Vodka, gustul nemuritor al petrecerilor

Este alaturi de om cand  incercarile vietii ii testeaza rabdarea, si este  acolo si in  momentele fericite,  alcoolul a insotit dintotdeuna omul. Ne inecam amarul in taria lui sau savoarea lui ne amplifica starea de euforie, alcoolul ramane un aliat de incredere. Vodka este una din licorile pe care multi nu o pot consuma dar  pentru altii da dependenta. Cert este ca nu e pentru oricine iar gustul sau isi rasplateste cunoscatorii fani.

Vodca  provine din cuvantul rusesc s. Este pentru cei cu gusturi puternice in domeniul alcoolului avand  un continut alcoolic de la 35% pana la 50%  pe volum. In secolul al XII-lea, vodca era folosita ca anestezic si dezinfectant, fiind distilata din secara. Abia doua secole mai tarziu se descopera efectele sale in caz de exces. De la 1300 se produce si in scop de consum

Pentru a face o vodca perfecta, rusii l-au pus la treaba pe insusi Dmitri  Mendeleev, descoperitorul tabelului elementelor chimice. Renumitul  chimist rus, a descoperit ca procentajul perfect este de 38%. Estul si nordul Europei considerau dependenta de alcool o problema ce trebuia solutionata rapid si sigur. Printul kievean Vladimir se hotaraste sa  abandoneze calea pagana si sa imbratiseze monoteismul. Refuza iudaismul fiind motivat de ideea ca evreii nu controlau niciun teritoriu. Refuza apoi si  islamismul din intemeiatul  motiv ca era interzis alcoolul. Cand afla  insa  ca la crestini chiar se cere consumul in timpul riturilor, a fost  un argument suficient pentru a alege crestinismul.

Legenda ne  spune ca  in 1430 calugarul Isidor de la manastirea Chudov a inventat prima reteta de vodca ruseasca, cunoscuta mai mult sub denumirea de “vin de paine”, fiind distilata din grau. Bautura cade sub monopol imperial, drept de  producere  avand doar tarul  si boierii. Ivan al-IV-lea cel Groaznic a profitat de setea rusilor si in anul  1533 a deschis  primul kabak , care inseamna carciuma tarului. Kabak-urile erau singurele locuri de unde oamenii de rand puteau sa-si achizitioneze ravnita  tarie.

Odata ce au ajuns la putere  bolsevicii, au nationalizat distileriile. Adevaratii maestri  ai vodcii au fost obligati sa paraseasca  tara si sa duca  secretul bauturii in Europa de Vest. Numele unora dintre ei, ca de exemplu Smirnoff, sunt rasunatoare si astazi.  Majoritatea produselor Smirnoff sunt vodci cu diferite arome, care de care mai surprinzatoare. Clasica  este Smirnoff Red 21, o vodka fina, cu o textura placuta, la locul ei in cele mai faimoase cocktail-uri. Smirnoff Blue 57 are o tarie de 50% si este recunoscuta pentru  suava ei dulceata. Piesa de rezistenta este Smirnoff Black, o vodka distilata  traditional. Este facuta dupa stravechea arta ruseasca a vodcii.

Luptandu-se cu alcoolismul din anii “80,  Gorbaciov a trasnformat multe distilerii in fabrici de sucuri. Perestroika alcoolica, la fel ca si orice idee a esuat insa, niciun suc nereusind sa inlocuiasca gustul autentic al  tariei atat de dorita de rusi.  

Dupa  caderea comunismului, in Rusia au reaparut producatorii de vodca de foarte buna calitate, care in prezent au cucerit lumea.

In secolul al XIV-lea ambasadorul Angliei la Moscova este primul care clasifica vodca drept bautura nationala ruseasca. Rusii o recunosc  insa ceva mai tarziu. Din anul 1894 monopolul statal este absolutizat, data fiind rata mare a dependentei de alcool. Tot acum “voda” devine “vodca” si se generalizeaza regulile de productie la toate distileriile. Acelasi secol este martorul ascensiunii Poloniei ca producãtor.

Desi vodka simpla simpla este foarte populara doar in Europa de Est si de Nord, produsul este folosit la nivel mondial, pentru prepararea cocktailurilor si este condimentul ideal al petrecerilor.

 

Written by