… privesc cu amaraciune fiecare incercare disperata a fratilor de a-si face loc, prin multime, catre mult ravnita pomana. In sinea lor sunt fericiti si nu au motive sa-si puna intrebari pentru ziua de maine. Lumea este a lor ! Timpul, in buzunarele lor, nu are valoare materiala si, cu mainile la spate, isi plimba bogatia fara nici grija. Nimeni nu le-o poate lua.
Cei Saraci insa, alearga permanent. Nu au liniste si nici macar nu au habar pentru cat alearga. Ei stiu doar atat : alearga doar pentru ca vor mai mult. Cad in nas si se ridica mai indarjiti. Isi calca semenii in picioare si nu simt nici o durere. Nici macar glezna nu-i doare, desi muschii sunt atrofiati, cureaua face fata din ce in ce mai greu in fata unui imens burduf alimentat permanent cu shaorma, fripturi si cola, mai nou dietetica, si dimineata ii gaseste cu o cafea instant la volanul unui carucior, altadata de butelie, denumit modern si abreviat Q sau X. Nu va faceti griji ! In cazul lor abrevierea e un rau necesar pentru ca oricum inceputul alfabetului, si alfabetul integral transpus in greu descifrabile compozitii gramaticale, reprezinta o povara „care este”. Ptiuuuuuu … da’ greu a mai fost !
In sfarsit, repede repede iesim la lumina. Pasim usurati in afara acestui hatis cultural incipient si, cu pasi calmi si siguri, intram in lumea celor Bogati. Sunt calmi, cum va spuneam, sunt liberi si au constiinta impacata. Au tot ce le trebuie si sunt dispusi, intotdeauna, sa transmita peste generatii patrimoniul cultural, valorile pe care comunitatea se sprijina in existenta ei de zi cu zi. Niciodata nu uita personalitatile si-i scot la lumina pe cei care daruiesc viata in jurul lor. Isi exprima trairile in fapte, proza si poezie, descriu cu suflet traditiile locului, ne invita sa-i cunoastem.
Un mare roman a spus : „Muntii nostri aur poarta …”. Imediat Saracii s-au napustit asupra lor. Nu au inteles ca adevaratul aur este in noi, in fiecare dintre noi, cei Bogati. Eminescu a dat valoare ideii de roman si a ridicat Cultura Nationala mai sus de cat cele mai inalte piscuri, a asemuit darzenia poporului roman cu taria muntelui.
Eu, imi doresc sa va dati seama cat sunteti de Bogati si va invit sa fiti parte in campania „Cei mai Bogati Romani”.
Efortul fiecaruia va cunoaste rasplata. O carte, celui care va scrie cinci articole, va fi inmanata.
Acei ce doresc sa scoata la lumina :
-
Traditiile
-
Personalitatile
-
Monumentele istorice si …
-
Istoria locului unde s-au nascut
-
Creatiile proprii (de orice gen)
… vor fi premiati de catre National Magazin cu o carte publicata de catre una dintre editurile partenere.
Cea mai mare avutie a unui popor este Cultura. Fiti voi ! . . . Cei mai Bogati Romani !