Lisabona si imprejurimile

Desigur ca imediat ce am cumparat biletul de avion pentru Lisabona am si inceput sa ma documentez cu privire la locatia pe care urma sa o vizitam. Din cauza programului foarte incarcat cumparam intotdeauna pe ultima suta de metri biletele si nu se merita sa ne facem temele serios pana in momentul in care biletele sunt deja achizitionate. Alegerile orientative le facem fie in baza recomandarilor primite de la prieteni, in urma vizionarii unui documentar interesant pe Discovery sau pentru ca un anumit loc este legat de ceva ce am citit la un moment dat si ne-a impresionat. Primul lucru care m-a bucurat cu adevarat cu privire la noua locatie aleasa a fost vremea, m-a fermecat faptul ca in acest loc nu este niciodata nici foarte frig, nici foarte cald, idealul meu de temperatura, sa nu ma duci in extreme. Si unde mai pui ca in luna decembrie urma sa ne bucuram de soare si de 15 grade Celsius. Asta era clar bonusul pentru vacanta care urma. Doar unul dintre ele!

Drumul cu avionul e lung, e bine de stiut pentru a avea cu voi o carte draguta. Mijloacele de transport in comun ne-au ajutat foarte mult in Lisabona, puteti sa faceti rost de o harta a acestora chiar de pe aeroport. Renumita linie 15 va ajuta sa descoperiti orasul din mers iar tramvaiul in sine este piesa de muzeu. La categoria cazare aveti de unde alege: de la hosteluri, apartamente de inchiriat pana la cele mai luxoase lanturi hoteliere ale lumii, le aveti pe toate, iar www.booking.com va poate ajuta sa va orientati putin.

Si acum ajungem la partea mea favorita, mancarea. Dupa ce am cugetat indelung mi-am dat seama despre mine insami ca in momentul in care ajung intr-un loc nou, nu sunt in primul rand interesata de ceea ce pot sa vizitez ci de ceea ce are specific bucataria tarii respective. Dupa 4 zile petrecute in Lisabona declar ca aici specificul este reprezentat de pasticcerii. Le gasiti la fiecare colt de strada. Este uimitor cat de multe sunt si cat de aglomerate! Specialitatea casei, desertul pasteis. Din cat m-am documentat am inteles ca aici le gasiti pe cele mai bune http://www.pasteisdebelem.pt/en.html, asa ca daca ajungeti in Lisabona faceti o mica oprire. In rest, foarte important, sa nu spuneti nu aperitivelor care va sunt servite la restaurant, sunt delicioase. Tineti cont insa ca la final va vor fi adaugate pe nota de plata. Pestele este in general proaspat si bine gatit, deci merita incercat.

Este imperios necesar sa va rezervati doua zile pentru vizitarea imprejurimilor. O zi pentru Sintra care este situata la aproximativ 25 de km vest de Lisabona, locatie inscrisa pe lista patrimoniului cultural mondial Unesco si unde se ajunge foarte usor cu trenul si o a doua zi pentru o vizita la ocean, Cascais si Cabo da Roca, cel mai vestic punct al continentului european. Merita cu prisosinta!

 

Printre atractiile turistice pe care v-as sfatui sa nu le ratati in timpul sederii voastre in oras enumar: Manastirea Jeronimos, Turnul Belem (prin preajma este si renumita patiserie), Castelul Sf.Gheorghe situat pe colina cea mai inalta a orasului, un tur de forta prin cartierul vechi Alfama, singurul care a supravietuit marelui cutremur din 1755, Liftul Santa Justa din cartierul Baixa.

Cartea pe care o mentionam mai sus si de carei lectura va puteti bucura pe parcursul calatoriei cu avionul ar putea sa fie scrisa, sa zicem, de José Saramago. Luati metroul pana la statia Santa Apolonia si de aici pe malul raului faceti o plimbare scurta pana la Casa dos Bicos unde se afla sediul Fundatiei José Saramago. Pentru asta trebuie sa fie un pic pasionati de lectura!

 

Sfat util: sa va documentati atent cu privire la vreme inainte de a va impacheta bagajul.  

 

Written by