Pasind treptele Salii Polivalente la Festivalul International de Film Experimental Bucuresti – BIEFF 2011, multimea ce se ingramadea sa prinda un loc in fata imi oferea, fara sa vrea, indiciul ca ceva nemaivazut sau macar interesant avea sa fie pus in scena. Printre atatea blit-uri, aproape ca nici nu l-am sesizat pe omul care avea sa atraga toata aceasta atentie. Numai doua cuvinte au facut ca cei prezenti sa aplaude frenetic – Peter Greenway.
Dupa un discurs in care parca a dorit sa intarate loialitatea romanului pentru cinematografie, afirmand ca aceasta a murit, tot el a facut si o mica introducere in ceea ce urma sa prezinte in scurt timp, adaugand „Dar nu este cazul sa plangem pentru ca ceea ce urmeaza de acum inainte. Este de zece mii de ori mai incitant”. Cele cinci ecrane de o dimensiune uriasa aveau sa ii dea dreptate.
In scurt timp a inceput periplul publicului printre cele 92 de valize ale lui Peter, caci filmul „A life in suitcases” prezenta viata din timpul invaziei Germaniei asupra Belgiei, o viata presarata cu scene de razboi, adulter, crime, sinucideri si torturi.
Bazat pe caracteristicile productiilor lui Peter Greenway, filmul a derulat contrastul puternic dintre nuditate si vestimentatie, dintre natura si arhitectura si cel dintre placerea carnala si moartea dureroasa. Toate acestea incep printr-un joc al imaginilor intercalate, al sunetelor suprapuse, care au pus in lumina linistea unei comunitati inainte de furtuna unui razboi.
Urmatoarele secvente poate ca nu au fost pe gustul tuturor celor care le-au vizionat. Poate ca pe multi i-au luat prin suprindere. Frivolitatea imaginilor si modul in care nuditatea era parte a torturii si a pedepsei pentru adulter au fost destul de explicite si, la un moment dat, puteai fi cuprins chiar de un sentiment de stingheritate. Totusi, show-ul a fost unul special. Modul in care acest om a reusit sa-mi faca mintea sa coreleze toate informatiile intercalate de imagini, care aparent nu aveau nicio legatura cu subiectul mi-a parut cel mai fascinat element al serii si al muncii sale.
Merit vzut un astfel de joc? Da. Cu sigurant. Caci asta este. Un joc ce te captiveaza, te transpune si nu te plictiseste. Pentru cei care inteleg si iubesc ineditul, dar si ciudatul vietii, este o experient care nu poate fi pierduta.