Tara care a refuzat UE

Ziua de 28 noiembrie este plilej de sarbatoare pentru un sir de evenimente: s-a nascut soprana Mariana Nicolaesco, a murit actorul Dan Tufaru, Romania semneaza o serie de acorduri internationale, se adopta motiunea privind unirea neconditionata a Bucovinei cu Regatul Romaniei.

1520 :   Exploratorul portughez Ferdinand Magellan a trecut prin stramtoarea de la sudul Americii de Sud, care-i poarta numele. A fost primul care a navigat spre vest pornind din Europa pentru a ajunge in Asia, primul european care a navigat in Oceanul Pacific si primul care a condus o expeditie in jurul lumii.

               Magellan a fost ucis in Filipine in timpul unei lupte cu bastinasii. Din expeditia initiata s-a intors o singura nava, „Victoria”, avand la bord 18 oameni.

1877 :   Caderea Plevnei. Dupa incercarea nereusita de a sparge incercuirea Plevnei, generalul Osman-Pasa s-a predat colonelului roman Mihail Cristodulo Cerchez si a semnat capitularea armatei turce. Scena caderii Plevnei este redata in filmul „Pentru Patrie” in regia lui Sergiu Nicolaescu.

1918:  Congresul General al Bucovinei adopta motiunea privind unirea neconditionata a Bucovinei cu Regatul Romaniei. Consiliul National, completat cu 12 fruntasi dintre refugiatii bucovineni in frunte cu Pan Halippa, hotaraste convocarea, la 28 Noiembrie 1918, a Congresului General al Bucovinei pentru “stabilirea raportului politic al Bucovinei fata de Regatul Roman”.

            La Congres au fost invitati si reprezentantii germanilor, polonezilor, ucranienilor si evreilor, dar n-au dat curs invitatiei decat germanii si polonezii.  In sala de marmora a Mitropoliei Ortodoxe din Cernauti, 74 membri ai Consiliului National au inceput lucrarile Congresului, alaturi de 7 delegati germani, 6 polonezi si 13 din comunele ucrainene.

1919 :   Romania semneaza la Washington o serie de acorduri internationale cu privire la stabilirea zilei de lucru de 8 ore si a saptamanii de lucru de 48 de ore in stabilimentele industriale, varsta minima de admitere a copiilor in muncile industriale, lucrul de noapte al femeilor si copiilor, munca femeilor inainte si dupa nastere.

1920:   A aparut la Bucuresti saptamanalul „Adevarul literar si artistic”, continuator al „Adevarului ilustrat”. Fondator: Constantin Mille.

1943:     Premierul britanic Winston Churchill, presedintele american Franklin Delano Roosevelt si dictatorul sovietic Stalin s-au intrunit la Teheran (Iran). Se stabileste deschiderea unui al doilea front in Europa.

1969:  The Rolling Stones isi lanseaza albumul „Let It Bleed”. Este o trupa englezeasca care a devenit populara la inceputul anilor 1960. Au lansat 55 de albume si compilatii si au vandut peste 200 de milioane de albume in ntreaga lume.

              Pe data de 17 iulie 2007, la Bucuresti, pe stadionul Lia Manoliu a avut loc un concert Rolling Stones. Trupa a ajuns in Romania pentru prima data, la invitatia unui operator de telefonie mobila. Pentru concertul de la Bucuresti s-au vandut peste 56.000 de bilete, cifra record pentru Romania.

1989:    Revolutia de Catifea: In Cehoslovacia incep negocierile intre Forumul Civic si administratie.

1994:   Norvegienii resping aderarea tarii la Uniunea Europeana, printr-un referendum. Populatia Norvegiei a votat de doua ori impotriva aderzrii la UE in cadrul unor referendumuri organizate in 1972 si 1994.  Nerabdatoare sa isi recapete independenta dupa cel De-al Doilea Razboi Mondial, nu este greu de inteles de ce poporul norvegian a fost foarte defensiv cand a venit vorba ca statul lor sa isi cedeze partial suveranitatea catre structurile UE.

            Cu toate acestea insa, Norvegia coopereaza indeaproape cu UE in majoritatea domeniilor, dezvoltarea UE prezentand o importanta deosebita pentru tara nordica.

Aceasta sprijina eforturile de reducere a inegalitatii intre tarile UE prin doua programe financiare: Granturile SEE si Granturile Norvegiene. In perioada 2009–2014, Norvegia va oferi circa 14 miliarde de NOK unui numar de 12 noi state membre UE, precum Greciei, Portugaliei si Spaniei. Fondurile vor fi canalizate catre domenii prioritare precum protectia mediului si schimbarile climatice, intarirea societatii civile, conservarea patrimoniului cultural, justitie si afaceri interne.

1948:   S-a nascut soprana Mariana Nicolesco. S-a remarcat intr-un vast repertoriu mergand de la Baroc la Verism si muzica contemporana, cu o afinitate speciala pentru Mozart, Verdi si Belcanto.

            La invitatia Papei Ioan Paul al II-lea, cu ocazia primului Concert de Craciun in Vatican (1993), Mariana Nicolesco a cantat vechile colinde romanesti. A creat la New York „The Romanian Atheneum International Foundation” si la Bucuresti „Fundatia Internationala Ateneul Roman”. In istoria Teatrului alla Scala din Milano, Mariana Nicolesco este soprana care a aparut in cele mai multe premiere absolute.

2002 :     Dan Tufaru, actor roman (n. 1944), se stinge din viata. A fost casatorit cu actritele Vasilica Tastaman, Anda Calugareanu (cu care a avut o fiica, Ioana Tufaru) si Cristina Dogaru. A jucat in Revansa (1978), Nea Marin miliardar (1979), Inceputul adevarului (Oglinda) (1994).

 

 

Written by