu.

Actorul Serban Ionescu a fost decorat la 30 mai 2002 cu ”Ordinul national Serviciul Credincios” in grad de Cavaler, alaturi de alti actori, „pentru prestigioasa cariera artistica si talentul deosebit prin care au dat viata personajelor interpretate in filme, dar si pe scena, cu prilejul celebrarii unui veac de film romanesc”.

La auzirea vestii ca erban Ionescu a plecat dintre noi, actorul Andi Vasluianu a scris pe pagina sa de FaceBook: ”Un om lung, hatru, elegant, ironic, inteligent, cu pliscul plin de povesti amuzante. Pelicanul zboara spre tarile calde!”

            Noi talente asteapta sa se afirme pe scenele teatrelor construite de marii actori plecati sa-si continue rolurile pe lumea celalta. i ce ne ramane noua sa facem decat sa-i sustinem si sa-i sfatuim sa nu copie originalul, ci sa-si modeleze ei insisi prin talent, atitudine si excentricitate propria legenda.

Written by