Lansat in 2006, V for Vendetta e declaratia unei viziuni a viitorului apropiat pentru prezentul departat.
Colcaind de o cultura semiotica impresionanta, filmul prezinta povestea lui V (Hugo Weaving – interpetul lui Red Skull in Captain America, actor in Matrix si Stapanul Inelelor, vocea lui Megatron in Transformers), un militant activ impotriva regimului totalitar britanic.
Ancorat in spatele mastii lui Guy Fawkes (cunoscut pentru istoria cospiratiei asupra Parlamentului britanic din 5 noiembrie 1605), V este cel mai bun rol pozitiv din cinematografia moderna.
Aruncat de istorie intr-un decor futurist teribil – Anglia fascista – V urmareste distrugerea conducerii piramidale, in varful careia se afla cancelarul Adam Sutler (John Hurt).
Educat, in simbioza cu o masca, elevat din punct de vedere simbolistic, V propune un personaj subversiv, mandatat de o societate in coma, sustinuta de “aparate”; aparate monitorizate atent de statul atat de grijului pentru “siguranta ta”.
Asadar, V ca flama a trezirii la naturaletea umana pe de-o parte si Evey (Natalie Portman), purtator abil al conformismului irational al societatii, pe de alta.
Cu puternice referinte catre realul nostru – prabusirea turnurilor World Trade Center din 9.11.2001 – filmul creaza o fictiune care ar putea fi tot a noastra. Exemple sunt.
Puterea filmului nu vine din ce-ti sugereaza el sa-ntelegi, din subiectivitatea sa prin tema si prezentare, ci prin ce vrea fiecare sa inteleaga la sfarsit. Poate fi si bine, dar si rau.
Este de-a dreptul laudabila viziunea si curajul de care a dat dovada regizorul James McTeigue prin aceasta creatie cinematografica.
Vizionat in premiera la Festivalul International de Film de la Berlin (Germania), in 13 februarie 2006, V for Vendetta a avut premiera romaneasca in 21 aprilie 2006. In opt saptamani de rulare pe doua ecrane de cinema, filmul a atrat peste 12.600 de spectator romani si a avut incasari de peste 46.600 $, conform cinemagia.ro. Incasarile globale au depasit 131 de milioane de dolari pana la 11 iulie 2006, la un buget de circa 54 de milioane USD.
Creatia este bazata pe cartea de benzi desenate a lui David Lloyd, publicata de DC Comics.
V for Vendetta – noaptea mintii si flama unei idei.