O caravana neconventionala

Continuam expeditia in lumea BookLand si aflam mai multe informatii interesante.  Detalii, aspecte si secretele din spatele caravanei aflam in cadrul urmatorului interviu.

 

National Magazin : Pe langa un proiect unic in Romania, Caravana Bookland, coordonati o alta initiativa originala si singulara in spatiul cultural de la noi – ,,biblioteca” din metrou. Va rog sa imi oferiti cateva informatii despre aceasta initiativa (cum v-a venit ideea, obiective, target, perioada de desfasurare etc.).

Sorin Lucaci: Deviza noastra, si implicit deviza BookLand, este sa aducem cartile mai aproape de oameni. In acest fel ne-a venit ideea, pentru ca proiectul bibliotecii “underground” din metroul bucurestean, este pana la urma o extensie a indraznetului proiect “BookLand targ mobil si urban de carte. Acesta este si motto-ul proiectului: “BookLand vine acolo unde oamenii sunt déjà.Nu-i cheama, ci ii urmeaza!” Unde? In mijloacele de transport in comun (autobuze), trenurile de la Metrou, mall-uri, cafenele, ceainarii, etc.

Obiectivul nostru este sa evoluam impreuna, ca societate, sa mediatizam cartea, si implicit lectura, actul de cultura in genere, sa redeschidem apetitul romanilor pentru carte, mai ales in aceste vremuri de restriste, in care piata editoriala din Romania este in declin, atat din cauza crizei economice, cat si a nivelului tot mai scazut de instruire si educatie al semenilor nostri. BookLand este un concept unic, inedit, in peisajul cultural autohton, si in acelasi timp generalist, popular, friendly, se adreseaza tuturor, de la copii pana la octogenari, indiferent de varsta, sex, ocupatie, nivel de educatie, orientare profesionala, religioasa, etc

In ciuda obstacolelor pe care le-am intampinat in prima etapa a proiectului (cele 80 de carti expuse in autobuzele din reteaua RATB), nu renuntam. Primul tren transformat in biblioteca underground circula pe linia Republica – Dristor 2. Calatorii au ocazia sa rasfoiasca 60 titluri puse la dispozitie de editurile care au acceptat sa se implice in acest proiect cultural.

 

N.M. : Ce carti ati pus la dispozitia calatorilor din metrou? (care au fost criteriile de selectie, predomina cartile non-fictionale sau dimpotriva, cu ce edituri colaborati in acest proiect)?

S.L:  Nu au existat criterii de selectie in alegerea cartilor. In general sunt carti de fictiune si nonfictiune, dar si carti de lifestyle si dezvoltare personala.  Si speram ca dupa cateva saptamani de test sa putem ‘intra’ cu carti si in celelalte trenuri Metrorex, asumandu-ne, bineinteles, si riscul disparitiei lor. Pana la urma sintagma auzita la fiecare colt de strada, “Traim in Romania….” isi are samburele de adevar; este pana la urma o realitate, cruda, ce-i drept, dar  o realitate.

 

N.M.: Intr-un reportaj difuzat la televizor, se insinua ca aceasta initiativa este una inutila, intrucat calatorii au furat cartile puse la dispozitia lor. Ati anticipat aceste ,,pierderi colaterale”? Va descurajeaza?

S.L. Nu este o initiativa inutila, cum pe nedrept, s-a sugerat in reportajul cu pricina.

Ar insemna sa generalizam, pentru cateva cazuri izolate de vandalism, sa-i bagam pe toti bucurestenii care circula cu metroul in aceeasi oala. Nu ar fi corect.

Am anticipat aceste pierderi, si cum am mai spus, ne-am asumat acest risc. E drept, nu ne-am gandit ca se vor “evapora” aceste carti intr-un timp record, de doar doua – trei zile.

Dar aceste incidente nu ne descurajeaza. dimpotriva, ne mobilizeaza sa continuam acest demers.

 

N.M.: Proiectele dvs.prin care incercati sa aduceti cartile la cititori valorifica ideea lecturii in spatii neconventionale (malluri, mijloace de transport). Care este, pentru dumneavoastra, locul/ spatiul preferat de lectura?

S.L: Proiectele noastre culturale (Caravana BookLand, libraria virtuala, punctele fixe, neconventionale, proiectele cu RATB si Metrorex) valorifica din plin ideea lecturii in locatii neconventionale (mall-uri, mijloacele de transport in comun, cafenele, pub-uri, cofetarii, farmacii, agentii de turism, hoteluri).

Aceasta initiativa culturala de anvergura a reusit coborarea cartii din turnul de fildes, cum ar fi bibliotecile si librariile, putine la numar, cate au mai ramas, in aglomeratele spatii neconventionale.

Practic asta aduce BookLand ca noutate, inovatie si plus valoare in domeniul cultural.

Bibliotecile si librariile clasice din anii 90 au disparut. Traim alte vremuri si oamenii nu mai au timpul necesar, sau mai bine spus nu-si mai fac timp pentru a frecventa o librarie sau o biblioteca, si atunci a aparut proiectul BookLand.

Pentru mine, spatiul preferat de lectura este livingul sau parcul, in functie de sezon.

 

N.M: In final, va rog sa faceti cateva recomandari de lectura cititorilor site-ului www. national-magazin.ro (Care sunt cartile dvs. preferate? Daca doriti, puteti sa le si prezentati.)

S.L. Le-as recomanda cititorilor site-ului dumneavoastra cateva carti de poezie: Ion Muresan –  Cartea Alcool (un volum superb), Igor Ursenco – Monstrul spaghetelor zburatoare,

Sorin Lucaci – In burta grasa a pestelui de duminica, dar si un roman autobiografic,

de exceptie, Acasa pe Campia Armaghedonului – Marta Petreu.

 Carti preferate, din cele citite in ultima perioada: “Acasa pe Campia Armaghedonului”,

Julian Barnes – Sentimentul unui sfarsit, Charles Bukowski – Cea mai frumoasa femeie din oras si alte povesti.

Written by