Cafeaua atunci si acum

Cafeaua dateaza de mai bine de 1000 de ani si in tot acest timp si-a castigat o notorietate extrem de mare in intreaga lume. Este a doua cea mai populara bautura, dupa apa; al doilea cel mai comercializat produs, dupa ulei si tot a doua ca importanta economica, dupa petrol.

Primele referinte ale cafelei in lume dateaza din secolul al IX-lea, desi se crede ca aceasta era cunoscuta cu mai mult timp in urma, datorita legendelor care existau atunci, fiind cunoscuta ca o bautura miraculoasa, amara si care dadea putere. Una dintre legende spune ca un pastor de capre, care se numea Kaldi, a observat efectul pe care l-a avut cafeaua pe cateva dintre capre, care mancasera fructele rosii din arbusti, si care devenisera mult mai energice.

            Se crede ca primele boabe de cafea au fost aduse pe coastele Marii Rosii din Africa, iar acestea erau consumate ca aliment si nu ca bautura. Triburile din Africa de Est macinau boabele crude de cafea, apoi praful obtinut era amestecat cu grasime animala pana se obtinea o pasta, pe care o modelau sub forma de bile si care erau consumate de razboinicii tribului pentru a le da mai multa putere in timpul luptelor. Abia din secolul al XI-lea, cafeaua a fost preparata ca bautura si servita calda.

            Originea cafelei este atribuita unei zone din Etiopia, numita Kaffa, de unde se crede ca isi are actuala denumire. Din aceasta zona se raspandeste in Yemen, Arabia, Egipt. Astfel, cultura cafelei incepe sa se extinda din ce in ce mai rapid in toate aceste tari. Tot aici, abundenta cafelei face ca servitul ei sa devina un obicei zilnic extrem de placut.

            In secolul al XIV-lea, cafeaua ajunge in Europa prin portul Venetia, unde aveau loc schiburile comerciale cu negustorii arabi. Bautura va deveni si mai cunoscuta populatiei, in momentul in care vanzatorii ambulanti de limonada o include in oferta lor ca o alternativa a bauturilor servite reci. Negustorii care calatoreau la acea vreme au inceput sa bea cafea in calatoriilor lor si au adus acest obicei cu ei in Europa.

            Olandezii sunt cei care in secolul al XVII-lea detineau monopolul comertului naval si tot ei sunt cei care au introdus cultivarea la scara mare a cafelei in coloniile pe care le aveau in Indonezia, pe insulele Sumatra, Java si chiar in Bali.

            Cateva decenii mai tarziu, cafeaua ajunge si in America Latina, fiind adusa de francezi.

            Intamplarea face ca la inceputul secolului al XIX-lea o boala rara se raspandeste pe plantatiile din Asia de Sud-Est ceea ce face ca majoritatea culturilor sa fie compromise. Astfel Brazilia va fi cea care va deveni cel mai mare producator de cafea, titlu pe care il detine si astazi.

            Primul magazin de cafea din lume va fi deschis in anul 1475 in Constantinopol, iar primul magazin de cafea din Europa va fi deschis la Venetia in anul 1683, iar in Paris in anul 1672.

            Astazi, cei mai mari consumatori de cafea sunt: SUA, Franta, Japonia, Germania si Italia, iar in lume exista peste 80 de soiuri de cafea, dintre care doar patru sunt cele mai cautate: cafeaua Arabica, Robusta, Liberica si Maragogype.

            Cafeaua Arabica este originara din Africa, mai exact din Abisinia, fiind totodata cea mai apreciata, dar si cea mai raspandita specie de cafea. Astazi, cafeaua Arabica se cultiva in America Latina si Africa si este apreciata pentru calitatea superioara a boabelor cu forma alungita de culoare verzui-albastruie. Pentru a putea fi cultivata are nevoie de soluri bogate in minerale, de o altitudine de 600 metri, dar si o temperatura constanta de aproximativ 20 de grade Celsius.

            Cafeaua Robusta este originara din bazinul Congo si se cultiva intens in Africa, india si Indonezia. Creste mult mai rapid si este mult mai rezistenta in locurile unde climatul nu este favorabil cafelei arabice. Boabele acestei specii de cafea sunt mici, au o forma neregulata si au o culoare maroniu-galbuie. Este mai putin aromata decat cafeaua arabica si este foarte apreciata in gama cafelei solubile.

            Cafeaua Liberica este originara din Africa si se cultiva exclusiv pe campiile subtropicale din Africa si America de Sud, unde are un climat favorabil cu umiditate excesiva si temperaturi cuprinse intre 20 si 25 grade Celsius, iar boabele sunt adesea deformate si de dimensiuni medii. Calitatea acestui soi de cafea este una medie.

            Cafeaua Maragogype a fost descoperita in vecinatatea orasului Maragogype din Brazilia si este un hibrid rezultat prin incrucisarea dintre speciile arabica si liberica. Ca si caracteristici, acest soi a pastrat caracteristicile speciei arabica, exceptand dimensiunea boabelor. Are o calitate medie si este rasoandita in Brazilia, Guatemala, Nicaragua, Mexic, Columbia si chiar Java, la o altitudine de 600-1000 metri.

           

           

 

Written by