Oricare ar fi modelul ales, putine sunt astazi femeile care nu au macar un sutien in garderoba. Dincolo de a fi un obiect vestimentar, sutienul este strans legat de istoria emanciparii femeii, fiind un element revolutionar atat in garderoba cat si in mentalitate.
In antichitate, sustinerea sanilor era asigurata fie de fasii de piele legate dupa gat sau pe spate, fie de bucati de panza innodate sau prinse cu diverse accesorii. Aparitia corsetului a insemnat o adevarata revolutie, iar domnia lui a fost de lunga durata. Si in cazul corsetului au existat insa modificari substantiale: de la o acoperire totala initial s-a trecut in jurul secolului al XV-lea la cele ce imbracau doar partial sanii, totodata ridicandu-i. era prima forma de push-up.
In forma lui actuala, cu bretele, sutienul s-a nascut la sfarsitul secolului al XIX-lea, mai exact in 1889, cand Herminie Cadolle pune in vanzare o astfel de varianta intr-un magazin din Paris. Lipsa de promovare a facut insa ca patentarea sa vina abia in 1914 in SUA, cand Mary Phelps Jacobs a folosit doua batiste de matase si o panglica pentru a crea o varianta mai feminina de sutien, care sa poata fi folosita si cu rochii vaporoase.
Rolul initial era de sustinere. In plina perioada de emancipare feminina, cand doamnele descopereau activitati mai “atletice” decat cele cu care erau obisnuite, sutienul era un articol necesar si binevenit. In anii ’30 tendintele androgine s-au accentuat pana acolo incat Coco Chanel a inventat sutienul care aplatiza sanii in loc sa ii scoata in evidenta. Tendinta compensata imediat in anii ’40 odata cu aparitia sutienelor cu varfuri ascutite.
Dupa razboi sutienul a devenit un element de rafinament. In anii ’50 apar cataloagele de lenjerie ale marilor firme: Maidenform, Triumph, Marks&Spencer. Urmeaza apoi o noua perioada de “extremism” feminist, curentul flower-power fiind unul in care sutienul este abandonat, chiar ars in mod simbolic. Pentru a reveni, sutienul este nevoit sa se reinventeze, devenind mai indraznet, mai senzual. ’60-’70 este epoca de inspiratie din spectacolele de cabaret, a sutienelor seducatoare, a dantelei.
Anii ’80 marcheaza epoca colorata, devenite accesorii, sutienele sunt piese stralucitoare, texturate care se aliniaza o data in plus la tendintele vremii. Ca un exeplu, este momentul in care Jean Paul Gaultier readuce in atentie sutienele ascutite, cum sunt cele purtate de Madonna in o serie de concerte. Tot o revenire se remarca si in anii ’90, a sutienului push-up. Celebra marca Wonderbra se foloseste de imaginea Evei Herzigova pentru a relansa cu succes acest model.
In secolul XXI tendintele se estompeaza. Diversificarea rolurilor feminine duce la o varietate de modele din care orice femeie isi poate gasi ceva potrivit nevoilor si preferintelor sale. De la sutienele sport, special create pentru momentele de efort fizic, la sutienul-polita, o varianta care mai degraba dezveleste decat imbraca, creat mai degraba ca element de rafinament in seductie decat ca piesa vestimentara, sau la cele de maternitate, cu cupe detasabile pentru a usura alaptarea, sutienele s-au adaptat tuturor nevoilor. Chiar si “nevoii” de epatare, dovada stand unele modele acoperite de pietre pretioase sau cristale swarovski.
Orice tip de sutien alegeti, asigurati-va insa ca este modelul si dimensiunea potrivita. Desi sunt multe mituri absurde legate de modul in care afecteaza sanatatea, un sutien prea strans sau nepotrivit conformatiei va poate afecta in mod neplacut, fie si numai prin disconfortul de moment.