Nasterea unui copil reprezinta un prilej de bucurie pentru toti membrii familiei, toata atentia se indreapta catre cel mic, orice schimbare in starea lui de sanatate pune pe jar nu numai parintii, ci si cele mai apropiate rude.
Cea ma frecventa afectiune cu care se confrunta nou–nascutii chiar din primele zile de viata este icterul sau hiperbilirubinemia. In majoritatea cazurilor icterul nu reprezinta o cauza de ingrijorare, el fiind considerat normal.
De ce apare icterul la nou-nascuti?
Pe scurt icterul apare datorita incapacitatii celui mic de a metaboliza bilirubina.
Pe parcursul sarcinii prin intermediul placentei, mama metabolizeaza bilirubina pentru cel mic. Odata cu nasterea, copilul nu mai beneficiaza de ajutorul mamei in aceasta privinta. Numarul de globule rosii (eritrocite) este extrem de mare, organismul nou-nascutului incearca sa il normalizeze, iar pentru a realiza aceasta va incepe distrugerea respectivelor globule. Odata cu distrugerea lor se elibereaza o cantitate mare de bilirubina in sange. Ficatul inca imatur nu poate sa metabolizeze o astfel de cantitate, asadar bilirubina in exces va colora in galbui atat intreaga suprafata a corpului, cat si partea alba a globului ocular.
Cum se manifesta icterul?
Ca prim simptom puteti observa colorarea in galbui a globilor oculari, urmata la scurt timp de colorarea tegumentului. Deasemenea urina capata o culoare mai inchisa, iar scaunele se decoloreaza.
Cand apare si cat tine icterul?
Icterul nou-nascutilor apare la 2 sau 4 zile de la nastere si poate dura pana la 14 zile.
Este nevoie de tratament medicamentos?
Icterul nu necesita nici un fel de tratament medicamentos. Parintii trebuie sa aiba grija ca cel mic sa fie bine hranit si bine hidratat. Hidratarea este extrem de importanta, ea ajuta sugarul sa elimine bilirubina in exces cu ajutorul fecalelor.
Icterul nou–nascutilor poate fi patologic?
Desi cazurile sunt rare, icterul nou-nascutilor poate ascunde diverse afectiuni, daca apare mai devreme de o zi de la nastere si nu cedeaza in intensitate dupa primele cinci zile.
Sfatul nostru:
- Nu va ingrijorati atunci cand observati aparitia icterului;
- Hidratati bine sugarul;
- Hraniti-l bine;
- Inspectati tegumentul nou–nascutului cu icter in fiecare zi in aceleasi conditii de luminozitate, in aceiasi camera si la aceiasi ora;
- Anuntati medicul daca observati ca intensitatea icterului nu scade dupa cel mult 15 zile de la nastere.