Imprejurimile Bucurestiului ofera multe obiective turistice, incarcate cu multa istorie, dar si arta, deopotriva. Aceste obiective turistice, asa cum le numim acum, au fost candva adevarate “bijuterii” pentru epoca anilor 1700, care adaposteau mari familii de boieri si domnitori.
Una dintre aceste cladiri impresionante este si Palatul Mogosoaia, cladire din judetul Ilfov, situata la aproximativ 15 km de Bucuresti, care isi “asteapta” vizitatorii carora sa le impartaseasca din istoria si arta pe care le detine.
Cladirea a fost construita pe pamantul vaduvei boierului Mogos, de aici si numele palatului…
Acesta a fost construit pana in anul 1702 de catre Constantin Brancoveanu si a fost terminata la data de 20 septembrie 1702. Se pare ca la constructia cladirii s-au folosit elemente renascentiste, o combinatie de elemente elvetiene si elemente otomane, care, acum dau cladirii o alura antica.
Palatul a fost in posesia lui Constantin Brancoveanu pana in anul 1714 cand acesta a fost executat impreuna cu familia sa, dupa care palatul a intrat in posesia otomanilor, transformandu-l in han. Mai tarziu, acesta a fost rascumparat de Stefan Cantacuzino…
Palatul Mogosoaia a fost devastat de mai multe ori: de otomani in timpul razboiului ruso-turc (1768-1774), in timpul revolutiei din 1821, in timpul Primului Razboi Mondial, dar si in cel de-al doilea.
In 1949 palatul a fost nationalizat, iar pana in anul 1957, cladirea a fost devastata si devalizata, colectiile reprezentative fiind furate si distruse.
Abia dupa aceste distrugeri masive, cladirea a devenit sediul sectiei feudale a Muzeului National de Arta, fiind restaurat incepand cu 1977.
Complexul este alcatuit din mai multe cladiri reprezentative; principala cladire fiind palatul construit de Constantin Brancoveanu care adapostea familia acestuia. Urmatoarea cladire, la fel de importanta este Cuhnia (bucataria brancoveneasca), urmata de Capela Gheorghe Bibescu, construita dupa 1880, dar si serele construite dupa 1890 de arhitecti francezi, folosite pentru educatia plastica a copiilor.
Biserica „Sfantul Gheorghe” se afla in afara zidurilor palatului. Aceasta a fost ctitorita de Constantin Brancoveanu si terminata in 1688.
Palatul Mogosoaia, pe langa frumusetea lui in sine, este inconjurat si de alte elemente care ii mai adauga un strop de mister si arta. Veti intalni in drumul spre palat numeroase alte cladiri care , parca , va initiaza sau va pregateste pentru superba si impresionanta cladire Mogosoaia. Aceasta este inconjurata de multa verdeata si flori multicolore, care, in combinatie cu arhitectura parca prea serioasa, dau o tenta jucausa…
Daca sunteti pasionati de muzica simfonica, trebuie sa stiti ca aceasta gazduieste in sezonul estival numeroase evenimente muzicale, pentru care , acum aveti si un site de pe care va puteti informa cu privire la anumite evenimente.
2011 l-a prins pe acesta cu inovari in materie de renovari…pentru cei care sunt in cautare de noi aventuri gastronomice, acesta va rasfata cu un elegant restaurant unde va puteti desfata papilele gustative cu cele mai extravagante delicatese.
Intrarea in Palatul Mogosoaia se face din Straulesti spre comuna Mogosoaia, iar pentru ca acesta sa fie si mai atractiv, preturile sunt pentru toate buzunarele, studentii avand reducere 50%.
Gazduieste istorie, arta, dar si numeroase atractii care incanta privirile turistilor din tara, dar si din afara ei.
Merita sa fie vazuta si admirata pentru ca reprezinta un adevarat focar de istorie…