Prin inventarea unui aparat electromagnetic pentru telegrafie si cu inventarea unui alphabet care ii poarta numele, Samuel Morse a reusit sa isi rezerve un loc in isorie. Desi nu a inventat singur cele mai multe dintre reusite, Morse a fost cel mai bun promotor al telegrafiei si cu siguranta a contribuit la dezvoltarea sa rapida si folosirea ei la nivel mondial.
Un student eminent
Samuel Finley Morse, inventatorul a numeroase imbunatatiri ale telegrafului, s-a nascut in Charlestown pe 27 aprilie 1791 fara sa stie ca va ajunge un inventator faimos. Inca de la 4 ani, inventatorul s-a aratat interesat de desen. Pana la varsta de 14 ani, deja castiga bani desenand portrete ale prietenilor si cunoscutilor din orasul sau.
Perfect convins de vocatia sa, Morse le-a trimis o scrisoare parintilor sai in care ii anunta ca vocatia sa este cea de pictor. El a devenit student al facultatii Yale unde si-a aratat interesul atat pentru pictura cat si pentru domeniul electricitatii.
Idei geniale
Dupa ce a devenit presedintele National Academy of Design, a petrecut cativa ani in New York dedicandu-se exclusiv picturii. Abia in 1832, in timp ce calatorea spre Europa, Morse a ascultat o discutie despre electromagnetism care a inspirat idea sa pentru un telegraf electric.
Desi avea putina experienta in electricitate, a realizat ca un anumit tip de curent ar putea transmite informatia prin fire.
In aceeasi perioada, doi inventatori germani au reusit sa inventeze un model cu cinci fire electrice, dar Morse a vrut sa reduca firele la unul singur.
Anii de munca
Intre 1832 si 1837 el a dezvoltat un model functional pentru un telegraf electric, folosind materiale simple cum ar fi o baterie facuta de el si baterii de la un ceas. In acelasi timp, si-a gasit doi parteneri care sa il ajute sa isi dezvolte ideea: Leonard Gale, un profesor de stiinta la Universitatea din New York si Alfred Vail, care si-a pus la dispozitie cunostintele in mecanica pentru a construi modele mai avansate de telegrafe.
Primul model
Primul model de telegraf a lui Morse a folosit intr-adevar un singur fir si a fost scos la lumina in 1837. Pana in anul urmator, el deja perfectionase un alt model avansat si mai sigur in transmiterea mesajelor.
In cadrul unei expozitii al telegrafului in anul 1838, Morse a reusit sa transmita 10 cuvinte per minut folosind codul Morse, care va deveni mod de comunicare prin telegraf standard in lume.