Informația prezentată prin titlul acestui articol reprezintă un deziderat care, atunci când va deveni realitate, va fi privită ca fiind cea mai ințeleaptă decizie a Guvernului actual de la preluarea frâielor executive ale României.
De ce trebuie sa devina realitate ?
Deoarece este decizia care va pune umărul serios la creșterea economică care se va înregistra în semestrului doi al acetui an și, pentru a preîntâmpina viitoarele blocaje ale pieței imobiliare, legea va fi completată cu un amendament foarte important :
plafonul maxim exprimat în RON, echivalent al valorii de 140.000 euro, pentru aplicarea TVA-ului de 5% la achiziția de locuințe noi se va actualiza automat în prima zi a fiecărui semestru iar cursul de referință va fi cel comunicat de Banca Natională a Romăniei.
Punerea în aplicare este urgentă
Necesitatea punerii în aplicare a Legii Nr. 296/2020 (pentru modificarea şi completarea Legii
nr. 227/2015 privind Codul fiscal) în general și, în particular, a creșterii plafonului maxim pentru aplicarea TVA-ului de 5% la achiziția de locuințe noi are la bază, în primul rând, principiul adaptării și corelării legislației cu cerințele, dificultățile și provocările economice cu care se confruntă mediul de afaceri :
- devalorizarea monedei naționale determină românii să-și părăsească țara pentru un câștig mai bun iar această realitate genereaza dificultatea de la punctul 2
- lipsa forței de muncă, realitate care generează dificultatea de la punctul 3 :
- creșterea cheltuielilor salariale, realitate care generează dificultatea de la punctul 4;
- creșterea prețului materiilor prime, realitate care generează dificultatea de la punctul 5;
- creșterea prețurilor produselor finite.
Această cascadă a dificultăților generează în final un blocaj la nivelul etapei de vânzare a produselor finite. În cazul vânzării locuințelor, a căror prețuri vor crește cu cel puțin 25%, acest blocaj poate fi prevenit prin aplicarea unei măsuri fiscale care a fost amânată inexplicabil : creșterea la 140.000 euro, echivalentul în lei, a plafonului maxim pentru achiziția unei locuințe cu TVA de 5%.
Crește prețul locuințelor
Creșterea prețului locuințelor are loc, în principal, ca urmare a creșterii prețului materialelor de construcții, principalul indicator al inflației galopante. Lemnul conduce detașat cu o creștere de peste 60% (de la 750 lei la peste 1200 lei/mc fără TVA). Urmează prefabricatele din lemn (ex: tego de 21 mm de la 180 lei la 250 lei cu TVA inclus ) ale căror prețuri au înregistrat o creștere de aproximativ 40%. Pe locul trei, depașind pragul de 35%, este situată creșterea prețului fierului (de la 3 lei la peste 4,1 lei / kg plus TVA).
Inflația actuală scoate la suprafață nivelul ridicat de dependență al economiei naționale de importul de materii prime iar, în lipsa producției interne, acest fenomen va fi greu de controlat.
Toate cresc, mai puțin plafonul maxim
Așadar, având în vedere că toate costurile cresc în mod constant, este firesc ca legislația să asigure suportul necesar derulării cursive a activităților economice.
ESTE FIRESC, NU DOAR NECESAR, CA PLAFONUL PENTRU ACHIZIȚIA CU TVA DE 5% A LOCUINȚELOR SĂ CREASCĂ LA 140.000 EURO (echivalentul în lei actualizat în prima zi a fiecărui semestru) ÎNCEPÂND CU DATA DE 1 IULIE 2021 !