Ce alimente ne fac mai destepti?

            Spune-mi ce mananci, ca sa-ti spun cat de mare este creierul tau!

            Obezitatea si tulburarile metabolice sunt factori de risc pentru dementa, releva un studiu american publicat in revista Neurology.

            Pentru a se forma, pentru a se dezvolta si pentru a functiona cat mai bine, creierul nostru are nevoie si de o hrana adecvata. 

 

            Persoanele varstnice cu o dieta bogata in vitaminele B (B1, B2, B6, folat, B12), C, D, E si acizi grasi omega-3 au o functie cognitiva mai buna si un volum mai mare al creierului la IRM, spre deosebire de cei care au niveluri foarte ridicate de grasimi trans si care au un grad mai accentuat de atrofie cerebrala (fata de cea normala odata cu inaintarea in varsta) si rezultate mai slabe la testele cognitive, arata un studiu

            Sfecla este plina de vitamina B, un nutrient esential pentru retinerea si procesarea informatiilor. Sfecla proaspata poate sa fie servita chiar si pe post de antidepresiv. Poti sa asotezi si partile verzi ale legumei, acidul folic protejandu-ti inima. Evita sfecla din conserve; cel mai probabil ea contine bisfenol A sau BPA, care iti deregleaza hormonii.

            Creierul are nevoie de cat mai multa omega 3, o grasime polinesaturata care il protejeaza de imbatranirea prematura si pierderile de memorie. Hamsiile au de trei ori mai multa omega 3 decat tonul si nici nu contin mercur, precum acesta. In plus, au si calciu si vitamina D.

            Fructele de padure ajuta creierul, continand antocianina, un compus care protejeaza neuronii simemoria, oferind protectie creierului, are grija de memorie si, per total, de coordonare.

             Chiar daca acum este la moda ceaiul verde, care, ca orice moda, va trece, acest ceai nu se recomanda pentru intreaga familie. Un copil, o femeie insarcinata sau una care alapteaza nu au voie sa bea ceai verde. Recomandat pe durata anotimpului rece este ceaiul din fructe de padure, un amestec divin de gusturi si arome. Fructele din compozitia acestui ceai sunt placute, dar si benefice pentru intregul organism, datorita vitaminelor si mineralelor pe care le contin. 

            Capsunile, de exemplu, ajuta memoria pe termen lung. Un studiu britanic arata ca mancand o cupa de afine pe zi vei vedea rezultatele bune in doar cateva luni. 

            Merele contin catehine, o substanta care apara creierul de chimicalele care il bombardeaza zilnic. Ai grija sa le alegi pe cele organice, caci catehinele se gasesc in coaja fructului, parte expusa la pesticide. 

            Maroul pare sa fie culoarea “in tendinte” cand vine vorba despre alimente sanatoase care ajuta creierul sa functioneze mai bine. Trebuie sa mancam cat mai des cereale integrale (paine integrala de grau, orez brun, quinoa si fulgi de tarate.), pe care corpul le digera lent, dar care functioneaza ca un combustibil pentru creier.
            Asadar, consumati fructe, legume, cereale si peste pentru a va proteja creierul!

Written by