Impreuna suntem mai puternici

 

Am primit in centru o familie traditionala – Sotii Z – mutata de cativa ani dintr-un oras mare intr-un sat. Era o familie vesela, cu un sot vorbaret si extrem de tonic, cu o sotie usor timorata, care constientiza severitatea consumului de alcool si doi tineri, Z si B care nu isi doreau nimic altceva decat o familie normal. Cumva constientizau felul in care acest lucru le afecteaza viata de familie si relatia cu copiii.

Au venit in centrul nostru indrumati de medicul psihiatru in evidenta caruia se aflau  de ani de zile si cu care aveau o  relatie creata o data cu episoadele de recadere si internari repatate, uneori in sevraj. Acum, familia voia sprijin in confruntarea cu  “dusmanul”-  substanta.

Cazul a fost preluat de psihologul centrului, iar in urma sedintei de echipa  s-a propus terapie individuala cu fiecare membru al familiei. Urma un proces de schimbare pentru toti, in care fiecare isi concentra resursele  pentru a diminua consumul, pentru a restabili echilibrul in familie si pentru a face din aceasta o  familie functionala, armonioasa si un cadru benefic pentru cei doi adolescenti.

Procesul terapeutic a inceput cu crearea si consolidarea relatiei cu clientul, lucru fundamental in ceea ce urma sa se intample – fiecare dintre cei doi soti trebuiau sa aiba incredere in terapeuti pentru a putea clarifica dimensiunea problemei si felul in care aceasta le afecteaza viata. E nevoie de curaj si sinceritate fata de tine insusi sa aduci in sedinta de terapie lucruri  de care uneori iti este rusine, pe care vrei sa le uiti, sa le ascunzi sau sa te prefaci ca nu s-au intamplat din vina ta. Doar oamenii curajosi fac asta, oamenii care vor sa mearga mai departe intr-un mod sanatos.

Obiectivele terapeutice au fost legate de reducerea consumului de alcool. Cei doi soti au fost extrem de cooperanti in respectarea temelor de lucru din afara cabinetului terapeutic, de identificarea propriilor strategii de  a face fata situatiilor de risc, de a experimenta strategii comportamentale functionale. Sedinta cu sedinta si-au reconstruit stilul de viata, au invatat comportamente noi, si-au imbogatit viata cu experiente noi, care i-au pus in lumina, astfel incat sa-si intareasca increderea in ei, sa stie ca pot face fata tentatiei de a alege solutia cea mai la indemana- consumul de alcool. In sedintele de terapie au fost, in mod inerent atinse  disfunctionalitati legate de viata de cuplu, de relatia cu familiile de origine, de conflicte transgenerationale, factori de stress pentru membrii familiei.

I-am invitat la centru si pe cei doi copii ai familiei Z, B, un adolescent de 16 ani, elev la un liceu sportiv si A, o adolescenta talentata, pasionata de creatie si arta. Discutia cu cei doi copii a avut un impact covarsitor : parintii au auzit din gura copiilor lor in ce fel consumul de alcool, episoadele de consum ii afecteaza pe cei doi adolescenti si, mai ales, cata frica traiesc acestia pentru parintii lor, pentru imprevizibilul in care te arunca consumul, pentru repetatele internari.. de cele mai multe ori adultii au tendinta de a minimaliza efectele pe care consumul de alcool al parintilor il are asupra copiilor,desi acestea lasa urme adanci si uneori de nesters in dezvoltarea lor emotionala.

“Situatia ajunsese de nesuportat deoarece ambii parinti obisnuiau sa bea in fiecare seara. Nu mai puteam. Aveam nevoie sa discut diferite probleme cu care ma confruntam, unele legate de scoala, altele legate de gandurile si sentimentele mele si ma izbeam de un zid in fiecare zi. Ajunsesem sa ma inchid in mine si devenisem vulnerabil la toate situatiile existente de viata. De cand eu si parintii mei frecventam Centrul ALIAT, am simtit o ameliorare a problemelor noastre, tata fiind chiar in abstinenta si mama reducand foarte mult consumul de alcool. Eu am reusit sa comunic cu parintii mei, sa-i inteleg mai bine, iar acum putem sa ne sprijinim reciproc”.

B.Z,17 ani

 

“Este groaznic atunci cand o sunam pe mama si ea nu raspundea …imediat  imi vineau in minte cele mai intunecate ganduri”       

 

 

 

 

A.Z, 15 ani

Acum, dupa aproape 1 an  de la terminarea terapiei, 1 an de abstinenta, cei doi soti trec pe la centru si ne multumesc pentru  schimbarile pe care le-au facut in viata lor intr-un moment vulnerabil, schimbari fara de care relatiile din familie s-ar fi deteriorat si  situatia s-ar fi inrautatit. Suntem bucurosi sa vedem oameni multumiti de viata lor, care si-au redescoperit resursele personale, bucuria  de a trai, de a face parte dintr-o familie frumoasa, pentru care viata incepe din nou.

Tuturor, insa, le spunem ca din sedintele de terapie pleaca nu cu o reteta minune de a rezolva lucrurile, ci cu o mai buna autocunoastere, constientizare a problemelor si abilitati de a gasi solutii functionale, prin prisma resurselor pe care ei insisi le detin.

Written by