Syriana

 

In ciuda uriasei mase de propaganda cinematografica – justificata cumva de statutul de a fi numarul 1 – de care au dat si dau dovada SUA, filmul in cauza e o contra la aceasta realitate.

Ancorata in universul petrolului, povestea din Syriana expune intrigile regale ale printilor arabi ai petrolului si "foamea" Occidentului pentru puterea asigurata de lichidul vascos negru. Si ca orice foame, aceasta forteaza noi limite si permite compromisuri dure.
Avandu-i pe George Clooney (a carui viziune artistica se simte si in regie) si pe Matt Damon ca protagonisti, Syriana e despre ciocnirea civilizatiilor. Unul din regii arabi ai petrolului ajunge la batranete, motiv perfect pentru o cinstita lupta fraterna pentru putere. Insa, in timp ce unul e pro-occident, celalalt nu. Iar asta, asa cum arata filmul, in discursul public si diplomatic american inseamna ca primul e “un factor al democratiei si libertatilor cetatenesti”, iar al doi-lea – “un terorist si o amenintare la siguranta globala” (poate va suna cunoscuta exprimarea, raportata la episodul invaziei Irakului si descoperirii de teribile arme chimice si biologice in niste butoaie si nu numai).
Si, desi intentiile celor doi arata dublicitatea fratelui pro-american si verticalitatea infieratului – raportate la cel mai vizat de toate actiunile, adica poporul arab – nimic din toate astea nu conteaza atunci cand “interesele democratiei sunt amenintate”.
Pe langa povestea in sine, filmul e un curajos semnal despre ipocrizia democratiei americane si despre cum si unde trebuie cautate subtilitatile intr-o situatie aparent in alb si negru.
Expresiv pentru tot filmul este monologul “Corruption”.
Rolul din Syriana i-a adus lui George Clooney un Oscar si un Glob de Aur in 2006.
Distributia ii include si pe Christopher Plummer, Jeffrey Wright si Chris Cooper. Toti trei cu prestatii foarte bune.
Lansat in 2005, filmul a avut un buget de aproximativ 50 de milioane $ si incasari globale de aproape 94 de milioane de dolari. In Romania, incasarile s-au ridicat la circa 130.000 de RON (aproximativ 45.000 USD), bani proveniti de la putin peste 12.000 de spectatori.

Desi este o productie greu de urmarit si inteles, Syriana merita cel putin trei vizionari pentru concluzia pe care v-o poate facilita.

 

FOTO: www.dbcovers.com

Written by