Etimologic cuvantul “cultura” are origini latinesti imprumutand radacina de la verbul “colere” ce inseamna “a cultiva” anumite lucruri cu sensul de a le ingriji, de a le spori calitatea si de a creste productivitatea.
Conceptul de cultura cunoaste o pluralitate de definitii, astfel culturologii americani A.Kroeber si Kluckholn sustin ca exista 164 de definitii ale culturii in timp ce alt cercetator in problematica culturii Abraham Moles, constata 250 de sensuri si definitii. O simpla intrebare isi cauta caderea in raspunsuri invaluite de tacere si voalate de umbre; Ce relevanta mai au aceste lucruri pentru omul, individul, cetateanul actual? Nu stiu exact, ar fi raspunsul sincer, dar si mai sincer ar fi sa va marturisesc sentimentul ce ma cuprinde si ma sugruma continuu. Daca ar fi sa incerc sa il traduc, l-as traduce prin sceneta “Maestrul si Fuseristul” in care Dem Radulescu ii spune lui Dan Condurache “Avem nevoie de cultura ca fara cultura o rahatim de tot…”
Numerosi oameni de seama, Lucian Blaga, Tudor Vianu, Simion Mehedinti si multi, multi altii au incercat sa patrunda in labirintul inraurit peste timp pe care noi il numim cultura.
Cultura isi are sorgintea in om si in credinta omul “fiinta culturala” sau omul “fiinta demiurgica”. Demiurgic nu in sensul rasturnarii raportului om- divinitate, ci in sensul dobandirii unor calitati perene ce conduc omul spre plenitudine, spre intreg sau dupa unii spre atmosfera sibilinica.
Cultura reprezinta universul creatiilor valorice, astfel putem surprinde miezul culturii.
Intr-un articol viitor voi dezvolta structura specifica a culturii si anume: elementul cultural, complexul culural, aria culturala si modelul cultural.
Cel mai important lucru este capacitatea de conversie a culturii in morala si civilizatie. Apare astfel Omul Izvor de civilitate. Din pacate aceasta realitate tine mai mult de taramul fantasticului, mai nou al bascaliei printre unii dintre romani.
Democratizarea semanticii cuvantului “cultura” colporta si o “demoncratizare” a culturii. Isi mai gaseste cultura desfraul de inraurire printre oameni?
Inchei cu acelasi sentiment dar cu un alt citat din sceneta… “In cultura ne distruge… ma baiatule“