Ni se spune ca e urat sa lovesti o femeie, ca ea nu poate fi atinsa nici macar cu o floare. Putine sunt persoanele care vorbesc despre violenta impotriva femeilor in public.
Un sfert dintre femeile, copiii si tinerii din Uniunea Europeana au fost supusi violentei, iar costurile violentelor in familie ajung pana la 16 miliarde de euro pe an, potrivit unui comunicat al Comisiei Europene.
Numarul cazurilor de violenta impotriva femeilor creste ingrijorator de la un an la altul, de exemplu in 2009 era cu peste 40% mai mare decat in 2007, in 2010 s-au inregistrat peste 11.000 de cazuri de violenta in familie si cutremurator este ca in ultimii cinci ani pestre 320 de femei au fost ucise in sanul familiei.
Criza economica a condus la cresterea violentei impotriva femeilor prin desfiintarea Agentiei Nationale pentru Protectia Familiei (ANPF), precum si a Centrului Pilot de Asistenta si Protectie a Victimelor Violentei in Familie si a Centrului de Informare si Consultanta pentru Familie din subordinea ANPF. Odata cu acestea au disparut si mecanismele de sprijinire a victimelor, de consiliere psihologica si juridica sau oferirea unor servicii medicale de urgenta.
Centrul FILIA organizeaza vineri, 23 noiembrie, o masa rotunda, unde vor avea loc discutii libere si informale despre violenta impotriva femeilor. Intalnire se bazeaza pe experientele de viata ale femeilor care s-au confruntat cu violenta domestica si pe actiunile de politizare a acestor experiente.
„AJUNGE! Violenta impotriva femeilor nu e doar personala, e politica!” este un eveniment deschis, in cadrul caruia se intentioneaza sa accentuarea relevantei politice a experientelor traite.
Eleonora Pokola, autoarea cartii „Povestea unei supravietuitoare” este o invitata a acestei intalniri, una dintre putinele victime ale violentei domestice din Romania care povesteste public despre cei 20 de ani de viata petrecuti alaturi de un agresor si dificultatile cu care se confrunta o femeie care doreste sa rupa tacerea si sa iasa dintr-o relatie abuziva. Eleonora Pokota a fost numita in 2010 Femeia Anului de catre revista Avantaje, la categoria Apararea si Promovarea Drepturilor Femeii.
Printre invitati se numara Oana Baluta, lector univ. dr. la Facultatea de Jurnalism si Stiintele Comunicarii din cadrul Universitatii Bucuresti, care va vorbi la masa rotunda despre violenta impotriva femeilor si contributia feminismului si a organizatiilor nonguvernamentale, Andreea Braga de la Centrul FILIA si Daniela Palade Teodorescu, redactor sef la revista Avantaje. Intalnirea va fi moderata de Andreea Molocea de la Centrul FILIA.
Evenimentul va avea loc vineri, 23 noiembrie 2012, ora 17.00 la Scoala Nationala de Studii Politice si Administrative (SNSPA), str. Povernei, nr. 6.
Sambata, 24 noiembrie, incepand cu ora 13.00, Centrul FILIA organizeaza o Expozitia Mobila „Hartuirea Stradala. Ajunge!”
Hartuirea stradala este o forma de violenta a femeilor. Femeile au dreptul sa mearga in siguranta pe strada la orice ora din zi si din noapte.
Participantele si participantii vor incepe actiunea la ora 12.30 la sediul Centrului FILIA.
25 noiembrie este Ziua Internationala pentru Eliminarea Violentei impotriva Femeilor. Cu acest prilej, in Piata Presei Libere se organzeaza un protest contra tabloidizarii violentei impotriva femeilor de catre mass-media si se trage semnalul de alarma : Violenta nu e divertisment!
Prin superficialitatea cu care trateaza fenomenul, prin tabloidizarea si transformarea violentei impotriva femeilor in divertisment, mass-media contribuie la intretinerea si provocarea acestei culturi a violentei.
„Trebuie sa incepem sa vorbim despre responsabilitatea mass-media!” este unul dintre motto-urile protestului.
Protestatarii sprijina libertatea de exprimare si incurajeaza jurnalismul etic, profesional si responsabil, insa condamna public orice incercare de a deghiza mesajele misogine, degradante, umilitoare si violente la adresa femeilor sub masca libertatii de exprimare.
Organizatorii acestui protest sunt: Asociatia FRONT, Centrul FILIA si Societatea de Analize Feministe Ana.