Ana Aslan este cea care a pus practic bazele geriatriei in tara noastra. Tratamentele inventate de ea au fost recunoscute la nivel mondial, fiind utilizate si astazi cu succes, iar activitatea sa a fost apreciata si premiata de asociatii si institute de profil din Europa, Statele Unite ale Americii, Chile, Brazilia etc.
Spirit liber, a cochetat initial cu ideea de a deveni pilot, chiar a zburat cu un avion mic. Pana la urma urmeaza insa medicina, recurgand la gesturi extreme si intrand in greva foamei pentru a infrange opozitia mamei ei.
A avut “ocazia” sa profeseze inainte de a termina scoala, caci in timpul primului Razboi Mondial ingrijeste soldati in spatele frontului de la Iasi. Abia in 1922 absolva Facultatea de Medicina si isi incepe activitatea didactica si spitaliceasca. Lucreaza in cadrul spitalului Filantropia si la Institutul Clinico-Medical al Facultatii de Medicina din Bucuresti, la Clinica Medicala din Timisoara si la Spitalul CFR. In 1949 este din nou in Bucuresti, unde devine seful sectiei de fiziologie a Institutului de Endocrinologie si isi incepe viitoarea cariera in gerontologie.
Urmeaza ani de experimentare a efectelor procainei – un anestezic local – in afectiuni reumatice. Cel mai cunoscut caz este cel al unui tanar student ce suferea de artroza, ulterior testele se extind atat la animale, cat si la pacienti varstnici dintr-un azil de batrani. Rezultatele sunt uimitoare, tratamentul pe termen lung cu procaina injectabila ducand la atenuarea afectiunilor specifice varstei inaintate – tremuratul mainilor si capului, dificultatile la mers, chiar depigmentarea parului sunt stopate si partial corectate.
Impreuna cu farmacista Elena Polovrageanu isi continua cercetarile pentru a gasi cea mai buna compozitie pentru a potenta efectele pozitive ale procainei. Astfel apare in 1952 Gerovitalul, produs geriatric bazat pe vitamina H3. Este brevetat in 1957 dupa teste numeroase si produs in serie, mai intai sub forma de fiole, apoi ca drajeuri, crema sau lotiune.
Gerovital devine un produs foarte cunoscut si apreciat, inclusiv pe plan international. Procesul de imbatranire este incetinit cu pana la 40% conform marturiilor celor ce il utilizeaza. Printre celebritatile care au apelat la acest tratament se numara politicieni ca Charles de Gaulle, Winston Churchill, John F. Kennedy, artisti ca Pablo Picasso, Charlie Chaplin sau Marlene Dietrich, personalitati ca Aristotel Onasis.
Ana Aslan isi continua cercetarile, un alt rezultat al muncii sale impreuna cu Elena Polovrageanu fiind Aslavital, un produs profilactic pentru a preveni afectiunile cerebrale si cardiace cauzate de varsta inaintata, inclusiv pierderile de memorie. De asemeni lanseaza si o gama de cosmetice, a caror reteta este utilizata si astazi de cei de la Farmec.