Imi place sa cred ca asa se desfasoara viata noastra…trecand peste faptul ca avem un ritm al nostru biologic si ca ne manifestam in functie de starile pe care le avem, exista ceva ce ne poate schimba in totalitate dispozitia si anume muzica…
Cunosc foarte multi oameni care reusesc sa exprime atat de fidel unele trairi doar cu ajutorul notelor muzicale, prin atingerea lor fina cu varful degetelor sau apasarea hatarata pe clapele instrumentelor.
Ne unduim trupurile pe cele mai siropoase melodii pentru ca asta simtim si pentru ca asta este efectul muzicii care se rasfrange asupra noastra.
Poate cu totii ascultam aceleasi melodii, dar fiecare dintre noi le percepem in mod diferit. E in natura noastra umana sa simtim si sa ne manifestam sentimentele in prezenta a ceea ce ne impartaseste trairile.
Imi place sa cred ca fiecare zi din viata noastra e traita in pasi de dans, ea fiind alaturi de noi ca un martor tacut la toate sentimentele noastre…ca sa nu mai vorbesc de superbul balet care te face sa te misti ca un fulg…simti muzica si atat…plutesti, dansezi, te exprimi prin dans….te lasi pierdut in minunata lume a “Dansului Lebedelor”
Ni s-a intamplat de multe ori, sunt convinsa, sa ne schimbam instantaneu dispozitia la ascultarea unei melodii de relaxare…
Referitor la acest lucru se practica si terapia prin muzica si dans, care are menirea de a-I scoate pe oameni din depresie, dar si de a se vindeca de anumite boli, prin simplul fapt ca se miscau ritmat, eliminau toxinele prin transpiratie, dar asimileu si toata energia transmisa de melodie. Acest lucru nu e o tehnica recenta, ci, din contra era folosita si in Egiptul Antic, dupa care a fost preluata de greci. In Evul Mediu cand izbucneau epidemii de febra, mai ales la Neapole, acestea se vindecau prin muzica ritmata.
Astazi, muzica este utilizata in tratarea unor boli psihice, meloterapia devenind aproape indispensabila in multe dintre institutiile specializate pentru bolnavi care au probleme digestive, sufera de insomnie sau alte tulburari ale depresiei.
S-a dovedit printr-un experiment facut de specialisti ca muzica are o mare influenta aupra noastra si asupra a tot ce ne inconjoara: vorbim aici de experimentul facut pe apa; au fost lasate 2 pahare cu apa, intr-o incapere un pahar cu apa si intr-o alta incapere, celalat pahar. Fiecare pahar a fost supus unui test ce consta in punerea unei melodii diferite pentru fiecare pahar. Pentru primul pahar s-a ales o malodie din repertoriul lui Mozzart, iar celuilalt pahar o melodie rock; acestea au fost supuse unor temperaturi foarte scazute pentru a vedea cum cristalizeaza fiecare. Efectul a fost uimitor…pe melodia lui Mozzart, apa s-a cristalizat frumos, in flori de gheata, armonios organizate, spre deosebire de celalalt pahar in care gheata s-a cristalizat haotic exact ca muzica care i-a fost pusa…
Este demonstrat ca muzica organizata are efect miraculos asupra creierului nostru, creeandu-se mult mai usor legaturi intre neuroni.
Ca sa nu mai vorbim de latura sensibila a melodiilor care iti atinge fiecare tesut al trupului…nu degeaba sunt melodii pentru toate starile de spirit posibile: de dragoste, de suparare, de dor, de bucurie, de rusita, de instrainare s.a.m.d
De ce toate reclamele, spoturile, emisiunile sunt insotite de muzica pe fundal? Pentru ca le face mai usor digerabile si ne dau senzatia de amuzament, relaxare.
Nu de putine ori, acesta are si efacte negative asupra noastra. Partea dreapta a creierului uman preia cuvintele melodiilor si incearca sa le transpuna in viata reala. Un exemplu concret este melodia “Jump” a trupei “Tokio Hotel”, care prin cuvinte te indemna sa nu sari, dar la sfarsitul melodiei cantaretul trupei a sarit. Se transmit mesaje subliminale prin intermediul muzicii pentru ca asa cum am mai spus este usor digerabila.
Melodiile marilor compozitori, pe langa faptul ca au efect de relaxare asupra noastra, te cuceresc datorita finetei lor si ritmurilor, care au facut furori in anii de odinioara in randul marilor aristocrati.
Antonio Vivaldi ne-a cucerit inimile cu superbele melodii: “Allegro”, “Presto”, “Largo si pianissimo sempre”, Ludwig Van Beethoven ne-a incantat simturile cu “ Allegro con brio”, dar si cu “Allegretto”….exceptionalul Wolfgang Amadeus Mozzart a facut din melodiile sale adevarate valori care se pastreaza neatinse de sute de ani. S-a facut remarcat prin “Andante”, “Minuetto”, “Rondo”, “Finale”.
Chiar si acum muzica simfonica iti da fiori, iar sunetele puternice , dar armonioase te invaluie in placerea de a mai asculta si a mai savura acesta muzica.
Fiecare dintre noi se ghideaza dupa principii diferite, dar avem in comun faptul ca ne lasam dominati practic de aceleasi lucruri: de muzica, sentimente si chiar idealuri.
Viata ne-o facem in functie de bunul nostru plac, ne afundam sau nu in sentimente si emotii, iar muzica, care este omiprezenta, ne face sa ne traim viata in pasi de dans!