6 puncte de bike-sharing in Bucuresti si 25.000 de inchirieri. In al patrulea an de functionare al Cicloteque, Asociatia MaiMultVerde si UniCredit Tiriac Bank au deschis doua noi centre in Parcurile Drumul Taberei (fost Moghioros) si Titan, cu sprijinul Primariilor Sectoarelor 3 si 6, si o statie in apropierea Pietei Romane, la Centrul Public al Fundatiei Soros. Cele cinci centre si o statie care formeaza reteaua Cicloteque au inregistrat 10.000 de utilizatori in 2011, iar cele 400 de biciclete disponibile au fost inchiriate de 25.000 de ori, media inchirierilor fiind de 2,5 ore/utilizator si cantitatea de dioxid de carbon economisita de 76,5 tone. De asemenea, Cicloteque a sustinut numeroase evenimente si concursuri cu teme velo, toate acestea pentru a incuraja mersul pe bicicleta ca mijloc de deplasare si agrement in Bucuresti.
Pe perioada iernii, centrele de inchiriat biciclete Cicloteque sunt inchise, urmand sa-si redeschida portile in primavara acestui an.
Creata in anul 2008, ca o solutie la problema transportului in Bucuresti, reteaua Cicloteque s-a imbogatit in 2011 cu doua noi centre, unul in Parcul Drumul Taberei, altul in Parcul Titan. Noile centre au fost inaugurate in cadrul unor evenimente inedite, o parada de moda masculina, respectiv feminina, pe doua roti, prin care s-a demonstrat ca bicicleta este un mijloc de transport versatil care poate fi adaptat diferitelor ocazii, de la simpla plimbare intr-un parc la deplasarea la o petrecere sau la o intalnire de afaceri. Acestor centre li s-a alaturat statia deschisa la Centrul Public al Fundatiei Soros in apropierea Pietei Romane, astfel fiind acoperita o mare parte a capitalei. Toate cele sase puncte de inchiriere (Facultatea de Drept, Parcul Tineretului, Parcul Herastrau, Parcul Moghioros, Parcul Titan si statia de la Centrul Public al Fundatiei Soros) sunt conectate intre ele, utilizatorii putand sa inchirieze bicicleta dintr-un centru si sa o returneze dupa folosire in altul, in functie de zona in care se afla. Cicloteque este un proiect al Asociatiei MaiMultVerde si UniCredit Tiriac Bank.
Cicloteque a pus la dispozitia doritorilor 400 de biciclete si echipamentele de protectie (antifurt, casca de protectie, manusi, genunchiere etc.) necesare deplasarii in siguranta. Inchirierea si rezervarea bicicletelor s-a putut face si online prin intermediul sistemului de inregistrare a utilizatorilor pe site-ul www.cicloteque.ro, iar utilizatorii au primit cardurile de membru cu ocazia primei vizite la centru. Tarifele de inchiriere a bicicletelor pe baza abonamentelor sunt foarte prietenoase: 2 lei pe ora, 10 lei pe zi sau 20 lei pentru doua zile, iar studentii, pensionarii si somerii beneficiaza de tarife speciale, reduse la jumatate.
Peste 10.000 de utilizatori s-au inscris in 2011 in sistemul Cicloteque, beneficiind de avantajele oferite de acesta, iar bicicletele au fost inchiriate de aproape 25.000 de ori. Printre cei mai fideli clienti ai retelei Cicloteque se numara un domn de 83 de ani, care este si cel mai varstnic biciclist inregistrat in sistem, ceea ce nu l-a impiedicat sa acumuleze anul trecut 43 de ore de mers pe doua roti.
Nici doamnele nu se lasa mai prejos, cea mai varstnica clienta Cicloteque are 79 de ani. Cu toate acestea, barbatilor le place sa mearga mai mult cu bicicleta pentru ca s-au inscris 10.751 de barbati si 9.920 de femei.
Cicloteque a avut si un campion al inchirierilor: bicicletele au fost inchiriate timp de 282 de ore de un utilizator de la centrul din Parcul Drumul Taberei. O ora este timpul minim de inchiriere a unei biciclete, iar media este de 2,5 ore/utilizator. Cele 51.000 de ore petrecute de utilizatorii Cicloteque pe bicicleta inseamna o economie de dioxid de carbon de 76,5 tone, calculat conform urmatorului algoritm: 1 ora de inchiriere a unei biciclete x 10 km parcursi (media distantei parcurse cu o bicicleta in Bucuresti intr-o ora) x 150 gr dioxid de carbon (media emisiilor de dioxid de carbon ale unui autoturism).
”Patru ani de Cicloteque inseamna o crestere mai lenta decat ne-am fi dorit, dar sigura, a numarului biciclistilor de pe strazile Bucurestiului, a interesului pentru mersul pe bicicleta in randul cetatenilor si a atentiei autoritatilor fata de biciclisti. Suntem inca departe de orase precum Amsterdam, Copenhaga sau Paris, dar ne indreptam cu pasi mici spre acest ideal biciclist”, a declarat Doru Mitrana, director executiv al Asociatiei MaiMultVerde.
Pentru incurajarea mersului pe bicicleta in Bucuresti, Cicloteque a sustinut numeroase evenimente velo si culturale (Burta jos!, Ciclopromenada nocturna 7, Ma numesc Cartier, Ziua europeana fara masini, Festivalul George Enescu etc.) si a organizat concursuri pentru utilizatori si biciclisti pasionati (Cicloteque Lady, Cicloteque Men, concursuri de povesti si eseuri jurnalistice pe tema mersului pe bicicleta).
La Gala Societatii Civile, organizata in luna mai 2011, Cicloteque a primit Premiul I la categoria Dezvoltare Economica si Sociala pentru centrele de inchiriat biciclete, promovarea mersului pe bicicleta si adoptarea unui stil de viata sanatos, pe doua roti.
”Ne mandrim si ne bucuram ca putem impartasi performantele realizate de proiectul Cicloteque, primul de acest fel in Romania. Putem sublinia ca, de la infiintare, Cicloteque si-a indeplinit obiectivele – de a fi o initiativa de succes, care se poate sustine si finanta singura, dar care mai ales contribuie la o serie de principii de viata sanatoasa in mediul urban”, a spus Anca Nuta, directorul Departamentului de Identitate si Comunicare in cadrul UniCredit Tiriac Bank.
Mai multe informatii despre reteaua Cicloteque sunt disponibile pe pagina web www.cicloteque.ro.