Plase tantari – clasic, rulou sau plisse?

O vorba romaneasca zice ca e bine sa iti faci iarna car si vara sanie.  Nu stiu daca am avea ce face cu carul, boi s-ar mai gasi, dar la ce probleme sunt cu locurile de parcare mai bine ne reorientam. In cautare de investitii estivale, mi-am amintit ca nu avem plase de tantari.

Ei bine, da, de asta chiar ar fi nevoie. Chiar daca nu locuiesti in Delta, in apropierea vreunui lac sau intr-o zona de raspandire a malariei, creaturile astea mici si galagioase pot fi tare neplacute. Verificat pe propria piele cu ocazia verii trecute. Cum toate metodele alternative – spray-uri, aparate cu pastile sau lichid, uleiuri esentiale sau vanatori nocturne – s-au dovedit neputincioase, am hotarat ca pentru vara urmatoare trebuie luate masuri mai serioase.

Prima faza a proiectului – cercetarea. Rezulta ca exista mai multe tipuri de plase de tantari, fiecare cu plusurile si minusurile ei. Si mai ales cu inmultirile ei, pentru ca toate preturile mai nou sunt in euro si la metru patrat.

Clasica plasa cu balamale, ca un fel de fereastra secundara, cu deschidere in exteriorul tamplariei, reprezinta varianta cea mai raspandita si cea mai avantajoasa ca pret – 10-20euro/mp. Exista chiar si o varianta fixa, in care plasa se monteaza in niste coltari prinsi de tamplarie.

Este concurata de plasa tip rulou, care seamana cu transperantele rulouri, doar ca se monteaza in exteriorul geamului. Are o caseta metalica in care se strange atunci cand nu este folosita si ghidaje de aluminiu care incadreaza tamplaria, asigurand totodata rezistenta. Usor de manevrat, eleganta si cam de trei ori mai scumpa.

Ultima aparitie pe piata romaneasca o reprezinta insa plasele plisse. Inovatie japoneza in domeniu, plasa tip plisse a aparut cred la noi odata cu cartierele de vile, pentru ca principala ei calitate este ca poate fi folosita pentru usi si ferestre cu dimensiuni mari – latimi de pana la 3,2m si inaltimi de pana la 2,4m, ceea ce o face ideala pentru usile de balcon sau terasa.

Dintre avantajele promovate de toti producatorii ar trebui mentionata fiabilitatea, sistemul de culisare folosit nu presupune nici un fel de arcuri, dar asigura o izolare foarte buna – are un fel de perie in partea de jos, iar in cazul plaselor pe doua sine imbinarea este etansa. Un alt plus il primeste plisse-ul la categoria design modern. Sigur, nu iti iei plase insecte neaparat pentru cum arata, dar daca poate sa arate si bine, de ce nu. Mai ales ca nici preturile nu sunt chiar mici – 50eur/mp si era vorba de o oferta extra-super speciala.

Partea proasta cu faza de cercetare e ca am ramas nehotarati. Informati, dar nehotarati. La naiba cu proverbele, presupun ca dupa prima muscatura o sa ne mobilizam.

 

 

 

 

 

Written by