Malaga a fost la un moment dat candidata la statutul de capitala culturala europeana pentru anul 2016. Si-a retras insa candidatura, iar noi am pierdut ocazia sa aflam ca acesta este orasul in care s-a nascut Picasso! Desigur ca ne putem plimba pe Alameda sau cu ferry-boat-ul pana la Melilla…Sunteti curiosi ? Atunci, sa pornim la drum !
Geografia orasului Malaga
Malaga este capitala provinciei Andalucia si este situata in extremitatea vestica a Marii Mediterane, in sudul Peninsulei Iberice, la aproximativ 100 de km de Stramtoarea Gibraltar. Ocupa o suprafata de 395 de km patrati intr-un golf inconjurat de munti si este strabatuta de doua rauri, Guadalmedina si Guadalhorce, care se varsa in Marea Mediterana. La recensamantul din 2009 numara aproximativ 570.000 de locuitori, ocupand locul al saselea intre orasele Spaniei. Este zona urbana cea mai dens populata de-a lungul Costei del Sol si formeaza impreuna cu alte 12 municipii o zona metropolitana cu peste 1.000.000 de locuitori.
Orasul a fost intemeiat de fenicieni in secolul al VIII-lea i.e.n. A fost municipiu al Imperiului Roman si de patru ori capitala a Regatului Andaluz, care a decazut odata cu incorporarea sa in Regatul Castilliei in 1487. In timpul secolului al XIX-lea orasul a fost scena unei efervescente activitati industriale si revolutionare care i-a adus titlul de cel mai important oras industrial al Spaniei si supranumele de „Primul in fata pericolului libertatii”. A fost scena unuia dintre cele mai sangeroase episoade ale Razboiului Civil Spaniol si protagonista boom-ului turistic al anilor 1970-1980.
Astazi, Malaga este un important centru economic si cultural, ca si un foarte important nod de comunicatii gratie portului sau, aeroportului si liniei de cale ferata de mare viteza.
Clima orasului este subtopical-mediteraneana, cu o temperatura medie anuala de 18 grade Celsius. Iarna clima este blanda, practic nu mai exista inghet din deceniile 6-7 ale secolului trecut. Vara este calduroasa si umeda cu exceptia cazului cand sufla terralul, un vant uscat din interiorul peninsulei, care face ca temperaturile sa urce foarte mult, ajungand la 44 de grade Celsius. In timpul anului se inregistreaza 2.815 ore de soare; in 2007, conform Institutului National de Statistica Spaniol, Malaga a fost cel mai insorit oras cu 3.059 ore de soare.
Istoria orasului Malaga
Fenicienii au intemeiat colonia Malaka atrasi de asezarea propice amenajarii unui port si de zacamintele de argint si cupru existente aici. Dupa o perioada de dominatie cartagineza, Malaka a fost incorporata Imperiului Roman, sub numele latin de Malaca, cu statut de municipiu. Din aceasta perioada dateaza teatrul roman si o serie de statui pastrate la Muzeul orasului.
Decadenta romana a facut loc triburilor germanice care au devastat regiunea in jurul anului 411. Cu intentia de a reconstrui Imperiul Roman, Imparatul Iustinian I, a cucerit intre alte teritorii si Malaga, care a fost capitala provinciei o scurta perioada, pana in anul 615 cand bizantinii au fost alungati de vizigoti.
Dupa cucerirea araba, Malaqa s-a transformat intr-un oras infloritor, inconjurat de un zid dincolo de care se intindeau cartierele comerciantilor genovezi si evrei. A fost capitala altor patru regate efemere, din acea epoca pastrandu-se vestigii in centrul istoric si in doua dintre principalele sale monumente, Alcazaba si Castelul Gibralfaro. Atunci orasul avea doua cartiere marginase in afara zidurilor, legaturi comerciale discrete cu Marocul si o clasa medie care se dedica artizanatului si comertului.
Fortareata Alcazaba
Cucerirea orasului de catre Regii Catolici in 1487 a presupus un episod sangeros in razboiul final impotriva Regatului Granadei. Asediul orasului a durat sase luni si a impiedicat aprovizionarea cu hrana a locuitorilor, care in 18 august au hotarat sa se predea; a doua zi invingatorii au intrat triumfal in oras iar populatia a fost pedepsita cu sclavia sau cu moartea.
Pierderea Gibraltarului in 1704 a transformat Malaga intr-o cheie a regiunii, apararea Mediteranei organizandu-se de aici.
Sub dominatia spaniola, orasul a inceput sa se transforme, arhitectul Diego de Siloe, incepand constructia Catedralei din Malaga pe ruinele marii moschei. Bisericile si manastirile construite in afara zidurilor orasului incep sa atraga populatie dand nastere unor noi cartiere printre care La Trinidad si Capuchinos.
Intre secolele al-XVI-lea si al-XVIII-lea Malaga a trait o perioada de decadenta nu numai ca urmare a razvratirii maurilor urmata de expulzarea lor ci si datorita epidemiilor si inundatiilor provocate de raul Guadalmedina, a recoltelor slabe inregistrate mai multi ani la rand in secolul al-XVI-lea, a cutremurelor si a revoltelor soldatilor.
In secolul al-XVII-lea vinul, stafidele si matasea erau produsele care se exportau cel mai mult din Malaga. Aristocratia acaparase functiile inalte si orasul suferea consecintele coruptiei generale caracterizata prin vanzarea functiilor si supunerea acestora fata de oligarhi. Clasele de jos traiau in saracie in cartierele marginase iar sclavia persista. Totusi, au existat conditiile prielnice pentru formarea burgheziei, clasa care va pune bazele dezvoltarii economice din secolul urmator. Incepand cu secolul al-XVIII-lea, in ciuda a numeroase catastrofe (sase inundatii, sapte perioade de foamete, sase epidemii, patru razboaie si doua cutremure) orasul incepe sa se recupereze.
Mare parte a secolului al-XIX-lea Malaga a fost scena a numeroase miscari revolutionare, care au contribuit la triumful liberalismului in Spania. In aceasta perioada orasul si-a castigat renumele de „Primul in fata pericolului libertatii”. Revolutia industriala ca si cea politica a gasit un mediu bun de dezvoltare, Malaga fiind primul oras industrial al Spaniei, iar apoi al doilea dupa Barcelona. Activitatile comerciale s-au dezvoltat foarte mult, iar intre 1860-1865 mediile de comunicatie au suferit o adevarata revolutie. Este epoca marilor familii burgheze din Malaga, unele dintre ele cu mare influenta in politica nationala. Peisajul urban se imparte in doua sectoare bine definite, unul dominat de activitatile industriale iar celalalt compus din vile si hoteluri, care incep sa se construiasca in aceasta perioada.
Odata cu renuntarea la tron a lui Amadeo de Saboya, au loc mari tulburari politice si sociale si se infiinteaza Cantonul Malaga. Viata politica intre 1868-1874 se caracterizeaza printr-un ton radical si extremist. Miscarea republicana federala sprijinita de masele populare a provocat insurectii ce au nelinistit clasa conducatoare. Incepand cu anul 1880 orasul incepe sa decada, se inchid turnatoriile, industria zaharului este afectata iar plaga de filoxera duce la ruina industria vinului. Abandonul viilor si mosiilor a dus la o puternica despadurire, degradarea mediului avand consecinte negative pana in secolul XX.
La inceputul secolului al-XX-lea are loc o etapa de reajustare economica, se dezvolta comertul si progresiv se reduce activitatea industriala. Societatea este inapoiata si semianalfabeta, o mica oligarhie avand rol hegemonic prin intermediul puterii economice si politice. Criza economica si conflictele sociale fac posibil ca mica burghezie si miscarea muncitoreasca sa-si consolideze pozitiile. Educatia este una dintre temele cele mai importante in aceasta perioada, scoala laica si cea religioasa, fiind cele doua alternative care se confrunta.
In 1933, in timpul celei de-a Doua Republici Spaniole, la Malaga a fost ales primul deputat al Partidului Comunist Spaniol. Datorita acestui lucru si a numarului mare de militanti activi relationati cu socialismul, anarhismul si comunismul, orasul purta supranumele de „Malaga cea Rosie” in ciuda faptului ca conservatorii si cei de dreapta erau si ei numerosi.
In februarie 1937 armata razvratita condusa de generalul Queipo de Llano cu ajutorul unor voluntari italieni, a lansat o ofensiva impotriva orasului care a fost ocupat in ziua de 7 februarie. Represiunea dictaturii militare franchiste a fost una dintre cele mai dure, aproximativ 17.000 de persoane au fost executate si ingropate in gropi comune cum sunt cele aflate in cimitirul San Rafael.
Pana in 1975 orasul s-a extins datorita turistilor straini atrasi de Costa del Sol, care au provocat un boom economic incepand din 1960. In acelasi timp a avut loc o migratie interna catre alte zone ale tarii si o migratie externa catre tari din centrul si nordul continentului.
Principalele obiective turistice ale orasului Malaga
Datorita trecerii de-a lungul timpului a numeroase popoare, orasul Malaga a mostenit un patrimoniu arhitectonic si arheologic foarte variat. Principalele monumente sunt situate pe muntele Gibralfaro si in apropierea acestuia.
Din epoca musulmana se pastreaza castelul care incoroneaza muntele, construit in secolul al-XIV-lea de Yusuf I de Granada pe locul unei vechi constructii feniciene care avea si un far de unde numele de Muntele Farului (Jbel-Faro). La poalele aceluiasi munte se afla Alcazaba, fortareata-palat construita de descendentii lui Yusuf ben Nazar precum si teatrul roman, construit in secolul I.
Din epoca crestina dateaza Catedrala Intruparii (La Catedral de la Encarnacion) care a ramas neterminata, lipsindu-i un turn, ceea ce i-a atras porecla de Ciunga (La Manquita). Langa Catedrala se afla Palatul Episcopal, care are o fatada elaborata in stil baroc.
Parcul din Malaga este de fapt o gradina botanica subtropicala paralela cu portul, construita pe terenuri smulse marii, intre Piata Portului (La Plaza de la Marina) la vest si Spitalul Noble (construit in stil neogotic) si Arena de lupte cu tauri Malagueta (Plaza de Toros de la Malagueta) la est. Este un bulevard cu o lungime de aproximativ 1 km a carui constructie a inceput in 1896. Contine flora de pe cinci continente aclimatizata in Malaga, ceea ce constituie o raritate in Europa.
Parcul este flancat de edificii monumentale cum sunt Casa Consistorial, sediul Bancii Spaniei, Rectoratul Universitatii, Vechea Casa a Gradinarului Principal (La antigua casa del Jardinero Mayor) si Palatul Vamii, in stil neoclasic din secolul al-XVIII-lea, sediul Muzeului de Arta. Alaturi de Gradina Botanica se gasesc alte doua gradini istorice: cea geometrica a lui Pedro Luis Alonso si cea construita in terase, care coboara pe versantul sudic al muntelui Gibralfaro, Gradina Portii Intunecate (Jardines de Puerta Oscura).
Muzica
Orasul este unul dintre leaganele muzicii flamenco, cartierul El Perchel atragand porecla „Malaga cantaora” (Malaga cantareata). De-a lungul anului se desfasoara numeroase evenimente si spectacole flamenco in diferite locatii din oras, cea mai prestigioasa fiind La Bienal de Malaga en Flamenco care are loc in La Pena Juan Breva. Pe langa flamenco si muzica clasica, scena muzicala ofera si alte stiluri cum sunt pop (Danza Invisible), hip-hop (Hablando en plata, Nazion Sur, Pinnacle Rockers, Triple XXX, Malaga Royalz), rock (Tableton), chill out (Chambao), copla (Diana Navarro, Antonio Molina), heavy metal (in cluburi underground).
Literatura
La Malaga se organizeaza un targ de carte, trei importante concursuri de poezie si unul de proza. Premiul pentru poezie Manuel Alcantara este cel mai mare premiu in bani pentru o singura poezie din intreaga tara.
Artele plastice
In domeniul artelor plastice, incepand din 1979 isi desfasoara activitatea diverse grupuri din care fac parte artisti cum sunt : Manuel Barbadillo, Antonio Jimenez, Francisco Parma Burgos, Francisco Parma Garcia, Damaso Ruano si Jose Bonilla.
Artei contemporane ii este dedicat evenimentul „Luna Octombrie Picassiana”, expozitie organizata anual de Fundatia Picasso, care include expozitii de arta, conferinte, festivaluri de muzica, simpozioane si sarbatori populare ca si expozitii despre Picasso.
Acestea sunt doar cateva date despre Malaga. Daca calatoria imaginara v-a desteptat curiozitatea si doriti sa va plimbati pe Alameda sau sa ascultati flamenco intr-un local din El Perchel, nu ramane decat sa cumparati un bilet de avion. Va urez o calatorie plina de lucruri frumoase si… sa completati paginile de mai sus cu propriile amintiri. Pe curand !