Asociatia De dragul artei lanseaza proiectul Muza.Muzica.Muzeu.

Intr-un anotimp al veseliei si creativitatii, Asociatia De dragul artei invita copiii cu varsta intre 2 si 6 ani sa se bucure de muzica si miscare intr-un mod inedit, la Muzeului National „George Enescu de pe Calea Victoriei, nr. 141, Bucuresti.

Prin proiectul Muza. Muzica. Muzeu, Asociatia, in parteneriat cu Muzeul, propune desfasurarea unor programe de educatie creativa unice pentru piata culturala romaneasca. Punctul de pornire il constituie cladirea si expozitia muzeului, iar modelul educativ consta in stimularea copiilor de a traduce aceste obiecte in muzica si miscare. Totul are loc sub indrumarea specialistilor in educatie muzeala si dans creativ si cu ajutorul instrumentistilor care vor canta si incanta audienta cu fragmente din lucrari cunoscute ale universului enescian.

Sunt propuse mai multe tipuri de stimuli atent selectionati: obiectele prezentate in cadrul muzeului, elementele decorative ale cladirii, muzica si instrumentele, miscarile si dansul. Programele constau intr-o vizita interactiva in muzeu si un atelier de miscare si muzica, iar solutiile propuse au pornit de la vizite pilot care au urmarit reactiile copiilor asupra temelor si obiectelor prezentate.

Ideea a venit din necesitatea de a le propune copiilor mici programe de muzica si miscare, principalele pasiuni ale acestora. Si, cum suntem specialisti in educatie muzeala, acest program nu se putea petrece decat intr-un muzeu, Muzeul National „George Enescu” fiind cel mai potrivit cadru pentru a ne juca instructiv si creativ cu instrumentele, cu sunetele, cu corpul si cu mintea, declara Raluca Bem Neamu – coordonatorul proiectului Muza. Muzica. Muzeu.

Proiectul Muza. Muzica. Muzeu. vizeaza, pe langa desfasurarea programelor de educatie creativa in Muzeul National „George Enescu”, atat dezvoltarea unui dosar pedagogic ca model de buna practica pentru muzee, cat si editarea unor trasee educative menite sa faciliteze vizita copiilor.

In ceea ce priveste activitatea muzeala, consider ca este o binevenita imbogatire a paletei de activitati ce se desfasoara in institutia noastra, dar si o provocare. Se poate vorbi copiilor despre Enescu, si cum? Cred ca proiectul de fata raspunde unor asemenea cerinte. declara Cristina Andrei, director general al Muzeului National „George Enescu”.

Intreaga abordare educativa va avea drept principala miza creativitatea; prin imbinarea mai multor arte in cadrul aceluiasi program se urmareste absorbtia naturala a practicilor si valorilor de catre copiii mici care, in viitor, vor aborda cultura intr-o maniera fireasca, accesibila si atractiva.

Arhitectura Palatului Cantacuzino care gazduieste muzeul, gradina cu spatiu generos de joaca, exponatele cu povestiri aparte si instrumentele muzicale… toate asteapta copiii spre o prietenie naturala intre acestia si sunete, ritmuri, dans, culoare.

Structura programelor:

16 mai, ora 10.30 – primul program organizat la care participa o grupa de gradinita;

15 mai – 15 iunie – programe destinate gradinitelor (de miercuri pana vineri, in functie de  solicitarea acestora);

15 iunie – 1 august – programe destinate familiilor cu copii intre 2 si 6 ani (sambata sau duminca);

1 septembrie – 15 noiembrie – programe destinate familiilor cu copii intre 2 si 6 ani (sambata sau duminca)

Inscrieri:

Pentru gradinite: programarile sunt obligatorii si se fac numai de luni pana vineri la e-mail: dorothea@dedragulartei.ro sau la tel. 0747 027 353. Grupul trebuie sa aiba maximum 20 de copii. Din cauza numarului mic de programe, fiecare gradinita poate inscrie o singura grupa.

Pentru familii: programarile sunt obligatorii si se fac numai in saptamana programului, de luni pana vineri, la e-mail: dorothea@dedragulartei.ro (e necesara precizarea datei, numele si varsta copilului) sau la tel. 0747 027 353

Taxa consta in achitarea biletului de intrare in muzeu:

– 6 lei/adult

– gratuit pentru copii

Despre coordonatorul proiectului:

Asociatia De dragul artei isi propune dezvoltarea creativitatii si incurajarea curiozitatii naturale a copilului in raport cu obiecte semnificative pentru cultura si civilizatie, prin diverse activitati de improvizatie artistica.

Proiect cultural finantat de Administratia Fondului Cultural National

Partener principal:   

Muzeul National "George Enescu" se afla in Palatul Cantacuzino situat pe Calea Victoriei nr. 141. Expozitia permanenta dedicata marelui muzician – compozitor, violonist, pianist, dirijor, profesor – se desfasoara in doar cateva sali de la parterul somptuosului Palat si in casa memoriala din spatele palatului, incercand sa refaca traseul vietii compozitorului. www.georgeenescu.ro

Written by