Interesul pentru educarea si initierea tinerilor in viata publica a luat amploare in ultimii ani.
Uniunea Europeana prin programul ”Tineret in Actiune” vizeaza promovarea cetateniei active in randul tinerilor, dezvoltarea sentimentelor de solidaritate si toleranta, sprijinirea intelegerii reciproce intre tinerii din diferite tari prin finantarea proiectelor gandite de ei sau pentru ei. Un astfel de proiect este ”Tinerii iau (co)decizia”, lansat de Centrul Filia in parteneriat cu Centrul Academic de Studii Europene.
”Tinerii iau (co)decizia” este un proiect pentru democratie participativa, desfasurat in perioada 1 februarie 2013 – 31 ianuarie 2014, a carui tema centrala este aprofundarea intelegerii functionarii institutiilor europene si sporirea participarii tinerilor in viata publica europeana.
Activitatile din cadrul proiectului se vor desfasura in zona Bucuresti-Ilfov, „locatia exacta nefiind inca stabilita”, a declarat Miruna Matei, coordonator de proiect din partea Centrului Filia.
Initiatorii proiectului si-au propus sa aduca laolalta 33 de tineri din Romania si din Bruxelles pentru a invata impreuna cum pot fi folosite „instrumentele” Uniunii Europene pentru a transforma societatea intr-una caracterizata de toleranta, egalitate de sanse, interculturalitate, conforma cu nevoile si realitatile tinerilor .
Tinerii implicati in proiect inca nu au fost alesi. Selectia lor va incepe in a patra luna de proiect, in mai. Atunci se va lansa un apel de participare, iar anuntarea celor alesi se va face in iulie.
Miruna Matei a spus ca 60% dintre tinerii cu care se va lucra vor fi femei, minoritatile nu sunt excluse, astfel ca 8 membri vor fi de etnie rroma, 12 tineri vor proveni din Belgia, iar 20 % vor fi tineri care studiaza la Universitati din Bucuresti, dar care sunt din diverse localitati din tara.
Proiectul ”Tinerii iau (co)decizia” este prezent si in Facultatea de Jurnalism si Stiintele Comunicarii, din cadrul Universitatii Bucuresti, unde prof. lector dr. univ. Oana Baluta preda cursul ”Mass Media, Egalitate de Sanse si Discriminare ”, care isi propune printre altele sa examineze critic diferitele perspective si conceptii ale egalitatii si discriminarii.
Pe langa cei 33 de tineri care vor fi selectati la sfarsitul primaverii, viitori oameni de presa, sub indrumarea dnei Baluta, vor invata sa faca diferenta intre egalitate in drepturi, egalitate de sanse si egalitate de tratament si vor identifica daca egalitatea si libertatea sunt conflictuale.
Bugetul proiectului este de 17 620 de euro din care: 13 170 de euro prin finantare de la Comisia Europeana prin programul ”Tineret in Actiune” si 4 450 de euro cofinantare proprie.
Programul ”Tineret in Actiune”, finantat de Uniunea Europeana, este deschis tuturor tinerilor care au idei si nu vor sa ramana doar spectatori.