Saschiz – parte din Patrimoniul UNESCO

Saschiz, denumit mai demult Saschizd, este un sat din judetul Mures, din Transilvania renumit pentru peisajul sau cultural si ecologic extrem de valoros, pentru gastronomia sa, mai ales ca fiind locul unde sa face gemul de rubarba. Saschiz este locul ideal pentru pasionatii de cultura, natura, istorie medievala si gastronomie. Impreuna cu satele din imprejur, a fost inclus in reteaua zonelor Natura 2000, instrumentul prinpipal al Uniunii Europene pentru conservarea naturii. Din anul 1999, o parte dintre casele sasesti din Saschiz, precum si biserica fortificata au fost introduse pe Lista Patrimoniului UNESCO, alaturi de alte sase fortificatii sasesti din Romania.

            Saschiz a fost mai intai locuit de secui pana la sfarsitul secolului al XIII-lea, cand a devenit o localitate populata in marea majoritate de sasi, purtand denumirea de Kaissdit. Prima atestare documentara a satului Saschiz apare intre anii 1308 si 1310. La putina vreme, devine unul din principalii rivali ai Sighisoarei, care in acea vreme era cunoscuta drept „capitala sasilor din Transilvania”. Saschiz ar fi putut fi considerat centrul, rivalizand cu Sighisoara datorita existentei pe teritoriul sau a „capitulum-ului” sau casa pentru adunarea canonicilor.

            Ce poti vedea in Saschiz?

            Biserica fortificata ale carei lucrari au inceput in anul 1493 si au fost terminate in prima jumatate a secolului al XIV-lea. Turnul si biserica mica au infatisarea actuala din anul 1677. Turnul are o infatisare asemanatoare cu Turnul cu Ceas din Sighisoara, forma pe care o avea anterior incendiului din 1676. Acoperisul Turnului a fost imbracat cu tigla in diverse culori, avand forma unei piramide ascutite. Printre obiectele aflate in biserica, o valoare foarte mare o are un potir gotic lucrat acum 500 de ani de catre un artist necunoscut.

            Biserica se afla amplasata pe locul in care se afla odinioara o bazilica romanica si a fost construita in onoarea regelui Stefan I al Ungariei. Este construita din piatra de cariera, ce da edificiului un aer masiv, in stil gotic. Constructia este de tip sala, intarita de contraforturi, cu un cor inchis pe trei laturi. Din exterior edificiul pare ca un bastion , cu arcuri impunatoare, fiind folosita ca principal loc de refugiu al satenilor in vremuri de asediu.

            Cetatea Taraneasca domina si acum localitatea Saschiz, fiind amprenta unor framantari din Epoca Medievala. Fortificatia a fost construita intre secolele al XIV-lea si al XV-lea, cu ziduri inalte pana la 9 metri, cu 6 bastioane si o fantana adanca de 60 metri, a carei legenda spune ca din fundul fantanii ar fi pornit un tunel ce duce pana in centrul localitatii. In zidul de incinta au fost construite  patru turnuri de colt si doua de poarta, care aveau functii de supraveghere si aparare.

            Cetatea este construita intr-un punct strategic, pe un deal impadurit la aproximativ 2 kilometri de centrul localitatii. O inscriptie de pe zidul cetatii releva faptul ca lucrarile au inceput in anul 1377.

 

Gastronomia

Saschiz este recunoscut pentru gemul de rubarba (o planta care arata ca un brusture si din care se poate face compot, gem sau chiar ciorba), zmeura sau capsuni, fiind totodata un important loc pentru turismul gastronomic.

Centrul de Informare Turistica din Saschiz aflat langa Biserica fortificata, ofera informatii turistice despre regiunea Sighisoara- Tarnava Mare, dar si posibilitati de cazare in zona. Din Centru se pot achizitiona produse locale, gemuri, miere, siropuri. Carti postale, obiecte de artizanat si albume cu fotografii din imprejurime.

Cum poti ajunge in Saschiz?

Saschiz este situat in Sud-Estul Podisului Tarnavelor, la aproximativ 20 kilometri de Sighisoara pe drumul european E 60 si la 100 kilometri de Brasov.

 

Sursa foto www.ducu.de

                  www.mantissa.tiblog.org

Written by