Odata cu sarbatoare de Dragobete din Romania va avea loc si cea de-a 85-a Gala a Premiilor Oscar din Los Angeles, California.
Academia Americana de Film are pentru editia 2013 cativa favoriti, ca „Amour”, „Zero Dark Thirthy” sau „Beasts of the Southern Wild” . Filmul romanesc a fost din nou ignorat, iar „Clouds Atlas”, drama intensa si impresionanta care exploreaza impactul consecintelor pe care le au asupra oamenilor actiunile lor, de-a lungul trecutului, prezentului si viitorului, nu a primit nici o nominalizare. Criticii spun ca lipsa filmului „Clouds Atlas” de la categoria cel mai bun machiaj este una dintre cele mai mari gafe din istoria recenta a premiilor Oscar.
"Amour", lungmetrajul regizat de austriacul Michael Haneke, a fost nominalizat la cinci categorii – cel mai bun film, cel mai bun film strain, cel mai bun regizor, cel mai bun scenariu original si cea mai buna actrita in rol principal.
Filmul spune povestea unor fosti profesori de pian, sos si sotie (Jean-Louis Trintignant si Emmanuelle Riva), actualmente pensionari ajunsi la varsta a treia. Cei doi locuiesc singuri, asa cs, in momentul in care starea de sanatate a unuia dintre ei se agraveaza brusc, relatia precum si capacitatea lor de a gestiona criza sunt puse la foarte grea incercare.
Pentru cele doua roluri principale, Haneke a reusit sa ii aduca pe actorii Jean-Louis Trintignant si Emmanuelle Riva, care se retrasesera de 10 ani din industria cinematografica.
Daca Emanuelle Riva va castiga Oscarul pentru cea mai buna actrita in rol principal, ea va deveni cea mai in varsta persoana premiata de Academia Americana. Ar fi un moment unic in istorie, mai cu seama ca actrita franceza e nascuta pe 24 februarie 1927, iar anul acesta decernarea premiilor Oscar are loc la aceeasi data. Gala Premiilor Oscar va implini atunci 85 de ani, iar Riva 86 de ani. Frantuzoaica a debutat in cinematografie acum 54 de ani cu filmul “Hiroshima mon amour“, dar aceasta e prima data cand e nominalizata la Oscar.
In afara de nominalizarile pentru Oscarul din acest an, „Amour” a mai obtinut Globul de Aur 2013 pentru “Cel mai bun film strain” si Palme D’or la Cannes 2012.
Filmul "Zero Dark Thirty" a primit cinci nominalizari la Oscar: pentru cel mai bun film, pentru cea mai buna actrita in rol principal, pentru cel mai bun montaj, pentru cel mai bun montaj de sunet si pentru cel mai bun scenariu original.
„Zero Dark Thithy” este un film despre misiunea ultra-secreta de capturare si ucidere a celui mai cautat terorist din lumea, liderul Al Quaeda. Se presupune ca filmul i-a avut pe post de consultanti chiar pe cativa din soldatii implicati in misiune, iar pentru ecranizare, regizoarea, Kathryn Bigelow, a avut la dispozitie documente oficiale clasificate despre urmarirea lui Bin Laden.
„Lincoln” a primit 12 nominalizari la Oscar: pentru cel mai bun film, cel mai bun actor in rol principal, cel mai bun montaj, cel mai bun mixaj de sunet, cel mai bun regizor, cele mai bune costume, cea mai buna actrita in rol secundar, cea mai buna coloana sonora, cea mai buna imagine, cea mai buna scenografie, cel mai bun actor in rol secundar, cel mai bun scenariu adaptat.
Povestea celui de-al 16-lea presedinte al Statelor Unite a fost nominalizata de sase ori la Premiile Globul de Aur, dar a luat Globul doar pentru cel mai bun actor, premiul revenindu-i lui Daniel Day-Lewis. De asemenea, nici Premiile BAFTA nu au ramas indiferente si i-au oferit 10 nominalizari.
Lincoln reprezinta prototipul eroului american care iese mereu invingator chiar daca imprejurarile nu ii sunt intodeauna favorabile.
Abraham Lincoln este primul presedinte american care a abolit sclavia si a desavarsit unitatea statelor americane. Regizorul Steven Spielberg il surprinde pe Lincoln in ultimele luni de viata reliefeaza abilitatile sale politice incontestabile, tactul desavarsit si circumstantele politice care l-au facut sa strabata cu succes o perioada greu incercata.
Ramane de vazut daca romanii vor acorda mai multa atentie Oscarului decat Dragobetelor, avand in vedere ca nici un film romanesc nu se afla pe lista mult visata. Anul acesta Centrul National al Cinematografiei a decis ca filmul „Dupa dealuri”, regizat de Cristian Mungiu, sa fie trimis la Oscar pentru categoria cel mai bun film strain, insa nu a reusit performanta de a ajunge printre cele cinci filme nominalizate in final; poate anul 2014 va purta mai mult noroc Romaniei.