“A single man” este proiectul de debut in rol de regizor a lui Tom Ford. Este bazat pe romanul cu acelasi nume a lui Christopher Isherwood.
Actiunea filmului are loc in anul 1962 pe parcursul unei zile si ni-l prezinta pe George Falconer, un profesor britanic depresiv din cauza mortii subite a iubitului sau.
Presarat cu monologuri, “A single man” pare o galerie de arta din care vedem cate un tablou pe rand. Fiecare scena este perfect pictata intr-o armonie aproape matematica cu muzica aleasa.
Rolul lui George Falconer este interpretat de Colin Firth, rol pentru care a fost nominalizat la oscar si a castiga Globul de aur si premiul Bafta. Julliane Moore o interpreteaza pe Charley, cea mai buna prietena a lui George, o divortata usor alintata si dramatica.
Filmul urmareste modul in care George resimte moartea persoanei dragi si modul in care isi doreste sa actioneze datorita acestei intalmplari.
Personajul lui Colin Firth este dezvaluit usor pe parcursul filmului pentru ca la final sa ii intelegem perfect trairile, actiunile iar expresia faciala a lui Colin Firth functioneaza ca o anexa a monologului interior.
Filmul este o imbinare de joc perfect, regie minunata, culori puternice si muzica covarsitoare. Unele scene sunt filmate cu incetinitorul, punandu-se accent pe detalii, pe culori, pe lumina de miere a amiezii intodeauna insotite de muzica.
Intr-una din scene George ii spune elevului sau, Kenny: “ Death is the future”, poate metafora cea mai buna a filmului.
Dincolo de momentele triste, de subiectul clar tragic al filmului, Ford reuseste sa creeze un univers al anilor 1960 profitand din plin de vestimentatia impecabila pe care o afiseaza George Falconer, de machiajul ireal a lui Julliane Moore si de complexitatea relatiilor dintre oameni.
In momentele de final, George isi aminteste ca viata trebuie simtita si traita pentru acele momente pure in care totul este clar, care dispar imdiat ce ne dam seama de ele si care ne lasa o puternica amprenta.
“A single man” a fost criticat din cauza posterului care ii infatiseaza pe Colin Firth si Julliane Moore intr-o ipostaza asemanatoare unui cuplu. Acesta lucru a dus la specularea ca nu s-a dorit ca posterul sa afiseze una din temele filmului si anume relatia homosexuala dintre George si Jim.
Dincolo de natura relatiei, “A single man” picteaza modul in care putem supravietui in momentele cele mai grele, importanta liberului albitru si ironia dureroasa lipsei lui uneori.
Productia costumelor a fost semnata de aceeasi echipa care a facut costumele si pentru show-ul Mad Men.