Valoarea unei ore bugetare

 

Probleme ca  salariul si  orele de munca le intalnim la fiecare interviu de angajare si adesea nu putem ignoram aceste aspecte, oricat de mult ne-ar placea meseria sau misiunea la care ne inhamam.

La inceputul lunii februarie anul curent, Guvernul Romaniei prin  Legea nr. 53/2003 din Codul muncii a hotarat ca salariul de baza minim brut pe tara sa fie de 750 de lei/luna pentru un program complet de lucru de 168 de ore.

Persoanele din sectorul bugetar lucreaza 21 de zile pe luna a cate 8 ore.  Astfel, in urma unui calcul simplu, reiese ca o ora valoreaza  suma de 4,46 lei.  Dupa o zi la birou, un bugetar poate spune ca are in portofel 35 de lei.

Guvernantii au considerat ca aceasta suma ar trebui majorata. Astfel, ei s-au asezat la o masa rotunda  si dupa multe dezbateri si negocieri au ajuns la o suma de prea bun simt. Incepand cu data de 1 iulie 2012, salariul minim brut pe tara va fi de 800 de lei/ luna. In viziunea mai marilor tarii, bugetarii ar trebui sa se arate incantati de aceasta majorare. Asadar, valoarea unei ore lucratoare a crescut cu 30 de bani, adica 4,76 de lei.

In luna iulie, romanii din sistemul bugetar vor castiga dupa o zi de munca 8,64 euro (suma calculata la cursul BNR din data de 22 feb 2013, 1 euro=4,37 lei).

Salariul minim pe economia nu plaseaza Romania pe primul loc in  clasamentul celor mai mici sume pe care le primesc europenii. In Republica Moldova o ora este estimata la 0,42 euro, in Belarus 0,50 euro sau in Ucraina avem 0,56 euro. Acestea sunt urmate de Federatia Rusa cu un salariu de baza minim brut de 113 euro/luna, Macedonia are 130 euro/luna  si Bulgaria a stabilit suma de 147 euro/luna. In aceste conditii, putem spune ca tara noastra ofera bugetarilor in prezent  171 euro/luna, suma care o claseaza pe locul 6 in randul celor mai mici salarii din UE.

La polul opus se afla Luxemburg cu 1 801 euro/luna, Franta cu 1 398 euro/luna sau Marea Britanie cu 1 259 euro/luna.

Germania, Danemarca, Finlanda, Suedia sau Italia nu au salariu minim prevazut de legislatie. Totusi, in Germania exista niveluri minime de renumeratie pentru anumite sectoare de munca.

 

Written by