Pentru tinerii absolventi de liceu si nu numai, alegerea unei facultati este o misiune dificila. Daca varianta universitatilor de stat nu este pe lista, exista si alternative. In cadrul acestui interviu am discutat cu Mihaita Raducanu, Coordonatorul departamentului de PR al Universitatii Europei de Sud Est Lumina.
Poate nu toti am auzit de aceasta. Instituțiile de invatamant Lumina au o istorie care incepe in anul 1994, odata cu infiintarea primei institutii de invatamant: Liceul International de Informatica Constanta. Au urmat apoi Liceul International de Informatica Bucuresti in anul 1995 si The International School of Bucharest in 1996.
Deci sunteti din 1994 in acest domeniu.Cum a venit ideea aceasta, de a infiinta o Universitate?
Fundatia Lumina activeaza in Romania din anul 1994. In cadrul fundatiei si companiei aferente, de la gradinita pana la liceu, si in orasele mari:Bucuresti, Constanta, Timisoara, Iasi, Ploiesti. Fundatia are filiale aici., si universitatea a aparut ca o urmare fireasca, pasul urmator fiind infiintarea ei. O motivatie suplimentara in infiitarea universitatii a fost ca la liceul international de informatica atat din buc cat si din Constanta au existat foarte multi olimpici. 80% din olimpicii Romaniei sunt de la aceste 2 licee. Toti acesti copii vor sa studieze inafara tarii in tari precum Anglia, Germania sau Statele Unite ale Americii; si atunci ne-am gandit ca un pas firesc ar fi sa avem aici universitatea care sa ii motiveze sa nu mai plece inafara tarii.
Aveti legatura cu ziarul Lumina? Pentru ca poate multi oameni se gandesc ca sunteti parte din acest trust.
Ziarul Lumina este parte din Fundatia Lumina,o fundatie distincta de Fundatia Lumina Institutii de Invatamant. Noi nu avem legatura directa cu acestia, ei sunt pe domeniul religios dupa cum bine stiti.
De unde vine titlul?
O intrebare buna si dificilaJ. In anul 1994 cand investitorii au venit aici au ales titlul Lumina, probabil, fiind vorba despre educatie s-au gandit la iluminare, cultura si progres. Cand au facut universitatea au pus numele Lumina ca sa stie ca este parte din fundatia cu acelasi nume, aceasta fiind de altfel prima institutie care poarta acest nume in titulatura oficiala.
Aveti candidati pe masura asteptarilor?
Deocamdata nu, nu avem din pacate studenti pe masura asteptarilor.
Sa fie taxa de vina?
Este unul dintre motive. Eu zic ca suntem la inceput, aceast raspuns l-as pune primul. Cand un viitor student isi pune toate aspiratiile pentru viata pe care o vrea de acum inainte trebuie sa fie ceva de foarte mare incredere. Noi suntem inca in punctul in care muncim pentru a castiga aceasta incredere. Revenind la pret, acesta nu ar trebui sa reprezinte o problema, deoarece la liceu taxele sunt de 5000-6000 euro si atunci 1500 de euro nu reprezinta un impediment. Si plus ca universistatile de stat de prestigiu , au peste 20 de ani vechime, atunci noua ne este mai dificil sa ii egalam.
Sa inteleg ca va loviti de scepticismul tinerilor?
Fiind o universitate particulara, suntem in acelasi context cu alte univeristati care nu dau dovada de profesionalism si astfel suntem vazuti la acelasi nivel. Am incercat inca de la inceput sa ne distantam, am aratat ca suntem mai mult decat se crede, insa este un prcoces de castigare a increderii, este foarte dificil. Acest proces necesita timp.
Am citit pe site, ca se poate obtine o subventionare totala a taxei. Ce presupune obtinerea ei?
Noi am vrut sa iesim in primul rand din lumea dosarelor. In urma examenului de admitere, daca un candidat obtine un rezultat foarte bun se poate bucura de subventionarea taxei pentru cei 3 ani de studiu. Este dificil deoarece Universitatea Bucuresti si ASE-ul au admitere pe baza de dosar, noi nu am renutnatat la examenul de admitere pentru ca bacalaureatul este diferit de la an la an, si este normal sa testam anumite competente.
Aveti doar 4 specializari? De ce?
Suntem la inceput. Cladirea este si aceasta un impediment, insa ne dorim sa ne extindem. Vom mai avea inca 6 specializari,planuim pentru viitor
Veti intra si pe partea umana?
Da, vor fi impartite echitabil si va exista si partea umana,bineinteles.
Ce conditii au tinerii?
Atmosfera, campusul. Vrem sa avem imaginea universitatilor din strainatate, sa creeem o atmosfera noua. Avem si camine unul este la 500 de metri de cladirea universitatii si unul in zona Pantelimon. Anul acesta, pentru pretul de 750 ron/luna oferim micul dejun si cina in fiecare zi, au sala de lectura, masini de spalat, toate conditiile, un campus foarte bine pregatit.
Ce planuri aveti pentru viitor?
In primul rand sa aratam ca avem un sistem diferit, sa motivam studentul. Nu doar sa isi ia diploma, ci sa si invete. Sa stea in laborator si sa afle ceva, sa ramana cu informatii. Dezvoltarea este importanta si in timpul lor liber. Spre expmplu avem concursuri, laboratoare de robotica. Am avut si o competie in care am motivat tinerii sa isi dezvolte ideile. Si cel mai important este faptul ca profesorii ii sustin pe studenti si in activitatile extracurriculare.
Cati stundenti aveti acum?
250, aproximativ
Am observat ca aveti foarte multi sponsori, cum i-ati atras?
Sunt sponsorii fundatiei, nu neaparat ai universitatii. Sa infiintezi o universitate nu este usor, mai ales cu specializari tehnice. Laboratoarele si dotarile costa foarte mult, , sunt multe aspecte ce necesita sume foarte mari, de aceea avem nevoie de sponsori
Profesorii cum i-ati ales?
Sunt profesorii de la cele mai bune universitati din tara, care in acelasi timp predau si la alte facultati de renume.
Spuneti-mi un mesaj care sa ii motiveze pe tineri sa aleaga Universitatea Dvs.?
Pentru ca poti sa inveti ca afara la tine in tara. Aici este o alta abordare a vietii, o abordare la alt nivel, noi punem accent pe viata de student dar si cea extracurriculara. La noi se formeaza tineri pentru viata.
Un gand pentru National Magazin?
A fost o mare placere pentru noi sa ne cunoastem, si sa vedem interesul dumneavoastra pentru universitatea noastra. Am vazut in echipa dumneavoastra o echipa tanara si dinamica dornica sa acumuleze experienta si motivata catre excelenta. Va dorim mult succes in tot ceea ce v-ati propus.