Desi este doar o umbra a vechii resedinte domnesti, Targovistea de astazi ascunde, inca, povesti si locuri impresionante!
Orasul Targoviste este resedinta si, totodata, cel mai mare oras al judetului Dambovita. Avand o populatie de aproximativ nouazeci de mii de locuitori, orasul impresioneaza la capitolul istorie, fiind una dintre cele mai importante asezari romanesti, din acest punct de vedere. Targoviste a fost resedinta domneasca si capitala intre anii 1396 si 1714, fapt ce i-a conferit timp de trei secole statutul de cel mai important centru politic, militar, cultural-artistic si economic al Tarii Romanesti.
Desi atestarea documentara dateaza din 1396, aceasta fiind realizata de catre cruciatul bavarez Johann Schiltberger, sapaturile arheologice efectuate pe teritoriul si in jurul orasului au demonstrat ca zona era populata inca din neolitic.
In timpul domniei lui Mircea cel Batran, Targoviste a devenit principala resedinta domneasca a Tarii Romanesti. De asemenea, domnitorul a refacut Curtea Domneasca. Desi initial se credea ca aceasta a fost construita chiar de catre Mircea cel Batran, cercetari arheologice recente sustin ca ea a fost ridicata inainte de domnia acestuia.
In 1424 domn al Tarii Romanesti avea sa devina Vlad Tepes, care a ordonat construirea Turnului Chindiei, una dintre cele mai impresionante constructii din oras. A urmat domnia lui Radu Cel Mare, care a inceput construirea Manastirii Dealu, un alt monument esential pentru istoria orasului. Mihai Viteazul, Matei Basarab, Constantin Brancoveanu si Tudor Vladimirescu au pus si ei umarul la dezvoltarea Targovistei. Locuitorii orasului au sustinut neconditionat revolutia din 1848, astfel ca, dupa Unire, orasul a fost iluminat (1863), s-a construit calea ferata Bucuresti-Targoviste si s-a infiintat prima intreprindere industriala, Arsenalul Armatei. Targovistenii au luptat atat in razboiul de independenta, cat si in primul razboi mondial, platind practic cu sange pretul intrarii in istoria neamului romanesc.
Astazi, orasul se afla in prin proces de dezvoltare la nivel de infrastructura, insa confuzia te cuprinde in momentul in care incerci sa privesti imaginea de ansamblu. Strazi asfaltate doar pe jumatate, constructii nefinalizate, cladiri gata sa cada, dar si localuri moderne extrem de primitoare fac din Targoviste un oras al contrastelor. Periferia arata extrem de rau, fiind evidenta lipsa investitiilor dar si a educatiei majoritatii populatiei. Imaginea este constituita din case vechi si darapanate, vile noi, ce se inalta falnice peste surorile lor mai mici si mai sarace, dar si din clasicele blocuri comuniste de patru etaje, gri si fara balcoane. Diversitatea este mare si la nivelul popuatiei, in oras existand, pe langa romani, foarte multi tigani si sarbi. O mare problema in periferie este infractionalitatea, a carei rata este extrem de ridicata. De asemenea, lipsa parcarilor este o alta problema importanta.
Centrul orasului este, in schimb, destul de atractiv. Terase, cluburi si magazine cu haine scumpe, toate isi gasesc locul in Targoviste, in special in centrul vechi. In apropierea prefecturii exista si un mini-mall, precum si o serie de hipermarket-uri. In oras se gasesc o Mitropolie si o Catedrala, precum si foarte multe biserici, cele mai multe ortodoxe, dar si una catolica si lacasuri ce se adreseaza adeptilor altor religii.
Evident, principala atractie turistica este reprezentata de Curtea Domneasca si, in special, de Turnul Chindiei, monumentul reprezentativ pentru oras. Acestea sunt deschise turistilor de marti pana duminica. Cei mai multi oameni care trec prin Targoviste, o fac pentru acest obiectiv turistic.
Trebuie precizat, insa, faptul ca in oras exista si alte atractii turistice, precum Manastirea Dealu, unde se afla mormantul lui Radu cel Mare si, ingropat, capul lui Mihai Viteazul. Muzeul Tiparului, Muzeul Scriitorilor Targovisteni, Muzeul de Istorie, Stadionul Municipal sau Casa memoriala Gheorghe Petrascu. Exceptand Manastirea Dealu si Stadionul Municipal, intrarea in aceste locatii se realizeaza pe baza de bilete. Preturile sunt, insa, extrem de accesibile.
Daca doriti sa va relaxati, puteti opta pentru Parcul Mitropoliei, Parcul Chindia, cel mai mare parc al orasului, in cadrul caruia se gasesc o gradina zoologica si lacul Chindia, sau, pe timp de vara, pentru una dintre zonele de agrement ale orasului. Exista o Baza de agrement la marginea Targovistei, in care s-au investit sume importante, dar la care se poate ajunge doar cu masina, fiind destul de indepartata de zona locuita a orasului. De asemenea, exista variantele „Sideco” si „Daso Cado”, locatii private. „Daso Cado”, de altfel, este un nume important pentru Targoviste, aceasta companie remarcandu-se, in special, in domeniul producerii aparatelor de fitness, existand si sali in toate orasele mari ale tarii. Sediul firmei, alaturi de piscina si de un club deschis vinerea si sambata seara, se afla la iesirea dinspre Priseaca.
Ca oportunitati de cazare, Targoviste ofera doua hoteluri importante, Hotel Dambovita si Hotel Valahia, de trei, respectiv doua stele. Sistemul de transport in comun nu este foarte dezvoltat pe raza orasului, singurele variante fiind reprezentate de microbuze si autobuze.
Orasul Targoviste s-a remarcat in timp si prin importanti oameni de cultura. Macarie, tipograf si autorul primei carti publicate in Tara Romaneasca, Ion Heliade Radulescu, scriitor si politician, Diaconul Coressi, traducator si tipograf, Ioan Alexandru Bratescu-Voinesti, scriitor, Gheorghe Petrascu, pictor, Ileana Sararoiu, Rodica Bujor si Laura Stoica, cantarete, precum si sportivi, Cornel Dinu, Laurentiu Reghecapmf, Sorana Cirstea au promovat cu succes imaginea orasului.
Asadar, dincolo de saracie, drumuri proaste si infractionalitate, Targovistea reprezinta o pepiniera importanta pentru cultura romaneasca si un oras incarcat de istorie si traditie, care merita, fara indoiala, vizitat.