Meseria de avocat este o meserie cu multe secrete. Din exterior privita, poate multi o considera ca nu este complicata sau altii sunt de parere ce este una din cele mai grele meserii. In cadrul acestui interviu, in care o am protagonista pe doamna avocat Diana Madalina Derscariu vom afla care sunt pilonii si elementele cheie din spatele acestei meserii.
Ce te-a impulsionat sa alegi cariera de avocat?
Intotdeauna mi-au placut filmele cu avocati si am simtit ca mi-ar placea sa fac asta si as fi facuta pentru acesta profesie. Dupa ce am absolvit un liceu cu profil pedagogic m-am gandit ca mi-ar placea sa continui cu profesia de cadru didactic insa, din pacate, nu este chiar o profesie de viitor in tara noastra si asa mi-am dat seama ca mi-ar placea mai mult sa imi urmez visul din copilarie si anume sa fiu avocat, un avocat care se zbate pentru cazurile sale si care are satisfactia cazurilor castigate.
Am absolvit Facultatea de Drept in cadrul Universitatii Ioan Cuza din Iasi. Nu e o facultate usoara daca vrei sa o faci cu seriozitate, aceasta universitate este de prestigiu si profesorii au mari asteptari si pretentii de la studenti.
Este acest drum dificil? Intampini impedimente care te demoralizeaza?
Imi aduc aminte ca in primul seminar de Teoria Generala a Dreptului din primul an de facultate cand profesorul ne-a intrebat pe toti ce anume vrem sa facem dupa ce absolvim, majoritatea colegilor mei si-au dorit sa devina magistrati, insa foarte putini au reusit, iar eu am fost singura care am zis ca vreau sa fiu notar. Atunci profesorul meu s-a amuzat spunandu-mi ca este cel mai potrivit lucru pentru o femeie sa fie notar, insa nu e usor. Cu timpul am realizat cat de greu poti sa patrunzi si ceea ce presupune de fapt meseria de notar public. De la notari care imi faceau tot felul de avansuri pana la cei care imi cereau sume mari de bani. La inceput am crezut ca daca esti inteligent si corect poti sa te bucuri de aceasta meserie, insa mi-am dat seama ca nu este asa, tocmai de aceea am renuntat la aceasta idee si m-am orientat spre avocatura.
Greu este peste tot, insa in momemtul in care iti place si este un mediu in care poti sa reusesti prin munca nimic nu mai e greu.
Cum arata o zi normala de munca din viata ta?
Zilele difera un pic, sunt zile in care stai doar la birou si faci consultanta, insa sunt si zile in care te duci in instanta si atunci monotonia nu mai e prezenta si ai o viata destul de activa, vorbesti mult, socializezi si te simti putin mai activ.
Pe ce piloni te-ai bazat si ce ganduri etice ai avut?
Sunt foarte multi avocati care nu au etica, merg in orice dosar si accepta orice doar pentru a face bani. Eu nu as putea niciodata sa merg in dosare in care sa stiu ca omul acela a omorat pe cineva. Desi m-a atras dreptul penal, si lucrarea mea de licenta a fost pe drept procesual penal, materia preferata in facultate, nu pot accepta cazuri in care stiu ca ceva nu este corect, nu este moral. Nu as putea dormi linistita sa stiu ca poate din cauza mea s-a produs o nedreptate, trebuie sa stii sa iti limitezi cazurile.
Ce recomanzi unui tanar care vrea sa mearga pe acelasi drum ca tine?
Inainte de toate sa aibe incredere in el, si sa fie foarte constiincios. Pentru ca daca nu esti constiincios nu reusesti sa tii pasul cu provacarile si risti sa iti pierzi dosarele si automat iti pierzi si increderea.
La un moment dat am luat tineri studenti pe care sa ii invatam si care ne si ajutau (eu si colegul meu) carora sa le oferim si o remuneratie, nu foarte mare dar pentru cateva ore pe zi era sufiecient. Am avut surprize si placute si neplacute. Nu vreau sa generalizez insa una din concluzii este ca stundetii care au terminat o facultate privata nu sunt la fel de seriosi ca cei care au terminat o facultate de stat.
Ce te motiveaza cel mai des sa faci munca asta?
Nu stiu sincer, cred ca si dorinta de autodepasire. Poate ca de acolo de undeva de sus mi s-a croit un drum si acum il urmez fara sa ma intreb de ce?
Cand iti place, nu te mai gandesti ce anume te motiveaza, simti pur si simplu.
Care este cel mai important caz al tau?
Cred ca cel mai important caz pentru fiecare este acel caz in care nu ai incredere ca o sa il castigi; adica iti imaginezi ca o sa fie un caz pierdut dar inca lupti si apoi il castigi. Aceasta este cea mai mare safisfactie. Chiar daca alt caz vine cu o suma mare de bani nu egaleaza un caz in care nu ai foarte multe sanse dar il castigi.
Care sunt relatiile pe care le ai cu colegii? Exista o relatie armonioasa intre colegii de breasala?
Sunt oameni si oameni, cei ce joaca fair play si cei care nu. Oameni cu un caracter placut pe care ii apreciezi pentru tot si oameni cu care iti doresti sa nu te mai intalnesti.
Ai regretata vreodata ca ai ales aceasta meserie?
Nu, absolut deloc, nici macar un minut.
Cum iti place sa te relaxezi?
Imi plac filmele, imi place sa citesc, sa ma plimb, sa ma joc cu copiii.
Care este cel mai mare vis al tau?
Nu imi doresc sa fiu un avocat cu renume foarte mare ci sa-mi gasesc echilibru, calea de a ramane persoana care sunt astazi, dar cu o experienta profesionala mult mai mare, dar in acelasi timp sa imi gasesc timp si de copiii mei, familia mea.