Are peste 200 de ani si este folosita in lumea intreaga de milioane de oameni. De la vedete, sportivi, presedinti pana la Casa Regala a Marii Britanii, inca din epoca victoriana, homeopatia a castigat tot mai multi adepti.
Acest sistem al medicinei alternative foloseste ca tratament substante naturale preparate conform catorva principii standard, principii care sfideaza insa legile stiintei.
Chiar daca dezbaterile asupra eficientei homeopatiei sunt inca foarte aprinse bazele ei au fost puse inca de la sfarsitul secolului al XVIII-lea de catre doctorul german Samuel Hahnemann, iar in Romania se face cunoscuta odata cu venirea doctorului la Sibiu in 1777. Cu trecerea timpului domeniul s-a raspadit tot mai mult iar azi sunt nenumarate farmacii si mari firme producatore de medicanente homeopate si se organizeaza cursuri de pregatire in domeniu.
Dar sa vedem ce este de fapt homeopatia si care sunt acele principii care stau la baza ei. Pentru ca este o ramura a medicinii, chiar daca vorbim de cea alternativa, ea incearca tratarea unor boli precum: cele respriratorii, ale pielii, hematologice, alergii, infectii, etc. Reuseste oare?
Cum funtioneza
Un prim principiu pe care se bazeaza este cel al similitudinii, adica pentru a gasi un remediu trebuie sa gasesti substanta care sa poata produce simptome similare cu cele ale bolii de care suferi, like cures like, sau mai pe romaneste cui pe cui se scoate. Gama de substante poate fi foarte bogata, iar substantele sunt de origine vegetala, animala sau organica. Ca sa dam cateva exmple concrete, in preparare se folosesc de la cunoscutele: aloe, musetel, arnica, urzica pana la veninuri, furnici, gandaci sau micoze, hormoni, sange, tesuturi, metale, saruri si lista poate continua pentru ca numarul lor ar ajunge undeva pe la 3000. Insa trebuie sa mai spunem ca umbla vorba prin targ ca in ultima perioada, ajutati de noile descoperiri stiitifice, homeopatii au introdus in lunga lista a ,,remediilor” si unele de provenienta electromagnetica precum raze X sau radiatii solare.
Odata ce a fost gasita substanta potrivita se trece la urmatorul principiu, cel al dozei minime. Mai explicit, cu cat diluezi mai mult un remediu cu atat va fi mai eficient. Diluarea se face dupa o anumita formula. Metoda folosita de homeopati se numeste dilutie seriala, o picatura din serul vindecator si 99 de picaturi de apa sau alcool, agitate violent, folosind bine-nteles ustensilele de laborator. Procesul se numeste dinamizare.
Va rezulta astfel o solutie dizolvata de o suta de ori, iar noua solutie obtinuta se va numi 1C, o parte la o suta. 1C se dizova apoi in alte 99 de parti de apa pentru a obtine 2C si asa mai departe, caci pentru a ajunge la produsul homeopat finit diluarea nu se termina aici. Dilutia folosita de majoritatea laboratoraelor homeopate poate ajunge pana la 30C, cu alte cuvinte, chiar la modul propriu, o picatura intr-un ocean.
Homeopatii sustin totusi ca o picatura din substanta obtinuta in urma acestui process, pusa intr-o pilula de lactoza (zahar) poate face minuni in vindecare bolilor.
Exista dovezi?
Multa vreme nu au reusit sa dea nici o explicatie felului in care aceasta substanta diluata la nivel homeopatic, considerata de stiinta apa chioara, poate face minuni.
Pana in 1988, cand un faimos imunolog francez, Jacques Benveniste, ar fi descoperit existenta unei asa numite ,,memorie a apei”, descoperire ce venea in sustinerea teoriei homeopate. Sustinea ca atunci cand substanta este trecuta prin toate acele nivele de dizolvare, folosindu-se metoda dinamizarii, agitarea violenta la fiecare dizolvare, ceea ce rezulta nu este pur si simplu apa ci este un tip de apa speciala ce se comporta ca si cand ar contine in continuare substanta originala, sau mai bine spus ca si cand si-ar aminti substanta chimica pe care a continut-o la un moment dat. Benveniste nu a reusit sa repete cu succes experimentul in fata unei comisii de verificare. Au mai incercat si altii de atunci sa demostreze existenta memoriei apei, dar dupa indelungate repetari a experimentului dizolvare-dinamizare, rezultatele au ramas confuze.
Cu toate acestea homeopatia aduce ca principala explicatie a eficientei tratamentelor sale, aceasta memorie a apei si spune ca rezultatele negative intaresc defapt teoria conform careia homeopatia individualizeaza cazurile si nu ofera tratamente generale. Apoi, sustinatorii aduc la inaintare si rezultatele pozitive in vindecarea moltor pacienti.
Jurnalul medical ,,The Lancet” a publicat in 2005 un studiu detaliat asupra tratamentelor homeopate in care se ajungea la concluzia ca daca acestea au avut vreun efect el s-a datorat categoric efectului placebo. Daca o solutie atat de diluata precum doza homeopata nu mai contine nici o molecula din substanta initiala atunci probabil ca simplul act al ingerarii pastilelor poate sa te faca sa te simti mai bine.
Doar ca homeopatii s-au straduit sa demonstreze ca tratamentele lor pot functiona chiar si acolo unde nu poate fi vorba de efectul placebo, atunci cand pacientul nu stie ca i se administreaza medicamentul sau folosindu-l pe animale. De altfel tratarea animalelor de casa cu medicamente homeopate este tot mai des intalnita in Marea Britanie. Dar asta nu face decat sa deschida o poarta spre o cu totul alta dezbatere, daca placebo este posibil la animale.
Mai apare totusi intrebarea ce rau poate face homeopatia, atata vreme cat tu esti dispus sa cheltuiesti niste bani pentru a incerca metodele unei medicine alternative fara a risca alte efecte secundare?
Principalul risc ramane totusi netratarea bolii. Tendinta de a respinge categoric tratementul medical traditional a facut de-a lungul timpului victime.
Atata vreme cat mecanismul stiintific pentru a demonstra homeopatia chiar functioneaza nu s-a probat, asupra acestui subiect vor aparea noi si noi discutii. Dar pana atunci un lucru este cert ca tratamentele homeopate sunt frecvent folosite in foarte multe tari, in unele existand deja o legislatie bine pusa la punct in acest sens, calificarile profesionale si licentele practicarii homeopatiei fiind obligatorii. In tari precum Franta, Marea Britanie, Danemarca medicamentele homeopate sunt compensate de bugetul de stat. In Romania ele nu se afla pe lista compensatelor insa sunt recunoscute de Ministerul Sanatatii si pot fi gasite in farmaciile homeopate sub forma de tincturi, unguente, siropuri, pastille, globule.