Ieri, 17 noiembrie, a inceput cea de-a doua ediție a Festivalului Internațional de Film Experimental București – BIEFF 2011.
Dupa conferința de presa al carei cap de afiș a fost invitatul special al festivalului, regizorul britanic Peter Greenaway, cea de-a doua ediție a BIEFF 2011 a debutat in forța cu extraordinarul spectacol „LIVE CINEMA VJ PERFORMANCE – Lupercyclopedia” susținut de acesta din urma la Sala Polivalenta, in fața a peste 2500 de spectatori de toate varstele, personalitați importante ale branșei cinematografice, studenți și oameni interesați de noile direcții ale artei secolului XXI.
„Cred ca cinematografia asa cum am cunoscut-o este moarta. Probabil ca cei care inca se mai uita cu nostalgie la Casablanca sunt șocați… Cinematografia este intr-o mare schimbare. Cea mai mare schimbare s-a produs cand tehnologia a avansat. Cinematograful a murit! Traiasca cinematograful!”, a declarat Peter Greenaway, adaugand. „Dar nu este cazul sa plangem, pentru ca ceea ce urmeaza de acum inainte este de zece mii de ori mai incitant.” Și intr-adevar, așa cum a promis, LIVE CINEMA VJ PERFORMANCE – Lupercyclopedia, prezentat in premiera absoluta in Romania si in exclusivitate in deschiderea BIEFF 2011, realizat in parteneriat cu ARCUB si British Council, cu sprijinul generos al Autoritatii Nationale pentru Sport si Tineret si al JTI, a stimulat publicul bucureștean cu un impresionant experiment ce a pus in discutie limitele limbajului filmic, oferindu-i o experienta cinematica inedita. Prin intermediul unui sistem VJ special conceput (o plasma cu touch-screen), GREENAWAY a combinat imagistica sa avangardista cu soundtrack-ul experimental al artistului olandez HUIBERT BOON, proiectand simultan pe 5 ecrane de mari dimensiuni si mixand „in direct” imagini din creatia sa multimedia Tulse Luper Suitcases. Manevrand uriasul touch-screen, noul „dirijor de imagini in timp real” GREENAWAY le-a oferit celor prezenți la Sala Polivalenta o experienta absolut noua: CINEMA LIVE la superlativ, eliberat total de liniaritatea cinema-ului clasic.
A doua zi a Festivalului Internațional de Film Experimental București – BIEFF 2011 continua sa stea sub semnul Greenaway: Nume emblematic in cinema-ul contemporan avangardist și unul dintre cei mai originali si controversati cineasti ai prezentului, Peter Greenaway primește astazi, in cadrul unei ceremonii ce are loc la Universitatea Naționala de Arta Teatrala și Cinematografica din București, titlul de Doctor Honoris Causa, onoare acordata, in ultimii ani, unor nume de marca ale cinematografiei internaționale precum Roman Polanski, Krzysztof Zanussi sau Andrei Konchalosvki.
Totodata, astazi, in cadrul BIEFF 2011, la Cinema Scala, puteți urmari doua noi calupuri de scurt-metraje romanești și straine selectate in cadul competiției internaționale, precum și Programul Special OBERHAUSEN, posibil datorita sprijinului generos oferit de Fundația Konrad Adenauer și de Institutul Cultural Roman din Berlin, și care aduce, in premiera in Romania, titluri premiate la Oberhausen 2011, filme de excepție cu problematica politica, creații vizuale inovatoare aflate la granița dintre cinema și arta vizuala. Beneficiind de prezența doamnei Hilke Doering, membru al Juriului BIEFF 2011 și, actualmente, Directorul Competitiei Internationale Oberhausen, programul special Oberhausen reunește titluri precum UNTITLED, caștigator al Marelui Premiu și al Premiului Juriului Oberhausen 2011, ATROPHY castigatorul Premiului Juriului Ecumenic Oberhausen 2011, I’M NOT THE ENEMY, caștigator al Mentiunii Speciale a Juriului Oberhausen 2011, sau KENGERE, castigator al Premiului pentru scurt-metraj Oberhausen 2011.
Maine, Festivalul Internațional de Film Experimental București – BIEFF 2011 continua cu doua evenimente de neratat:
1. Seminarului „SECRETELE PRODUCȚIEI ȘI DISTRIBUȚIEI DE FILM EXPERIMENTAL ȘI ARTA VIZUALA IN EUROPA” in cadrul caruia invitații BIEFF 2011, personalitați marcante ale industriei cinematografie internaționale precum Sergio Fant ( Festivalul de Film de la Venetia), Hilke Doering (Festivalul de Scurtmetraj de la Oberhausen), Marzena Moskal si Gaelle Vidalie ( Quinzaine des Realisateurs Cannes), Juhani Alanen ( Festivalul de la Tampere), Miguel Valverde ( Festivalul de la Lisabona), Rik Vermeulen (Festivalul de Film Nordic Olanda si Festivalul de Film Transilvania), Tiziana Finzi ( fost Director Artistic al Festivalului de la Locarno), iși vor impartași vastele cunoștințe profesionale studenților și profesioniștilor din cinema și arta vizuala și le vor prezenta creatorilor romani oportunitațile oferite de aceste festivaluri. In același timp, regizorii romani iși vor putea promova in mod direct filmele catre curatorii și distribuitorii mai sus menționați iar departamentele de film și arta vizuala ale Universitații Naționale de Arta Teatrala și Cinematografica din București și Universitații Naționale de Arta le vor prezenta distinșilor invitați cele mai recente producții studențești, stabilindu-se astfel o platforma esențiala de colaborare intre principalele instituții de arta și film din Romania pe de o parte și aceste prestigioase festivaluri pe de alta parte.
Seminarul va avea loc incepand cu ora 11:00, la Ceainaria din Libraria Carturești, Strada Pictor Arthur Verona 13-15
2. Seminarul „INSTANT CINEMA” prezinta un proiect ambițios aparținand EYE Film Institute Netherlands – platforma online INSTANT CINEMA. Conceputa sub forma unui site-comunitate, Instant Cinema reprezinta prima platforma online dedicata in exclusivitate filmului experimental si artei vizuale și care le ofera artiștilor, muzeelor și instituțiilor „spații de vizionare” in care sa-și prezinte operele, colecțiile și conceptele festivaliere. In viitorul apropiat, acest proiect promite sa joace un rol extrem de important pe plan internațional in popularizarea cinemaului experimental și artei vizuale. Va oferi distribuitorilor, curatorilor și criticilor de film romani, pe toata durata anului, accesul la producții internationale de referinta in domeniu. Totodata, INSTANT CINEMA va oferi artistilor romani posibilitatea de a se alatura acestei platforme internationale, de a-și expune lucrarile, alaturi de cele ale artistilor din intreaga lume. Seminarul va avea loc incepand cu ora 13:00, la Ceainaria din Libraria Carturești, Strada Pictor Arthur Verona 13-15.
De asemenea, ziua de sambata le prilejuiește bucureștenilor intalnirea cu cateva dintre cele mai interesante si premiate filme ale anului cinematografic in curs, intre care:
NIGHT FISHING, creatia surprinzator de rafinata a regizorului filmului OLDBOY, Park Chan-wook si a fratelui sau, artistul vizual Park Chan-kyong (aflați la prima lor colaborare, sub acronimul PARKing CHANce), filmat integral cu un iPhone4 și laureat cu Ursul de Aur pentru scurt-metraj la Berlinale 2011;
si OUT, prezentat in premiera in Romania, un hibrid de documentar, film horror, spectacol erotic si reflectie politica regizat de israelianul Roee Rosen, caștigator al Premiului pentru mediu-metraj la Venetia 2010 si al Premiului ARTE la Oberhausen 2011, și nominalizat la Premiile Academiei Europene de Film 2011.
In fine, seara se va incheia cu un alt program special, de aceasta data realizat in parteneriat cu sectiunea Quinzaine des Realisateurs a Festivalului de la Cannes și recomandat de Cinemagia. In cadrul programului se vor prezenta cateva dintre cele mai interesante titluri lansate in cadrul secțiunii in 2011: mediu-metrajul BORO IN THE BOX, caștigator al marelui premiu la Curtas Vila do Conde 2011, difuzat in premiera in Romania; KILLING THE CHICKENS TO SCARE THE MONKEYS, o puternica și emoționanta declaratie politica, ce pleaca de la fotografia unei execuții ce a avut loc in China; și fermecatorul LAS PALMAS, caștigator al Premiului pentru Scurtmetraj si al Premiului Publicului la Festivalul International de Film de la Goteborg 2011 și-al carui trailer, postat pe YouTube, a avut peste 10 milioane de accesari.
Cea de-a doua ediție a Festivalului Internațional de Film Experimental București BIEFF are loc in perioada 17 – 20 noiembrie, la Cinema Scala.