Dupa atat de multe luni de munca o bine meritata vacanta de Craciun este asteptata cu sufletul la gura. Destinatia? Poate o partie de ski din Austria sau …de ce nu o plaja exotica din Ibiza, desigur nu trebuie uitata nici traditionala masa de Craciun alaturi de familie si de cei dragi sau meleagurile romanesti …asa ca …pregatiti-va bagajele: decolam in stil de sarbatoare.
Maramures sau locul in care traditiile sunt inca vii
Pentru Maramureseni sarbatoarea Craciunului are trei etape: perioada de pregatire, perioada de curatenie si post si perioada de sabatoare. Indiferent de etapa in care ajungeti, in Maramures mereu va fi vorba despre glasurile copiilor care vestesc Nasterea Domnului si pleaca la colindat in costume populare sau de sterguri frumos tesute, perne imbracate in fete brodate cu migala, pleduri colorate scoase din dulapuri si asezate in incaperi. Maramuresul pastreaza cel mai bine ritualul mesei de sarbatoarea, iar ca oaspeti veti fi de doua ori mai rasfatati ca membrii casei, astfel incat sa fiti pregatiti de un foc in soba cu butucuri groase de lemn, un sorici facut in gospodaria proprie alaturi de putina slaninuta si bucati mari de ceapa …o paine facuta in casa abia scoasa din cuptor, si o tuica cu piper …ingrediente pentru o seara magica!
Pentru doritori preturile incep de la 800 RON/persoana pe patru nopti de cazare, iar vinul fiert este din partea casei (la Pensiunea Valcinet). In aceasta perioada insa, tot mai multi hotelieri se bat in oferte turistice si programe atractive asa ca, indiferent de locul de cazare ales, va exista o pomana a porcului la care veti participa, un brad pe care il veti imbodobi, nenumarate cine asistate de colindatori, plimbari cu sania, o plimbare cu Mocanita s.a.m.d.
Muntele – mereu nemuritor
Valea Prahovei mai are mistere? In ultimul timp sunt tot mai multi cei care ii calca pragul incat, incep sa cred ca toate secretele ii sunt stiute de catre turisti. Insa, pentru aceia care vor sa se bucure si de activitatiile sportive nu numai de mancarea de Craciun, Valea Prahovei este de departe cea mai buna decizie pe plan national.
Unii spun ca preturile sunt exagerate, altii ca lasa de dorit calitatea serviciilor. Eu spun ca daca stiti exact locul cu cele mai bune conditii de cazare, preturi si mancare restul este …distractie. Iar daca va aventurati pe un traseu montan, atunci lucrurile devin si mai palpitante.
Se spune ca cele mai bune partii de schi sunt cele din Azuga din simplu motiv ca au diferite tipuri de dificultate, astfel toti incepatorii schiaza pe o singura partie, iar expertii pe o alta. In plus instalatia de cablu merge foarte bine si cu putin noroc nu riscati sa gasiti cozi imense. Dar, daca tot sunteti in zona, nu trebuie sa ratati nici Busteniul sau Predealul. Daca partiile nu va sunt pe plac, cu siguranta vinul fiert si clatitele cu ciocolata va vor fi.
Cazarea pleaca de la 250 de RON/persoana pe trei nopti de cazare si ajunge pana la 800 RON. Pentru masa de Craciun bucatele sunt diversificate: unii hotelieri prefer un bufet deschis, altii unul in patru pasi, indiferent de alegerea facuta mereu vor fi dispusi sa serveasca si celelalte bucate din meniu, astfel incat, daca nu sunteti un fan la muschiuletului de porc impletit cu garniture de cartofi, puteti opta pentru altceva.
In materie de distractie unii prefer cluburile, altii muzica traditionala cantata de formatii pricepute (Hotel Rozmarin din Predeal), cat despre bauturi …unii prefera un cocktail Mojito (35 ml Sagatiba Velha, 15 ml rom alb, 6-8 frunze verzi de menta, ½ lima si 10 ml sirop de zahar), iar altii prefera o bere sau un vin rece …indiferent de alegerile facute serile la munte se termina tarziu.
Austria – placeri nebanuite
Austria nu reprezinta numai o statiune excelenta pentru schi, ci si o combinatie perfecta intre arhitectura (intalnim cladiri in stilul gotic pana la cladiri in stilul postmodern), evenimente culturale, shopping, delicii gastronomice si targuri de Craciun.
Daca bucatarii austrieci s-au remarcat atat pentru strudelul cu mere, cat si pentru clatite si melci (austriecii find primii care i-au descoperit in secolul al XVIII-lea), viticultorii prin gamele variate de vinuri, astfel incat amatorii de vinuri pot gasi o gama larga de vinuri albe renumite in toata lumea, in special din Riesling, si vinuri locale Grüner Veltliner, dar si din alte varietati precum Neuberger sau Gelber Muskateller, iar cei gurmanzii cele mai delicioase preparate.
Un sejur de sapte nopti pleaca de la 230 de euro/persoana la care se adauga biletul de avion (in jur de 50 de euro), mancarea, Skipass-ul si activitatiile suplimentare …un total mic in comparatie cu aprecierile avute.
Ibiza – insula distractie
O plaja, o mare si un cocktail Caipirinha (50 ml Sagatiba Pura, ½ lime, 15 ml sirop de trestie de zahar), o mare albastra si un oras care nu doarme niciodata …unde se fac inscrierile?
Poate nu e tocmai un Craciun traditional, dar cu siguranta este o experienta de neuitat. Pentru numai 224 euro/persoana primiti un sejur de sapte zile all inclusive (directbooking.ro).