Psihoterapia Pozitiva ”este nu doar o metoda terapeutica, tehnicile ei pot fi utilizate cu usurinta in viata de zi cu zi, pentru autodezvoltare si autocunoastere, pentru imbunatatirea comunicarii si relationarii, in abordarea conflictelor interumane.”
Gabriela Hum, Psiholog Clinician si Psihoterapeut Pozitivist, Presedinta Asociatiei de Psihoterapie Pozitiva din Romania ne va initia in tainele Psihoterapiei Pozitive raspunzand afirmativ initiativei noastre.
Ce inseamna Psihoterapie Pozitiva?
Medicina traditionala si terapia clasica pun intre terapeut si pacient, boala si diagnosticul acesteia. Scopul terapiei este inlaturarea bolii, asemanator indepartarii unui organ bolnav in chirurgie. Psihoterapia Pozitiva tine cont pe langa boala, si de resursele proprii persoanei aflate in suferinta si ale familiei acestuia. Pozitiv inseamna aici, conform intelesului latinesc originar (positum) CEEA CE ESTE DAT, EXISTENT. Ceea ce este dat si existent nu e obligatiu conflictul si tulburarea ci si posibilitatile, resursele pe care fiecare om le are din nastere, posibilitati si resurse developate de situatia de boala.
Care sunt inceputurile Psihoterapiei Pozitive?
Psihoterapia pozitiva este dezvoltata din 1968 in Germania de catre Nossart Peseschkian, iar la inceputurile sale a purtat numele de analiza diferentiala. N. Peseschkian si-a definit metoda drept “metoda psihoterapeutica transculturala”, terapie de scurta durata orientata pe conflict si resurse. Metoda se bazeaza pe observatii transculturale, din peste 20 de culturi. Tehnicile specifice psihoterapiei pozitive pot fi utilizate ca metode de terapie si tratament, dar pot fi utilizate cu usurinta si in educatie si preventie, dar si in abordarea situatiilor interculturale.
Cand a aparut in Romania conceptul de Psihoterapie Pozitiva?
In 2013 la editia a 6 a Scolii de Vara de PPT vom sarbatori 20 de ani de la primul seminar de PPT din Romania. Acesta a fost sustinut in 1993 de dl. Dr. Arno Remmers, participanti fiind 16 psihologi si medici psihiatri de la Cluj. Formarea a fost reluata in 1996 cand situatia psihoterapiei in Romania incepuse sa se mai clarifice, iar noi eram mai pregatiti in a ne implica in formari de termen lung. La ora actuala avem in jur de 300 de studenti in formare si supervizare, 5 traineri pentru cursul avansat si 3 traineri pentru cursul de baza.
Cum putem folosi Psihoterapia Pozitiva in viata de zi cu zi?
Psihoterapia Pozitiva este nu doar o metoda terapeutica, tehnicile ei pot fi utilizate cu usurinta in viata de zi cu zi, pentru autodezvoltare si autocunoastere, pentru imbunatatirea comunicarii si relationarii, in abordarea conflictelor interumane. Simpla utilizare a conceptului positum in viata de zi cu zi ne poate aduce o perspectiva noua in modul in care traim si experientiem situatiile dificile. Va invit sa gasiti tehnici specifice PPT pe site www.positum.ro si sa reflectati asupra modului in care ele va pot schimba perspectiva actuala asupra conflictelor, asupra propriei persoane, asupra situatiilor dificile din viata, asupra relatiilor etc.
Cine apeleaza la Psihoterapie Pozitiva?
Clientii vin in cabinete pentru psihoterapie in general, afla ulterior ca exista scoli diferite, abordari diferite. Unii sunt intr-adevar atrasi de numele scolii noastre de psihoterapie – de ideea de pozitiv. Sunt putini cei care cunosc diferentele intre o abordare cognitiv-coportamentala si una psihodinamica. Dar ceea ce face psihotereapia eficienta este mai repede relatia terapeutica, mai putin tehnica folosita sau scoala pe care o reprezentam
Cand este momentul oportun sa mergem la Psihoterapeut?
Atunci cand vine acest moment, fiecare dintre noi il recunoastem! Nu cred ca exista un moment unic. Fiecare dintre noi cand apelam la servicii de psihoterapie o facem din motive proprii: de la faptul ca nu mai gasim nicio solutie pana la faptul ca avem nevoie de o relatie de incredere.
Cat dureaza Procesul Terapeutic?
Depinde de situatia cu care vine clientul in terapie. Sunt abordari de scurta durata (12-20 de sedinte) atunci cand lucram strict pe simptome, sau abordari de lunga durata, de peste 50 de sesiuni, cand abordam elemente de profunzime, sau sunt mai multe obiective prioritizate.
Unde ne putem forma ca si psihoterapeuti si cat dureaza formarea psihoterapeutica?
Pentru a urma o formare in PPT va recomand sa va adresati Asociatiei de Psihoterapie Pozitiva (www.positum.ro, office@positum.ro) de unde puteti primi informatii referitoare la grupurile care incep in tara, formatori, taxe etc. La ora actuala avem grupuri in Bucuresti, Brasov, Pitesti, Sf Gheorghe, Tg Mures, Timisoara, Deva, Cluj, Sibiu si Botosani. Formarea dureaza 5 ani (1 an Cursul de Baza, 3 ani Cursul Avansat si minim 1 an – Supervizare).
Oricine poate deveni psihoterapeut?
Reglementarile referitoare la formarea in psihoterapie sunt cele stipulate in legea 213/2004 referitoare la exercitarea profesiei de psiholog – Colegiul Psihologilor din Romania (www.copsi.ro). Este necesar sa fi terminat o facultate cu profil socio-uman si sa existe un set de cursuri prerechizite (sau aceste cursuri sa fie urmate separat de facultate, daca ele nu exista in curricula de formare a facultatii respective).
In fiecare an are loc Scoala de vara de Psihoterapie Pozitiva. Vorbiti-ne putin despre acest eveniment. (cine participa la acest eveniment, subiect de discutie, cat dureaza, cat costa, etc).
Scoala de Vara de PPT este un proiect initiat in 2008 deschis oricarui doritor de a participa la o saptamana de lucru pe teme de psihoterapie. Ne dorim sa dam ocazia psihoterapeutilor si studentilor in formare in PPT (dar nu numai lor) din toata tara sa se intalneasca, sa se cunoasca si sa lucreze impreuna, sa sustinem comunitatea psihoterapeutilor pozitivisti din Romania. De asemenea dorim sa dam ocazia colegilor din Romania sa intalneasca formatori din strainatate. In fiecare an, pe langa formatorii de PPT, am avut invitat un coleg de la o alta scoala de psihoterapie, asta pentru a mai schimba perspectiva si a ramane in contact cu lumea psihoterapeutica.
Organizam Scoala de Vara anual, in aceeasi perioada (a treia saptamana din luna iunie) pentru ca este important sa agreem calendarul nostru de evenimente cu evenimentele de Psihoterapei Pozitiva din intreaga lume (ele sunt anuntate pe siteul Asociatiei de Psihoterapie Pozitiva din Germania – WAPP – www.positum.org). De fiecare data am organizat acest eveniment intr-un alt colt din tara (Arieseni-Alba, Sighisoara, Sibiu, Cincis-Hunedoara, Plaiul Foii – Brasov), stam o saptamana impreuna, avem workshopuri de dimineata pana seara, iar la final suntem ca dupa un concediu activ – relaxati si incarcati pozitiv.
Pentru iubitorii de lectura puteti recomanda niste carti de specialitate?
Toate cartile de PPT traduse in limba romana au fost preluate si tiparite de Editura Trei. De la ei stiu ca „Povestile orientale ca instrumente de terapie” este o carte ce se vinde ca „painea calda” la orice eveniment este prezenta (a aparut in 5 editii si chiar ma uitam acum pe site-ul editurii si am constatat ca stocul este din nou epuizat). Ne propunem ca in 2013 sa scoatem o carte noua: Psihovampirii – o carte scrisa de dr. Hamid Peseschkian (unul dintre fiii fondatorului PPT). Pentru viitorii psihoterapeuti va recomand Psihoterapia Pozitiva – teorie si practica, o carte adresata mai repede specialistilor.
In incheiere v-as ruga sa ne spuneti o poveste orientala utilizata in Psihoterapia Pozitiva.
Nu totul dintr-odata
Muezinul, un preot, a intrat in biserica sa isi tina predica. Biserica era insa goala, cu exceptia unui tanar care statea in primul rand. Preotul, meditand daca sa vorbeasca sau nu, a spus tanarului: "Esti singur aici. Crezi ca ar trebui sa imi tin predica sau nu?" Tanarul i-a spus: "Parinte sunt doar un simplu grajdar si nu inteleg aceste lucruri, dar daca as intra in grajd si as vedea ca toti caii au plecat si doar unul singur a ramas, totusi l-as hrani." Muezinul, impresionat de cuvintele tanarului, a inceput sa predice. A vorbit timp de doua ore. Dupa aceasta, incantat de predica sa, a vrut ca audienta sa ii confirme cat de impresionanta a fost ceremonia. Asa ca l-a intrebat pe tanar: "Ei, cum ti s-a parut ceremonia?" Tanarul a raspuns: "Parinte, ti-am spus deja ca sunt un simplu grajdar, si nu inteleg foarte bine aceste lucruri. Totusi, daca as intra in grajd si as descopari ca toti caii au plecat, cu exceptia unuia singur, l-as hrani, dar nu i-as da toata mancarea pe care o am".