Dintre jocurile de carti, poker-ul este poate cel mai raspandit in zilele noastre, dar si cel mai blamat. De-a lungul timpului, numeroase povesti de succes sau drame au inceput ori s-au incheiat cu o partida de poker. Astfel ca atunci cand vorbim despre poker se fac constient sau nu doua asocieri majore: cu riscul si pariul. Desi aparent este vorba despre acelasi lucru, in realitate ele sunt diferite.
Cineva spunea ca un joc de poker fara miza este ca un pahar gol – oricat ar fi de frumos, nu isi indeplineste scopul. Miza, potul cum se spune, o poate constitui orice lucru de valoare pentru cel care liciteaza: bani, obiecte, chiar persoane. Literatura, ca si viata reala, sunt pline de exemple de sotii castigate “la carti”.
Cu cat e mai mare miza, cu atat e mai mare riscul, veti spune. De fapt … nu este chiar asa, practic, jocul la masa sau jocul de poker online – online poker presupune obtinerea unei combinatii cat mai bune de carti in functie de o schema valorica prestabilita. Cum numarul de carti puse in joc este acelasi, “riscul” variaza doar in functie de numarul jucatorilor si al probabilitatilor de a obtine o mana mai buna sau mai slaba.
Concret, combinatiile castigatoare in poker sunt limitate. Cea mai mica este perechea – doua carti de aceeasi valoare, apoi doua perechi. Urmeaza “trei de un fel”, cu trei carti de acelasi rang. Apoi chinta simpla, formata din cinci carti consecutive, indiferent de culoare. Imediat dupa este culoarea, care este exact inversul chintei: toate cartile au aceeasi culoare, fara a fi intr-o ordine. Ultimele sunt full house, format din trei carti de un fel si doua de altul, careul, cu patru carti de acelasi rang, si chintele la culoare – cea simpla, care poate incepe de la orice valoare, si Chinta Royala, de la 10 la as. Probabilitatile de a obtine oricare din aceste variante sunt foarte simplu de calculat. In definitiv, nu sunt decat 2598960 de variante posibile.
Mai exista insa o componenta a riscului: jucatorul, sau mai exact jucatorii. Fiecare din ei este o necunoscuta, cu reactii mai mult sau mai putin previzibile, iar oricand exista posibilitatea ca unul sau mai multi sa apeleze la cacealma. Garry Kasparov a definit foarte bine poker-ul ca fiind jocul informatiei incomplete. Chiar daca stii ce carti ai si ce ai putea face cu ele, raman numeroase alte intrebari si aspecte care trebuiesc interpretate: cartile adversarilor, modul in care pariaza, reactiile lor.
Se poate deci spune ca poker-ul este mai degraba un joc de indemanare decat unul de noroc. Abilitatea de a jongla cu toate elementele poate fi mai importanta decat o mana buna. Nu este deci de mirare ca Asociatia Internationala a Sporturilor de Inteligenta a inclus pe lista membrilor admisi si Federatia Internationala de Poker, iar in aceste conditii jocul de poker s-ar putea alatura celor de sah, bridge, go si dame pe lista Comitetului International Olimpic cu propunerea de a fi inscris in viitorul apropiat pe lista sporturilor olimpice.