FOTO: www.reelz.com
Cele opt episoade a cate 40 de minute fiecare incheaga o veridica expunere istorica a familiei Kennedy.
Cu un ecou parca de nestramutat in politica americana pana in actualitate si o traditie extraordinara de politica dar mai ales de putere, “The Kennedys” este o mini-serie TV realizata in 2011.
In cele opt episoade, serialul – daca ii putem spune asa – povesteste istoria uneia din cele mai celebre familii politice americane.
Astfel, familia Kennedy este redata publicului cu ajutorul unei echipe de actori exceptionali – atribut dovedit si meritat in cele opt ocazii de actorie – cu o dramatizare echilibrata si o esentiala conservare a realitatii istorice.
Biografia lui John F. Kennedy.
Ales in functia de Presedinte al Statelor Unite ale Americii la varsta de 43 de ani, John Fitzgerald Kennedy (JFK) a fost cel mai tanar presedinte din istoria SUA. Nascut in Brookline, o suburbie din Boston, Massachusetts, SUA, in 29 mai 1917, JFK a pornit in viata cu origini irlandeze. Tatal sau a fost Joseph Patrick Kennedy (1888-1969), bogat om de afaceri, finantist american si ambasador al SUA in Marea Britanie intre 1937 – 1940. Conform Enciclopedia Britannica, Joseph Kennedy a fost unul din putinii bancheri care au anticipat prabusirea Bursei din 1929 – moment esential in evolutia Marii Crize din 1929-1939 (Enciclopedia Britannica, editia in limba romana, vol.8, pag.314, editura Litera, 2010). Mama sa, Rose Kennedy, a dat nastere la noua copii, John fiind al doi-lea dintre ei si cel care avea sa devina al 35-lea Presedinte american.
In 1940 JFK a absolvit Universitatea Harvard, pentru ca dupa aceasta sa se inroleze in Marina americana, unde e promovat la gradul de locotenent. In 1943 – in timpul celui de-al doi-lea Razboi Mondial – este ranit dupa ce o nava japoneza ataca si scufunda vasul pe care il comanda, in Insulele Solomon (Oceanul Pacific de Sud).
Intors din razboi, John F. Kennedy devine Congressman democrat pentru zona Boston in 1946. In 1952 avanseaza in Senatul american. In aceeasi Enciclopedie Britannica, JFK este prezentat ca fiind un “un orator desavarsit” (pag. 315).
In 12 septembrie 1953, JFK se casatoreste cu Jacqueline Lee Bouvier (viitoare Jacqueline Kennedy Onassis).
In convalescenta dupa doua operatii grele la spate, Kennedy scrie “Profiles in Courage”, carte ce primeste premiul Pulitzer in 1957 pentru “Istorie/Biografie”. Cu privire la acest aspect al vietii sale, iata ce scrie Enciclopedia Britannica, in articolul dedicat Presedintelui american:
“Although Kennedy was credited as the book’s author, it was later revealed that his assistant Theodore Sorensen had done much of the research and writing.”
“Desi Kennedy a fost creditat ca autor al cartii, mai tarziu a fost dezvaluit faptul ca asistentul sau, Theodore Sorensen, a facut mare parte din cercetare si redactare.”
Astfel, in 1960 Kennedy isi anunta oficial candidatura la Presedintia Statelor Unite ale Americii.
In alegerile prezidentiale finale din 8 noiembrie 1960, John F. Kennedy il invinge pe vice-presedintele republican Richard M. Nixon la mica diferenta de voturi.
John F. Kennedy devine cel de-al 35-lea Presedinte al Statelor Unite ale Americii, cel mai tanar om politic in acest post si primul presedinte american romano-catolic din istoria SUA.
Un om al premierelor, JFK a facut memorabil discursul prezidential inaugural prin urmatoarea fraza ajunsa emblema a politicii moderne democratice:
"Ask not what your country can do for you, ask what you can do for your country."
“Nu intreba ce poate face tara ta pentru tine, intreaba ce poti face tu pentru tara ta.”
Administratia sa prezidentiala a durat 1.037 de zile, conform Enciclopedia Britannica, si a fost curmata prematur la 22 noiembrie 1963. La acea data, in Dallas, Texas, Presedintele Statelor Unite ale Americii – John Fitzgerald Kennedy – este asasinat, conform variantei oficial acceptata, de Lee Harvey Oswald. Doua zile mai tarziu, Lee Oswald este asasinat la randu-i de Jack Ruby – un patron al unui local de noapte, "cu legaturi in mafie", cum mentioneaza aceeasi enciclopedie – lasand intrebari fara raspuns si facand posibile nenumarate teorii ale conspiratiei.
“The Kennedys” – Filmul
In prima instanta, este izbitoare asemanarea lui Greg Kinnear cu JFK, rol pe care il interpreteaza in film.
Fiind personajul central al maratonului cinematografic “The Kennedys”, Kinnear se gaseste intr-o postura dificila, cu un rol greu prin subtilitati si respectarea adevarului istoric, dar care trebuie sa si dramatizeze. Echilibrul intre cele doua parti este delicat de atins.
Pentru aceasta, Greg Kinnear se confunda cu o personalitate politica grea, aflata intr-un context politic asemenea.
Fie ca vorbim de invazia din Cuba gestionata indirect de americani, ridicarea Zidului Berlinului, criza rachetelor din Cuba ca unul din momentele de varf al Razboiului Rece SUA – URSS (fosta Uniune Sovietica), desfasurarea unei etape a Razboiului Rece sau puternica discriminare rasiala la adresa negrilor din SUA, John Kennedy a avut multe incercari in timpul petrecul in Biroul Oval de la Casa Alba.
Iar modul in care a tratat aceste incercari face mare parte din farmecul dramatic si istoricesc al seriei TV.
Un alt actor care ajuta la acest farmec se numeste Barry Pepper si este interpretul fratelui Presedintelui, Robert F. Kennedy. Prezentat ca principalul responsabil pentru campania prezidentala a fratelui sau, Robert (Bobby – alintat de familie) nu este doar cel mai mare sprijin politic al lui JFK, ci si baiatul care “curata” dupa Presedinte. Si aici ne referim la numeroasele relatii amoroase pe care le-a ajut JFK, cea mai cunoscuta fiind alaturi de Marilyn Monroe; la diferitele situatii politice tensionate din Biroul Oval si la alte asemenea “probleme” prezidentiale.
Rolul lui Robert Kennedy – devenit Procuror General al SUA dupa alegerea ca Presedinte a lui JFK – este condus de atitudine, de forta umana concentrata in institutia procuraturii, fapt ce va starni multi dusmani tolerati de J. Edgar. Hoover, directorul FBI (Federal Bureau of Investigation) pentru aproape 50 de ani consecutivi. De asemenea, personalitatea puternica a lui Robert Kennedy impreuna cu functia puternica in stat il vor provoca pe temutul santajist Hoover.
Prestatia lui Barry Pepper ca Robert Kennedy i-a adus actorului un Premiu Emmy in 2011 pentru Cel mai bun rol principal intr-o mini-serie TV.
De asemenea, “The Kennedys” a mai atras alte trei distinctii Emmy si sase nominalizari la aceleasi premii.
Urmeaza, in scurta prezentare a principalelor interpretari, doua perechi de roluri.
Jacqueline Kennedy (Katie Holmes) si Ethel Kennedy (Kristin Booth) ca sotia lui JFK, respectiv Robert Kennedy.
Ambele actrite avand roluri dificile, in special Katie Holmes. Interpretarea Primei Doamne a SUA a insemnat o strictete evidenta in gesturi si dramatizare, strictete dublata de un feminism fascinant si proaspat.
Cea de-a doua pereche de roluri este a parintilor dinastiei Kennedy: Joseph Kennedy – interpetat de genialul Tom Wilkinson – si Rose Kennedy, jucata de Diana Hardcastle. Faptul surprinzator este ca cei doi sunt casatoriti si in viata cotidiana, din 1988 pana in prezent.
Britanicul Tom Wilkinson interpreteaza un american cu origini irlandeze, patriarhul Dinastiei Kennedy. Motorul financiar si sfatuitorul fiilor sai, Joseph Kennedy este dezvaluit magistral de Tom Wilkinson, rol pentru care britanicul a primit o nominalizare la Premiul Emmy in 2011 pentru Cel mai bun rol secundar intr-o mini-serie TV.
Esenta de viata a lui Joe Kennedy este concentrata intr-una din celebrele sale replici din film:
“It’s not what you are, it’s what people think you are. And with the right amount of money, you can make them think whatever you want.”
“Nu conteaza ce esti, conteaza ce cred oamenii ca esti. Si cu suma potrivita de bani, ii poti face sa creada ce vrei tu.”
Din aceeasi serie de replici-declaratii, mai mentionam:
– “When all else fails, tell the truth.” (“Cand totul da gres, spune adevarul.”);
– “This country is ours for the taking.” (“Tara asta ne sta la dispozitie.”);
– “ If I knew this family’s secret, I’d bottle it and sell it.” (“Daca as sti secretul familiei asteia, l-as imbutelia si l-as vinde.”).
Si, desi are cateva porniri clare de propaganda, “The Kennedys” este o creatie-document pentru cei pasionati de film, de istorie sau de o expunere dramatica si echilibrata a unei epoci cruciale in evolutia Lumii moderne.