Editia din 2014 a Jocurilor Olimpice de Iarna se desfasoara in orasul Soci din Rusia. Aceasta editie, ce urmeaza sa inceapa in data de 7 februarie a anului curent, este cea de-a XXII-a din istoria Jocurilor de iarna si se anunta a fi una extrem de competitiva.
De alfel, competitia este nota definitorie a Jocurilor, incepand chiar cu desemnarea orasului-gazda. Pentru editia din acest an au existat sapte candidati, pe lista finala ramanand doar trei: Pyeongchang din Coreea de Sud, Salzburg din Austria si orasul castigator, Soci din Rusia. In cazul orasului Pyeongchang, fiind a doua oara cand ii era respinsa candidatura, i s-a acordat ocazia de a gazdui urmatoarele Jocuri Olimpice de iarna, cele din 2018.
Este prima data cand competitia are loc in aceasta tara de la adoptarea Federatiei ca forma de guvernare, in 1980 la Moscova Jocurile Olimpice de vara desfasurandu-se pe teritoriul Uniunii Sovietice. In ciuda fortei economice a Rusiei, criza a ridicat unele probleme organizatorilor, dar acestea au fost rezolvate pe parcurs. Pe langa cele financiare, au existat si dificultati ridicate de locatie. Chiar daca este cea mai calduroasa localitate in care se vor desfasura Jocurile de iarna, cu o medie a temperaturii de 8,3 grade celsius, pozitionarea orasului a facut necesare investitii masive in infrastructura, pentru a se putea asigura accesul tuturor participantilor in bune conditii. Rusii s-au mobilizat insa exemplar, astfel ca astazi la Soci nu se mai asteapta decat aprinderea tortei olimpice.
Anul acesta se vor sarbatori si 90 de ani de la prima editie a Jocurilor Olimpice de iarna, ce a avut loc in 1924 la Chamonix, in Franta. Este interesant de constatat ca, desi sporturile din competitie la acel moment erau 9 la numar, in prezent exista mai multe probe pentru unele dintre ele, iar participarea este cu mult mai numeroasa. Ca o comparatie, la acea prima Olimpiada au participat 258 de sportivi, fata de cei aproximativ 3000 din 2014.
Asadar, iubitori ai sporturilor de iarna din toata lumea se pregatesc pentru un regal. Timp de mai bine de doua saptamani – intre 7 si 23 februarie, mai exact – competitorii se vor intrece in 98 de probe din 15 sporturi: biatlon, bob, combinata nordica, curling, hochei pe gheata, patinaj artistic, patinaj viteza, sanie, sarituri cu schiurile, schi acrobatic, schi alpin, schi fond, short track, skeleton, snowboard.
Romania este reprezentata anul acesta de 24 de sportivi ce vor concura la schi alpin si schi fond, sarituri cu schiurile, biatlon, patinaj, bob, skeleton si sanie. Port drapel va fi biatlonista Eva Tofalvi. In ciuda dificultatilor intampinate de federatiile romane, speram in rezultate cat mai bune. Pana in prezent tara noastra a fost prezenta la toate editiile, cu exceptia celei inaugurale din 1924 si celei din 1960, cucerind o singura medalie de bronz in 1968, la Grenoble.