Guy Fawkes – chipul anti-sistem

 

Orice miscare sociala puternica se regaseste in simboluri puternice.
Vedem, incepand cu miscarea anti-capitalista “Occupy Wall Street” si continuand cu toate protestele majore anti-sistem, un simbol atotprezent. Ca ne referim la protestele din Wall Street (New York City, statul New York), din Marea Britanie, Grecia si din alte zone tensionate ale globului, manifestatiile au cateva simboluri clare. Iar cel mai puternic pare sa fie acea masca infatisand o fata mustacioasa si cu “cioc”, cu o expresie ludica, a carei istorie multa lume nu o cunoaste.

Guy Fawkes – o scurta istorie a complotului
Intre anii 1570 si 1606, in Anglia, a trait Guy Fawkes, cel ce va isca nenumarate controverse de-a lungul timpului si al carui chip va simboliza miscarile anti-sistem din anii 2011-2012.
Fawkes a fost un englez catolic, a carui poveste are o motivatie religioasa cu puternice accente de fanatism.
Incepand cu anul 1603 – cand Regina Elisabeta I a Angliei moare – englezii catolici spera ca succesorul la tron – Regele James I – sa le arate mai multa toleranta religioasa (in acele vremuri, Anglia era protestanta). Regele nu va face acest lucru. In acest context, un grup de catolici fanatici condus de Robert Catesby decide ca o actiune violenta este legitima, chiar mandatata de situatia cultural-religioasa a tarii. Grupul principal era format din cinci barbati (site-ul dedicat acestui eveniment mentioneaza un numar de 13 conspiratori, probabil grupul largit al celor cinci): liderul Robert Catesby, Thomas Winter/Wintour, Jack/John Wright, Thomas Percy si Guy Fawkes (in cele doua cazuri, numele difera de la sursa la sursa).
Ceea ce vor face ei va ramane in istorie drept “Complotul prafului de pusca” (Gunpowder Plot).
Care este planul? Iata ce scrie acelasi site mentinat mai sus: “Intr-adevar, ideea era ca ei sa arunce Parlamentul britanic in aer.” Impreuna cu toti factorii decizionali ai Angliei, in frunte cu Regele James I.
Despre aplicarea planului, Enciclopedia Britannica explica in articolul consacrat evenimentului: “In primavara lui 1605, conspiratorii au inchiriat o pivnita care se intindea pana sub cladirea Parlamentului. Acolo, Fawkes – fost soldat in armata spaniola in Tarile de Jos – plaseaza si camufleaza intre 20 si 36 (din nou, depinde de sursa –n.a.) de butoaie cu praf de pusca.”
Insa, pare-se ca in timp ce conspiratorii se ocupau de complot, unii din ei au inceput sa aiba indoieli. “(…) a devenit clar ca oameni inocenti vor fi raniti sau ucisi in urma atacului, inclusiv persoane care au luptat pentru drepturile catolicilor. (….) Unul din membrii grupului a trimis chiar si o scrisoare anonima de avertizare catre prietenul sau/site-ul Britannica scrie ca fiind cumnatul sau, Lordul Monteagle, sa stea departe de Parlament in 5 noiembrie.”, mai scrie site-ul bonfirenight.net. Cu privire la aceasta scrisoare pare sa existe si o teorie a conspiratiei (probabil nu unica).
In acest fel, in dimineata zilei de 5 noiembrie 1605, Fawkes este prins in pivnita, alaturi de butoaiele cu praf de pusca. Conspiratorul dezvaluie numele celorlalti uneltitori, fortat sub tortura.
Guy Fawkes a fost judecat si gasit vinovat. A fost executat in 31 ianuarie 1606.

Ca urmare a acestui eveniment, in data de 5 noiembrie este sarbatorita “Ziua Guy Fawkes”. Celebrarea implica focuri de articifii, copii mascati cerand “un penny pentru guy” (site-ul bonfirenight.net scrie ca originea cuvantului englezesc “guy” (=individ, persoana, barbat) ar putea proveni de la aceasta intamplare a lui Guy Fawkes, deci de la numele lui; sursa mentioneaza clar ca nu are o dovada in acest sens, fiind vorba de opinii si speculatii).

Guy Fawkes – in cinematografie si in internet
Simbolul lui Fawkes a stat la baza unor miscari puternice, atat in industria filmului cat si in reteaua globala a internetului.
Astfel, in privinta cinematografiei, semnalam un excelent film creat de la ideea lui Guy Fawkes si a “Complotului prafului de pusca”: V for Vendetta.
Cat priveste activitatea in internet, ideea si simbolul lui Guy Fawkes stau la baza grupului obscur autointitulat “Anonymous” – o echipa de “analisti, contabili judiciari, statisticieni, experti in computere si avocati”.  O grupare pe care majoritatea presei romanesti o catalogheaza cu termenul de “hackeri”.
Anonymous e autorul catorva actiuni celebre deja, spargeri de site-uri guvernamentale, interceptari ale serviciilor secrete, publicari de documente si informatii cel putin “delicate” pentru diferite guverne ale lumii. Gruparea se vrea una anti-sistem si se declara pentru libera comunicare si circulatie a informatiei in lume. Grupul atrage atentia acum la pericolul ACTA (Acordul Comercial de Combatere a Contrafacerii), despre care spune ca a fost creat si semnat de mai multe state – printre care si Romania – intr-o obscuritate suspecta, in multe cazuri fata consultarea prealabila cu populatiile respective. (In Romania, o dezbatere publica asupra ACTA nu a existat pana acum). Anonymous afirma ca acordul are toate datele pentru a impune abuzuri uriase utilizatorilor de internet, sub motivatia luptei impotriva pirateriei.

Asadar, trecand prin diferite statute – anarhist, fanatic religios, tradator, justitiar – Guy Fawkes este recunoscut intr-o buna parte a realitatii actuale ca un simbol anti-sistem, ca un factor pozitiv in ecuatia momentului.
Inchidem acest articol cu scurta incantatie din filmul “V for Vendetta”, parte dintr-o poezie reprezentativa pentru “Complotul prafului de pusca”:

“Remember, remember, the Fifth of November,
The Gunpowder, Treason and Plot.
I know of no reason
Why the Gunpowder Treason should ever be forgot!”

 

Written by