Daca lansezi intrebarea: care este modul tau preferat de a-ti petrece timpul liber, la un grup de aproximativ 100 de persoane cu varsta cuprinsa intre 20 – 40 de ani, ai sanse mari ca in cadrul raspunsurilor primite de la mai mult de 50% dintre aceastea sa gasesti mentionate calatoriile. N-as putea sa spun daca este pentru ca e la moda, pentru ca a devenit accessibil sau pur si simplu pentru placerea pura de a descoperi locuri noi. Este insa evident ca ne place sa calatorim.
Numele articolului este ales special pentru a va duce cu gandul la o mini vacanta de weekend in care ne propunem sa descoperim un oras, fiecare in functie de preferinte: orase mai vechi, mai noi, orase renumite pentru capodoperele arhitecturale sau pentru operele artisice pe care le expun in muzee, uneori locuri de care este legata o poveste care ne-a fascinat.
In urma unui sondaj IRES efectuat la mijlocul anului in curs a reiesit faptul ca romanii prefera sa isi petreaca vacanta in tara, un procent de 71% in 2012 fata de doar 65% in anul precedent. Conform sondajului a crescut si numarul celor care prefera sa viziteze un oras, la 11% versus doar 7% in anul precedent. Considerand aceasta preferinta in crestere a romanilor incercam prin prezentul articol sa va trezim interesul pentru unul dintre frumoasele orase ale Romaniei, Sibiul.
Orasul are actualmente o populatie de aproximativ 170.000 locuitori. Prima atestare documentara este din anul 1191 insa abia in anul 1482 localitatea a primit denumirea de Sibiu. Orasul a impartit in 2007 titlul de Capitala Culturala a Europei impreuna cu Luxemburg, fapt care a insemnat pe langa vizibilitatea foarte mare atat pe plan national cat si european si un mare castig din punct de vedere turistic.
Avand in vedere multitudinea de evenimente care se organizeaza in oras ar fi bine sa rezervi cazare in avans deoarece in caz contrar s-ar putea sa nu mai gasesti disponibilitate exact unde ti-ai dori. Poti sa alegi de la hostel-uri pana la hoteluri de lant de 5 stele, in functie de buget si dorinte. Ghid de folos cu privire la experientele relevante ale altor turisti aici.
In ceea ce priveste locatiile unde poti sa iei masa este important de stiut faptul ca in zona pietonala a orasului se gasesc zeci de restaurante si cafenele cu meniuri din cele mai variate. Va propunem sa va rezervati una din seri pentru a incerca restaurantul La Dobrun, situat chiar in centrul orasului, unde puteti servi mancare traditional romaneasca foarte gustoasa.
Va puteti bucura de atmosfera placuta a orasului oricand pe parcursul zilei, inclusiv noaptea. Este extrem de placut sa hoinaresti pe stradute si sa descoperi dupa fiecare colt de strada locuri uimitoare. Pentru pasionatii de cultura sugeram vizitarea muzeului Brukenthal. Pentru cei curajosi este important de stiut faptul ca vederea panoramica care se deschide din Turnul Sfatului (constructie din secolul XII) asupra orasului si a culmilor muntilor Fagaras, face sa merite eforul de a urca fiecare treapta. In 2004 centrul istoric al Sibiului a fost declarat de catre UNESCO monument universal, prin urmare merita sa alocati cateva ore pentru descoperirea acestuia.
Pentru plimbari in natura recomandam vizitarea muzeului Astra care este situat la aproximativ 15 de minute de mers cu masina de centrul orasului. Este ca si cand v-ati intoarce in timp si ati ajunge intr-un vechi sat romanesc, doar ca din motive de eficientizare a vizitei dvs cineva a muncit luni, ani de zile, ca sa aduca intr-un singur loc case vechi de peste tot din Romania, pentru ca voi sa va puteti bucura de ele. In incinta muzeului exista un restaurant cu terasa, unde puteti servi mancare si bauturi.
Daca iubiti muntele puteti chiar sa va aventurati pana in Paltinis, distanta fata de Sibiu fiind de doar 32 de km. Statiunea a fost infiintata in 1894, fiind cea mai veche statiune montanta din Romania si totodata statiunea situata la cea mai mare altitudine (1442m) din tara. Aici puteti parcurge trasee usor accesibile sau pur si simplu sa admirati panorama spectaculoasa. De asemenea, puteti vizita schitul si casa memoriala Constantin Noica.
Asteptam recomandarile voastre pentru locurile speciale pe care le-ati descoperit in ratacirile prin oras.