Vicii si delicii: Facebook Reloaded

 

De departe viata fara Facebook este astazi mai ceva ca mancarea fara sare: sanatoasa, dar fara sens. Serviciu social care te conecteaza cu oamenii din jurul tau si-a castigat notorietatea incet, dar sigur luand avans considerabil in fata altor canale de socializare (hi5, Tweeter etc). Putem vorbim de milioane de oameni care au cont pe Facebook si tot de atat de multe milioane care se logheaza simultan pe platforma. Anul trecut The Washington Post le-a dat raspunsul tuturor celor care erau curiosi asupra cifrei exacte: 845 de milioane. Zilnic, platforma e folosita de mai mult de jumatate dintre acestia, generandu-se peste 2,5 bilioane de like-uri si comentarii. Tinand cont ca 80% din venituri ii revin companiei din reclame, se mai indoieste cineva  si de puterea si influenta facebook-ului in viata de zi cu zi?

Nimic nu se pierde, totul se …refoloseste

Are insa Facebook dublu tais? Max Schrems, un student la drept din Viena, a fost primul care a aflat. El detine un CD cu absolut toate datele lui primit de la Facebook, pentru ca in Uniunea Europeana, exista o prevedere prin care toate firmele sau institutiile sunt obligate sa pastreze datele pe care le detin despre un cetatean UE. De ce? In caz ca cetateanul le solicita (pe serverele Facebook erau stocati anul trecut 100 PB de poze si videouri). Max a depus 22 de plangeri, invocand ca Facebook strange date despre utilizatori fara stiinta lor (shadow profiles), dar si ca posturile de pe Wall sau mesajele, chiar si cele de chat, sunt pastrate in baza de date chiar si dupa ce utilizatorii le sterg. Ni se incalca asadar drepturi fundamentale, iar precara noastra informare nu face decat sa le lase mai departe drum liber tuturor celor care au puterea de a o face.

Un alt aspect care ar trebui sa ne puna pe ganduri in privinta utilizarii Facebook-ului ca sursa de informare este chiar manipularea informatiei dupa bunul plac. Cred ca nu gresesc cand spun ca toate persoanele publice si din ce in ce mai multe institutii publice (ultima postare a Ministerului Apararii Nationale este un indemn la sustinerea unei concurente, membra a Ansamblului Doina al Armatei, la Eurovision) si private se folosesc des de contul de facebook. Tot de suficiente ori am vazut citandu-se ca sursa “pagina de Facebook” in presa audiovizuala. Manipularea informatiei dupa bunul plac este nociva tocmai din cauza usurintei cu care aceste conturi pot fi niste falsuri, cazurile persoanelor publice nevoite sa ia masuri fiind faimoase (Cabral care s-a bazat pe sprijinul cititorilor de pe blog sa raporteze ca abuz o pagina creata in numele sotiei lui, Mircea Badea care si-a facut cont mult dupa ce existau conturi foarte acceste cu numele lui etc.). Iar in conditiile in care in Romania este un trend ca informatia sa fie modelata dupa dorinta celui care ofera mai mult, facilitarea evidena a raspandirii informatiei e mai mult decat periculoasa. Ori intr-o realitate diforma e greu de crezut ca, in timp, nu o sa te oglindesti si tu la fel.

Un efect de telenovela

Bombardamentul informational este o alta chestiune care ar trebui sa ne ajute sa indraznim sa spunem nu Facebook-ului. Daca in lumea reala, alegi intr-o mare masura ce vrei sa afli despre un anumit subiect sau om, pe Facebook nu ai aproape niciun control. Informatiile vin din toate directiile, iar felul in care o fac (se axeaza predominant pe vizual – e necesar sa amintesc ca cititul si muzica sunt pe primele locuri in dezvoltarea imaginatiei?) te duce, fara sa iti dai seama si deseori pentru prea mult timp, in alte si alte vieti. Are, daca vreti, un efect “telenovela”. Cum lumea virtuala te subjuga si iti fura atentia de la obiectivele din lumea palpabila, iti pierzi dreptul  pentru care s-au dus razboaie: libertatea, drept a carui exercitare deplina are nevoie de vointa. Pentru ca vointa sa-si gaseasca locul in personalitatea ta, ai nevoie insa de motivatie. Si cum poti fii motivat sa renunti la o viata in care informatia e atat de la indemana si in care primesti in mai putin de-o secunda feedaback pozitiv pentru o viata in care cunoasterea se dobandeste in timp si in care efectele actiunilor tale apar tarziu si nu de putine ori sunt altfel decat te astepti? Doar constientizand ce ti se intampla de fapt si informandu-te.

Bombardamentul informational si falsele lui beneficii duc treptat la viciul dependentei. Nu este o gluma si nici o idee dintr-o carte SF, este o realitate a secolului nostru: cea mai mare dependenta in prezent este dependenta de tehnologie. Dintr-un articol din TG Daily, aflam ca pentru a masura dependenta de Facebook, cercetatorii au creat o scala psihologica formata din 6 intrebari (petreci mult timp gandindu-te la facebook sau planuind sa il folosesti?; simti un impuls in a folosi Facebook din ce in ce mai mult?; il folosesti pentru a uita de problemele personale?; ai incercat sa renunti la Facebook, dar fara succes?; devii agitat sau ingrijorat daca nu il poti folosi?; apelezi atat de des la Facebook incat iti afecteaza job-ul/studiile?) – as adauga si gluma de pe net cu “log out e cel mai greu de apasat buton”. Printre cei mai predispusi la a deveni dependenti, se numara tinerii, femeile si persoanele anxioase si timide. Dependenta e, fara doar si poate, expresia directa a fugii de probleme. Sub influenta viciului, uiti si, prin urmare, problemele nu mai exista. Dar pentru cat timp? Standardele pe care trebuie sa le atingi pentru a te numara printre cei competentii pe campul locurilor de munca sunt foarte ridicate. Timpul liber trebuie folosit asadar cu inteligenta, intr-un mod cat mai profitabil. Ma simt datoare sa reamintesc ca adevarata relaxare se castiga alaturi de prieteni, iesind in oras s.a., nicidecum pe net, in semi-penumbra camerei tale.  

Precizam ca e greu sa renunti, fara o vointa imensa, la Tu, cel din lumea Facebook-ului, care are sute de amici si nu stiu cate reactii pozitive in favoarea lui Tu, cel din lumea concreta, care are vreo 3-4 prieteni cu care sta zilnic si multe griji. Din unghiul acesta, veti zice ca sunt mai multe sanse sa suferi de depresie in lumea aceasta, nu? Ei bine, studiile (American Academy of Pediatrics) arata ca generatiile actuale de copii si adolescenti sunt foarte predispuse la “Depresia Facebook” pentru ca in lumea virtuala se creeaza o competitie tacita si acuta legat de cine e mai fericit: prin status-uri, prin pozele din diverse locuri sau cu diverse persoane, prin numarul de like-uri si comentarii etc. Cate sanse sunt sa castigi cursa daca viata ta reala este una banala? Depresia din lumea reala nu isi va gasi niciodata rezolvarea intr-o noua viata virtuala, ci amplificarea. Depresia din lumea reala isi va gasi intotdeauna rezolvarea intr-o noua viata reala. Un alt aspect important al acestei probleme e sa nu subapreciati aceasta boala. Apare la orice varsta, afecteaza aproape 18%  din populatia globului (potrivit OMS), una din patru femei fiind estimat ca va primi tratament de-a lungul vietii (Liga Romana pentru Sanatate Mintala). Este stiut faptul ca depresia se numara printre principalele cauze ale suicidului, iar la conferintele de neurostiinte s-a stabilit deja ca boala secolului nostru este depresia, trecand astfel in fata afectiunilor cardiovasculare care au dominat secolul XX.

Facebook constituie, de departe, tema unor subiecte ample, complexe, controversate. Indiferent de cat de nociv e, ofera o multitudine de informatii si e o excelenta modalitate de promovare. A ajuns sa fie atat de popular incat e nevoie sa ne punem intrebari si sa acordam putin timp documentarii stiintifice pentru a intelege pe deplin influentele la care suntem supusi zi de zi.  De aici si pana la a lua o decizie nu este decat un singur pas …sau nu? 

Written by