Louis Armstrong s-a nascut la data 4 august 1901 in New Orleans. A fost un trompetist si cantaret de jazz, unul din exponentii cei mai reprezentativi ai "Stilului New Orleans" din Chicago in jurul anilor 1920 – 1930.
Desi a cantat despre cat de minunata este lumea, Louis Armstrong a descoperit mai tarziu frumusetea vietii. A avut o copilarie zbuciumata. Parintii s-au despartit la putin timp dupa nasterea sa. A fost crescut de matusa sa , Josephine, in timp ce mama sa, practica prostitutia. A fost atras de muzica din frageda tinerete, canta la colturi de strada acompaniat de grupuri improvizate. Aceasta practica, neslefuita, i-a permis sa dezvolte un deosebit simt al improvizatiei, caracteristica esentiala a jazzului. Minor fiind, este prins in posesia unui pistol si este condamnat sa petreaca doi ani intr-o casa de corectie. Aici canta in corul institutiei si primeste primele lectii de trompeta de la Peter Davis.Dupa ce a fost eliberat. Cutreiera in continuare strazile New Orleans-lui impreuna cu o mica formatie, executand bucata "When the Saints Go Marchin' in", care peste ceva timp avea sa fie una din piesele sale de succes.
In timpul experientelor sale de cantaret pe strada, il cunoaste pe Joe Oliver, considerat cel mai bun cornetist supranumit "King Oliver", care ii da lectii de trompeta. In noiembrie 1918, incepe sa invete notele muzicale,sa descifreze partituri, muncind pas cu pas pentru a deveni un profesionist.
In anul 1922 se muta la Chicago, care devenise in acea vreme centrul muzicii de jazz aflat intr-o continua dezvoltare. In aceasta perioada a maturizarii sale artistice, Louis Armstrong este preocupat de rigorile polifonice ale liniilor musicale.
In anul 1924 paraseste formatia lui Oliver si intra in "Big Band"-ul lui Fletcher Henderson din New York, un colos al jazz-ului, care dispunea de una din cele mai bune orchestre ale timpului, cu interpreti de prestigiu. Cu aceasta orchestra, Armstrong are sansa sa inregistreze discuri avand colaborari cu nume sonore ca Sidney Bechet, Bessie Smith si multi altii. Se hotaraste sa urmeze o cariera solo si inregistreaza "Hot Fives and Hot Sevens", transformand jazz-ul in una din cele mai inalte expresii ale muzicii, cu sunetul clar al trompetei si cu vocea sa ragusita. Urmeaza o serie de succese si, datorita prezentei sale carismatice, bunatatii sale sufletesti, contribuie la ruperea oricaror bariere rasiale, devenind unul din primele staruri de culoare in muzica americana.
In ultimii ani ai vietii, Louis Armstrong continua munca si devine – impreuna cu formatia sa "All Stars" – ambasadorul jazzului in intreaga lume. Marele artist, denumit si "The King of Jazz", se imbolaveste, de cancer la gat. Desi medicul ii spune sa renunte la trompeta, Armstrong nu poate abandona obiectul sau de suflet .
In cele din urma, in ziua de 6 iulie 1971, in casa sa din cartierul Queens al orasului New York abandoneaza lumea minunata pentru care a cantat.