In fiecare an, pe data de 9 august se sarbatoreste Ziua Internationala a Gradinilor Zoologice si Parcurilor in intreaga lume. Conservarea speciilor este una dintre prioritati si un ideal ce trebuie urmat in ciuda tuturor impedimentelor intalnite. 9 august a devenit Ziua Internationala a Gradinilor Zoologice si parcurilor drept o dovada a interesului pe care comunitatea internationala il acorda conservarii biodiversitatii. Gradinile zoologice furnizeaza informatii asupra vietuitoarelor salbatice si au rolul de a promova protectia mediului, a conservarii naturii si a speciilor rare si pe cale de disparitie.
Un trist adevar este ca taierea unui brad dureaza un minut, dar ca sa ajunga la maturitate bradului ii sunt necesari 60-80 de ani. Un alt aspect pe care lumea il ignora este faptul ca la plantarea unui hectar de padure se folosesc 8000 de puieti, iar pana la varsta de exploatare mai raman doar 600 de exemplare. Si poate cel mai important aspect de care depinde sanatatea noastra este ca un hectar de padure de conifere capteaza anual 50 tone de dioxid de carbon si elibereaza, in acelasi timp, 25-30 tone de oxigen. Poate daca aceste aspecte ne-ar fi mai bine intiparite, responsabilitatea ar creste considerabil.
Gradina zoologica considerata cea mai veche si cea mai mare din lume este cea din Berlin. A fost inaugurata in anul 1844 si are peste 14000 de animale. Gradina zoologica din Basel a fost deschisa in anul 1874 si are peste 6000 de animale. Cea din Praga a fost deschisa in anul 1931 si reuneste 4600 de animale. Gradina zoologica Chester din Marea Britanie a fost inaugurata in anul 1934 si se poate mandri cu un numar de 7 000 de animale. Gradina zoologica din Beauval, Franta, a fost deschisa in 1980 si are in jur de 4 000 de animale. Loro Parc din Tenerife a fost deschis in anul 1972 si are peste 21 500 de animale si peste 300 de specii de papagali si pinguinii imperiali.
Romania, ar putea avea doar opt parcuri zoologice regionale in viitorul apropiat , restul urmand a fi desfiintate. Se pare ca din 41 de gradini zoologice administrate de autoritati doar 25 au autorizatie de functionare si nici acestea nu respecta in totalitate normele europene de tinere in captivitate a animalelor.
Toti ne bucuram de beneficiile aduse de parcuri si gradini zoologice astfel ca toti suntem responsabili de protejarea lor. FIecare parc si loc in care ne petrecem timpul liber si ne aduce mai aproape de natura trebuie inainte de toate respectat.
.