Aparatul de fotografiat a devenit un obiect indispensabil existentei noastre, fie ca il folosim atunci cand suntem in vacanta sau la evenimentele importante din viata noastra, fie ca un mod de castigare a existentei. Insa pentru a deveni obiectul uzual de astazi, a avut nevoie de o perioda de mai bine de 200 de ani, in care a fost marcat de nenumarate progrese.
Inca din vremea lui Aristotel, se vorbea de asa numita camera care rasturna imaginea reala prin confectionarea unei gauri intr-o cutie inchisa, numita ulterior camera obscura. Apoi alchimistii au descoperit ca lumina innegreste clorura de argint. Leonardo da Vinci a demonstrat ulterior ca pentru a proiecta o imagine este nevoie de un mic orificiu prin care sa treaca lumina, si cu cat acesta este mai mic cu atat imaginea va deveni mai clara. In anul 1819, John Herschel a descoperit hiposulfitul de sodiu care ulterior va deveni „fixatorul” fotografiei.
Cel dintai pas important in fotografie l-a realizat Joseph Niepce, fizician, care in anul 1829 imbina toate procedurile cunoscute pana atunci pentru a fixa o imagine pe o placa metalica cu depunere de halogenura de argint, de atunci datand cea mai veche fotografie, fiind imaginea curtii interioare vazute de la fereastra sa de catre acesta .
Desi rezultatul a avut o calitate medie, inventia sa va fi continuata dupa moartea sa in anul 1833, de catre Jacques Mande Daguerre care va prezenta in 1839 o imbunatatire a inventiei facute de predecesorul sau si astfel inventia va intra in proprietatea statului francez. Imbunatatirea consta intr-un dispozitiv prin care se obtinea o matrice a imaginii pe o placa metalica tratata cu o substanta fotosensibila, dupa o expunere de 8 ore, iar copierea se facea prin presarea matricei pe suportul de hartie. Aceasta tehnica avanseaza rapid si va duce la nevoia aparitiei unei noi meserii, aceea de fotograf, cautata mai ales de ziarele vremii.
In anul 1848, Felix Nadar face prima fotografie aeriana a Parisului, din balonul cu aer.
Urmatorul pas important a fost facut de George Eastman care reuseste in anul 1884 sa realizeze primul negativ flexibil, pe suport de nitroceluloza, cunoscut ca „roll-film”, care permitea expuneri multiple, mult mai practic decat negativul de sticla, care va scadea enorm de mult din greutatea si volumul aparatului. Apoi cu ajutorul unui chimist a reusit sa scoata primul suport pentru fotografiere transparent numit Kodak in anul 1888, al carui film permitea 100 de expuneri.
Prima fotografie color a fost facuta de fizicianul James Maxwell in 1861, insa nu a avut succes foarte mare datorita decolorarii. Insa pe 17 decembrie 1903 a aparut primul sistem color numit Autochrome Lumiere, un sistem de fotografie color transparenta care se facea cu ajutorul a trei placi fotografice alb/negru cu substante cromatice sensibile numai la culorile rosu, verde si albastru, care apoi se suprapuneau, iar rezultatul era o fotografie color transparenta.
In anul 1948 apare fotografia instantanee numita si polaroid, fiind imbunatatita de Edwin Land, la inceput fiind alb-negru, urmand sa fie color din anul 1962.
Inceputul camerelor digitale este legat de camerele analogice. Se pare ca in anul 1972 Texas Instruments a schitat o camera analogica, dar care nu avea film si pe care nu a cosntruit-o niciodata. Urmatoarea incercare apartine inginerului de la Kodak, Steven Sassons, care a realizat o camera de 3, 6 kilograme, care inregistra pe caseta cu o rezolutie de 100×100. Inregistrarea primei imagini din decembrie 1975 a durat 23 de secunde.
In anul 1990, compania Kodak aduce in atentia publicului primul aparat de fotografiat digital, DCS 100, care desi era disponibil in comert, pretul sau extrem de mare il facea inaccesibil, fiind folosit doar de cei care practicau fotojurnalismul.
In urmatorii ani, inaccesibilitatea pretului va scadea, aparatele de fotografiat digitale devenind extrem de uzuale, mai ales odata cu anuntul facut de compania Kodak in 2004, al incetarii producerii aparatelor de fotografiat reincarcabile cu film de 35 mm.
Cu siguranta evolutia aparatelor de fotografiat nu se va opri aici, astazi ele fiind parti componente din cat mai multe aparate uzuale, fie ca vorbim de telofon sau de tableta.
Sursa foto: ipedia.ro