Alcoolul – pericol social

 

Consumul de alcool a fost mentionat de catre Parlamentul European drept unul dintre determinantii majori ai starii de sanatate a populatiei. In contextul actual, consumul abuziv de alcool a crescut mai ales in randul populatiei cu resurse financiare scazute, iar capacitatea serviciilor de a face fata acestei situatii a ramas in urma cererii, atat din punct de vedere al numarului de pacienti pe care i-ar putea absorbi, cat si din punct de vedere al interventiilor oferite, limitate la domeniul medical. In lipsa detectiei precoce si a unui tratament adecvat, acesti pacienti au un prognostic foarte prost si rata de reluare a consumului este foarte mare.  

Aceasta situatie duce la crearea si intretinerea unei duble stigme: din partea profesionistilor care lucreaza in serviciile de sanatate care au contact cu aceasta categorie de pacientii si din partea societatii in general, tributara modelului moral care taxeaza comportamentul de consum si efectele negative asociate.

Unul dintre obiectivele specifice ale proiectului “Centrul de Incluziune Sociala pentru persoanele dependente de alcool” desfasurat de ALIAT este formarea a 750 medici de familie din Bucuresti-Ilfov si Sud-Muntenia, din mediul urban si rural, in acordarea de interventii specifice pentru persoanele cu un consum problematic de alcool.

Atelierele de formare sunt sustinute de echipe mixte formate din medici de familie din partea Centrului National de Studii in Medicina de Familie si specialisti in sanatate mintala din partea ALIAT (un medic de familie + un specialist ALIAT). Necesitatea sustinerii atelierelor de catre echipe mixte deriva din implicatiile medicale, psihologice si sociale pe care dependenta de alcool le poate avea asupra unei persoane. Astfel, in cadrul atelierelor, rolul medicului este acela de a puncta implicatiile somatice ale dependentei de alcool, criteriile de diagnostic si tratament ale persoanelor dependente. Pe de alta parte, rolul profesionistului in sanatate mintala consta in prezentarea diverselor metode si instrumente de screening in detectia precoce a consumului de alcool, a interventiilor specifice si a referii pacientilor catre alte servicii specializate.

Pana in prezent, in cadrul atelierelor organizate de ALIAT, au fost formati 450 de medici de familie. Atelierele sunt foarte bine primite pentru ca acopera o nevoie importanta a medicilor, aceea de formare in acordarea de interventii specifice pentru persoanele cu un consum problematic de alcool.

Pentru ALIAT este important ca in urma atelierelor la care participa, medicii de familie deja formati pot identifica mai usor cazurile de abuz de alcool si pot interveni la timp

Written by