Revenirea la istorie: ce inseamna 20 februarie

Ziua de 20 februarie a fost insemnata cu nume care au accelerat cultura si au completat stiinta. Cateva dintre evenimentele mai putin stiute, care  de altfel au marcat istoria si au spijinit evolutia tarii, ne reamintesc ce a fost trecutul pentru 20 februarie.

1882: A murit Mos Ion Roata, in satul Gura Vaii din judetul Vrancea. Desi este cunoscut mai mult ca o legenda, Ion Roata a fost deputat in Adunarea ad-hoc a Moldovei, unde a sustinut  cu incapatanare Unirea Principatelor Moldova si Tara Romaneasca si reforma agrara din Principatele Unite Romane.

1887: S-a nascut poeta Claudia Millian, devenita mai tarziu sotia lui Ion Minulescu. Chiar daca a fost profesoara de desen, Claudia Millian s-a afirmat in lumea cuvintelor, publicand volume de versuri. Sub pseudonimul “Dinu Serban”, a publicat opt piese de teatru, dintre care singura pusa pe scena a fost “Veronica Micle”.

1911: A murit Grigoriu Stefanescu, geolog si paleontolog, explorator si membru al Academiei Romane. Grigoriu Stefanescu a deschis scoala romana de stiinte ale pamantului (geologie, minereologie, paleontologie – stiinta care studiaza dezvoltarea vietii pe Pamant), a scris primul manual de zoologie roman, in 1865 si a realizat prima harta geologica din Romania, in 1898.

Cea mai cunoscuta descoperire a sa este scheletul unui Deinotherium gigantissimum (un animal inrudit cu elefantul de azi), datand din pliocen, in comuna Manzati, judetul Vaslui (1891). Acesta, in forma reconstruita, are dimensiuni impresionante si este expus la Muzeul “Grigore Antipa” din Bucuresti. In 1910 a descoperit pe malul Oltului resturile unei camile fosile, Camelus alutensis, o specie europeana disparuta care a trait in perioadele interglaciare cuaternare.

1924: S-a nascut Eugen Barbu, scriitor, scenarist si publicist. A condus revista “Luceafarul”, in care ataca scriitorii buni ai anilor ’60, si a fondat revistele “Saptamana” si “Romania Mare”. In literatura s-a remarcat cu nuvele si romane, printre care “Groapa”, “Soseaua Nordului”, “Principele” si “Saptamana nebunilor ”, dar a fost acuzat de plagiat in operele  “Principele”si “Incognito III”.

A facut un pas si in politica, alaturi de Corneliu Vadim Tudor, cu care a infiintat partidul cu doctrina nationalista, Romania Mare.  A fost casatorit cu actrita Marga Barbu, ceea ce a facut ca Eugen Barbu sa scrie scenariile pentru seria filmelor cu haiducii lui Margelatu, in care sotia lui a jucat alaturi de actorul Florin Piersic. Controversatul scriitor a murit pe 7 septembrie 1993, in Bucuresti.

1932: Apare, la Bucuresti, "Romania literara", gazeta de critica si informatie literara, artistica si culturala. Revista a fost infiintata in Iasi de Vasile Alecsandri pentru a sprijini valorile culturale si a incuraja dezbaterile si spiritul critic. In prezent, revista este condusa de criticul si istoricul literar Nicolae Manolescu.

1937:  S-a auzit prima oara la radio vocea Mariei Tanase, cea care este recunoscuta si in prezent drept simbolul cantecului popular romanesc.

1938:  Se decreteaza o noua Constitutie, promulgata la 27 februarie 1938, prin care se introduce dictatura regala a regelui Carol al II-lea (1930-1940) si sfarsitul regimului parlamentar.

1969: A murit medicul Mihai Ciuca, cel care a realizat primele vaccinuri antiholerice, a gasit un tratament pentru sifilisul nervos, a pus capat malariei si a deschis primul centru de malarioterapie din Romania

1998: A murit memorialistul Eugen Popescu. Stabilit in SUA din anul 1979, a infiintat, la San Diego (California), Institutul Roman de Cercetari Istorice (1988).

 

FOTO: scriitorul Eugen Barbu

 

Written by