Infertilitate reprezinta o problema a lumii moderne si apare deopotriva la sexul feminim, cat si la cel masculin. Procentual s-a demonstrat ca 35% din cazurile de infertilitate sunt datorate femeilor, 35% barbatilor, 20% ambilor parteneri si 10% din cazuri nu pot fi explicate.
Care sunt cele mai frecvente cauze ale infertilitatii?
Printre cele mai frecvente cauze intalnite atat la sexul feminin, cat si la cel masculin mentionam:
- Gonoreea;
- Chalmydia;
- Diferite dezechilibre hormonale;
- Abuzul de orice fel de droguri, dar si de alcool.
Infertilitatea in cazul sexului masculin mai poate fi declansata de:
- Ejacularea retrograda (sperma se varsa in vezica urinara);
- Sperma de calitate slaba;
- Oreion la varsta maturitatii;
- Leziuni testiculare.
Care sunt analizele pentru testarea fertilitatii?
Analizele pentru testarea fertilitatii includ:
- Analiza sangelui ambilor parteneri;
- Analiza urinii ambilor parteneri;
- Spermograma;
- Testul postcoital.
Ce solutii sunt?
In caz de infertilitate medicina moderna va propune urmatoarele solutii:
- Fertilizarea in VITRO sau fertilizarea artificiala. Presupune conceperea embrionului in eprubeta prin punerea in contact a spermatozoidului cu ovulul. Fertilizarea in vitro are succes intr-un procent de 30 – 35%. Ea presupune urmarea unui tratament hormonal ce se administreaza viitoarei mame atat inaintea introducerii embrionilor in uter, cat si dupa introducerea lor;
- Fertilizarea in VIVO presupune inseminarea intrauterina prin introducerea unui cateter ce contine spermatozoizi in uterul. Fertilizarea in vivo are succes in procent de 5 – 18%. Si in acest caz viitoarea mama trebuie sa urmeze un tratament hormonal inainte si dupa inseminare.
Sfatul nostru: Principala problema in cuplu este lipsa de comunicare. Imposibilitatea de a avea un copil atunci cand ti-l doresti poate afecta foarte mult viata in doi, tocmai de aceea daca suspectati o problema discutati-o inainte de a va acuza reciproc. Solutia exista in voi si cu multa rabdare veti reusi sa dati nastere unei noi vieti.